pon jul 30, 2018 8:09 pm
Trusno tlo. Pobjegoh desetak dana iz Bosne da se malo odmorim, na putu čitam komentare kako imamo napokon trenera, i evo dok se vratih već ostavka i novi trener...
Trebamo se sad pokušati konsolidovati. Nažalost, pravimo ozbiljan kontinuitet turbulentnih otvaranja sezone. Još od Odovićevog prethodnog mandata, kada mu je dat otkaz nakon serije loših rezultata u prvenstvu, pa je nakratko uletio Čapljić, da bi ubrzo poslije preuzeo Mulalić - sezonu poslije počinje Kostić, pa ga odmah brzo mijenja Petrović - potom sezonu poslije Petrović igra Evropu, a Adžem preuzima tim noć pred prvo kolo prvenstva - i evo sad, ode Krčmarević poslije tri evropske utakmice i dva kola u ligi. To su čak četiri sezone zaredom da imamo prebrze promjene trenera: Odović je onda dobio otkaz nakon 7. kola, Kostić je dobio nakon 6, Petrović odmah pred 1. kolo, i sad Krčmarević nakon 2. kola.
Ovdje je ipak bitno naglasiti da je za razliku od prethodnika, Krčmarević jedini dao ostavku, i to kako izgleda u njegovoj izjavi, uprkos tome što uprava nije bila za to. Ni to, međutim, ne skida u potpunosti odgovornost sa uprave u ovom slučaju, zato što se opasnost od ovakvog razvoja situacije jasno vidjela u Krčmarevićevoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.
Očito slabo učimo iz svojih grešaka oko trenera. Veliki niz varijacija na pogrešne i bez potrebe riskantne poteze, uz pokušaje vađenja nakon što krene naopako. Pisao sam i ja nekad, ne sjećam se ni tačno kojim od ovih nabrojanih povoda, da fudbal nije ni matematika, ali pogotovo nije ni kvantna mehanika. Ako radiš kako treba, ipak znatno je bliži matematici nego kvantnoj mehanici, jer 1 plus 1 u fudbalu ne mora biti baš uvijek 2, ali ipak dovoljno često jeste da se mogu utvrditi neka osnovna pouzdana pravila na putu do uspjeha. Da ne pametujem dalje, u ovom sad aktualnom slučaju to jednostavno znači da Krčmarevića nismo ni trebali dovoditi, da je po činjenicama njegove biografije bilo mnogo vjerovatnije da on nije čovjek kojem se treba nuditi ugovor od 3 godine, jer on nigdje nije bio ni blizu toliko dugo, a nije od jučer. Ako sam dobro razumio, on nigdje nije bio nijednu čitavu sezonu. A evo, čak i ova kratka avantura s nama nije mu najkraći posao.
Odović sada ulijeće, ali zašto njemu nije tad na vrijeme ponuđen ugovor od 3 godine, pa mu dato normalno vremena da prođe pripreme i sastavi svoju ekipu pred novu sezonu? On je čovjek kojem ima smisla i razloga ponuditi takav dugoročni ugovor, takav potez kad uradiš realno je očekivati da će ti 1 plus 1 biti 2. Ali eto, morala je biti još jedna šetnja po stranputici, da ovaj put nas neko zajebe na način na koji smo mi zajebali mnoge prije njega, pa da nam se opet vrati čovjek s početka ovog trogodišnjeg lutanja.
FK Željezničar 1921