E da se i ja malo uključim
Nema potrebe za nekim prepucavanjima oko jasnih stvari. Nešto sam gradio zadnjih godina, pa govorim iz iskustva. Sličan je slučaj bio, potreba izmjene regulacionog plana, zatim izrada idejnog projekta, urbanistička, komunalne dozvole , glavni projekat, građevinska dozvola, plaćanje rente opštini, i heklaj i gradi. Koraci su otprilike slijedeći:
1. izrada idejnog projekta
2. Inicijativa i zahtjev za izmjenu regulacionog plana (vlasnik)
3. Nakon izmjene regulaciong plana zahtjev za urbanističku dozvolu
4. Nakon toga komunalne dozvole
5. Izrada glavnog projekta
6. Građevinska dozvola
7. Plaćanje rente opštini
8. Izgradnja po glavnom projektu.
Otprilike to ovako ide. Slažem se 100% sa Džezvarom da smo mi ti koji smo trebali biti nosioci aktivnosti zaključno sa tačkom 3. Zašto? Zato jer se cijena zemljišta za gradnju drastično i višestruko mijenja, i atraktivnost i privlačnost za investitore je višestruka. Takođe za prve 3 stavke nije potrebna velika investicija, i često se pitam zašto nismo išli ovim putem, jer bi dobit za nas bila višestruka. U dogovoru sa investitorom bi mogli dogovoriti na primjer:
1. Stanove za smještaj naših igrača, a po potrebi i za rentanje
2. Klupski restoran u okviru objekta
3. Fitnes, teretana, spa za potrebe svih selekcija
4. Parking za vrijeme utakmica sa kojeg bi u tom periodu ubirali profit
5. Prostor za fun shop, klupski kafic, pivnicu i slično
Ovo je ono što mi prvo padne na pamet, a moglo bi se tu još toga dodati i osmisliti.
Eto ukratko.
Danas tekma, ubi nas nervoza, gledamo drugi napreduju (nije bitan način, ali idu naprijed znatno brže nego mi) i bojim se pozicije gdje će biti izuzetno teško vratiti se na nivo na kojem smo bili bez obzira na novac. Pogledajte druge sfere biznisa, trgovinu ili finansije...evo neka sada bilo koji investitor iz Sarajeva, bez obzira koliko novca ima proba ući u prodaju multinacionalnih svjetskih brendova, ili bar regionalnih jakih i etabliranih proizvoda. Nema šanse, poklopljeno je sve, zakasnili 20-25 godina. O tome govorim, i ne znam koliko smo svjesni ovih činjenica.
Iniciram stalno priču o ulasku investitora/strateškog partnera, i pitam sam sebe zar je moguće da čovjek nije mogao biti sponzor zadnjih 10-ak mjeseci od kako se priča o tome sa bar 10 milja mjesečno. U situaciji u kakvoj jesmo i to bi bilo nešto, a ne ovako. Ozbiljna prićča, a konspiracija kao da je tajni napad na Rusiju jbt...