Prije utakmice u Tuzli sam stalno pozivao samo i isključivo na maksimalnu podršku, jer svi smo znali koliko nam znači ta utakmica. Nisam želio crnjačiti, prosipati negativu, jer je interes Želje uvijek iznad svega. S obzirom na to da je sezona završena, srećom dobro po nas, mislim da je vrijeme da otvorimo neke teže teme, objektivno, s argumentima. Pokušat ću što kraće i baš pojednostaviti.
Mislim da je jasno da imamo ISPODPROSJEČNU UPRAVU, ali koja DEFINITIVNO NEMA LOŠE NAMJERE. Posluju domaćinski, odnosno koliko zaradimo toliko i potrošimo. Da li je to dovoljno? Ja mislim da nije. Pojasnit ću. Ja ne mogu da se pomirim s tim da su nam kriteriji pali toliko nisko da se zadovoljavamo samo time da neko troši koliko ima para, a istovremeno je nesposoban donijeti ozbiljniji novac u klub.
Hajmo malo samo o detaljima. Prema finansijskom izvještaju, u 2022. imali smo prihode u iznosu od 4,875 miliona KM, a rashode u iznosu od 4,803 miliona KM. Ovaj plus ostvaren je samo i isključivo akcijama navijača i većim budžetskim prihodima. Iako bilježimo rast prihoda u vidu sponzorstva, što je i logično jer smo prije toga imali covid krizu, značajno veći prihodi su od: članarina, iz budžeta, prodaje karata, a ne zaboravimo i akciju za generalnog sponzora.
Bez akcija navijača i većih budžetskih prihoda, mi bismo opet poslovali u minusu. To su fakti. I tu dolazimo do problema. Zašto? Mislim da klub teško da može prihodovati značajno više od akcija navijača u odnosu na prethodnu godinu. I ne samo od akcija, nego i od karti, fan shopa i slično. Može malo više, ali ne značajno više. Tu smo otprilike blizu nekog maksimuma.
Naš budžet je nedovoljan za veće uspjehe, čak i da nemamo dugova. Zrinjski i Sarajevo posluju s budžetima od 8-10 miliona, Borac će uskoro biti na tom nivou. Nama treba bar 8 miliona, pod uvjetom da smo čisti što se tiče dugova, da bismo mogli konkurisati u budućnosti za pehare ili za iskorak u Evropi. Možemo mi ovako izboriti Evropu kad se poklope mnoge stvari, ali dugoročno govorim.
U takvoj situaciji, ključna je Uprava. Oni moraju naći nove sponzore, prihodi od sponzorstava i reklama moraju biti barem 4x veći. Ili da se pronađe famozni investitor. Ovi, pokazali su, nisu sposobni za to. Da jesu, imali bismo znatno više sponzora ili zaključen ugovor s investitorom. Zato tvrdim da je riječ i ispodprosječnoj Upravi. Hvala im na svemu urađenom, ne može to niko zaboraviti, ali ako želimo napredovati, oni nisu ti ljudi koji bi nas trebali voditi.
S ovakvim budžetom ćemo svake godine pričati sličnu priču, najbolji igrači će odlaziti za džaba ili za siću, maksimalno ćemo imati borbu za 4. mjesto... Ja mislim da mi kao klub imamo potencijal za puno više i da nam trebaju ljudi koji će taj potencijal unovčiti. Da ne dužim više...