starigrad je napisao/la: ↑sub jun 01, 2019 10:29 am
Qooler je napisao/la: ↑sub jun 01, 2019 9:46 am
storm_raider je napisao/la: ↑sub jun 01, 2019 9:38 am
Pa pazi, moze se staviti limit na nekoj razumnoj cifri, recimo 5 da je maksimum. Na tih 10 000 ljudi to je neznatno, a opet fina cifra.
Mozda da ima ekonomske benefite srazmjerno tih 5 koje posjeduje, ali opet da ima samo jedan glas kod izbora skupstine kao svako.
Ako bi se dozvolilo da se gomilaju "dionice" onda bi na mala vrata mogao uci neki Mujo.
u tom slucaju, ekonomski benefit bi svakako imao, ukoliko bi vrijednost dionica rasla. maloprije si napisao primjer kako bi, u posljednje dvije godine, vrijednost dionice narasla za 600,00 KM X 5 = 3.000,00 KM.
po meni, ima tu jedna otezavajuca stvar, a, to je sto bi sva imovina bila ukljucena u dionice. teoretski, nekada, Zeljo moze izgubiti dio imovine, odlukama nekoga, kome bi to odgovaralo.
i dalje mislim, da bi najbolje bilo raditi po postojecem statutu 51-49%, gdje bi cilj bio ovih 49% "upumpati" u tim. ideja postojeceg statuta i jeste bila osnivanje dvije firme, jedna za infrastrukturu, druga za fudbalere, sto 1. tim, sto kroz omladinski pogon, ne doticuci imovinu. ona da ostane u stalnom vlasnistvu kluba. mada, i ovo sa omladinskim pogonima je kod nas, po postojecim zakonima, problem. ako se ne varam, nek me neko ispravi ako grijesim, sa maloljetnim licima ne mozes potpisivati profesionalne ugovore. ne znam kako se mozes obezbjediti da ti neki talentovani momak ne ode u 17. godini zivota, jer je dobio neku ponudu, daleko kvalitetniju od one koju mu ti mozes ponuditi.
kroz ovakav sistem, ulaganja u 1. tim, svi bi bili na dobitku, i to konkretnom. doslo bi se do love za kvalitetan igracki kadar, a to donosi kvalitetne rezultate, cime i cijena tih igraca dodatno raste. stvara se pretpostavka da isplacujes i dividendu ulagacima, pa vrijednost dionice ne bi bila samo na papiru, nego i konkretna. recimo, 2020. godine, profit od transfera iznosio 1.000.000 KM, u dividende usmjeris 700.000 KM, ostatak ide klubu (samo za primjer navodim ovaj omjer 70-30%, moze biti i drugaciji, ali jasno definisan). dolazis u situaciju da je dobro klubu (i kroz finansije i kroz igracki kadar) i ulagacima. imovina ostaje nedirnuta. dodatno, nemas ogranicenja u ulaganja kroz samu jednu dionicu. ako ima neko spreman da sam, recimo, sada, cavara, "kupi" i daje mu platu, bujrum, preuzmi rizik, uslove pod kojim igramo su jasni.
i, na kraju, cak ni postojeci statut ne mora biti reper u ovom slucaju. nije bitno hoce li imovina vrijediti 5.100.000 KM, a tim 4.900.000 KM, sto bi bio slucaj ogranicavanjem na 51-49%. odvoji te dvije stvari, pa stadion moze vrijediti 10.000.000 KM, a tim 20.000.000 KM, ali nema preplitanja i imovine na bubnju u slucaju pada vrijednosti dionica.
naravno, osnovna pretpostavka, za provodjenje i tvog i mog prijedloga, je izmjena zakonskih propisa, odnosno, usvajanje zakona o sportu.
mada, mi smo vec izdvojili fan shop kao d.o.o. i djeluje neovisno od ug fk Zeljeznicar.