uto mar 07, 2017 12:46 am
Poslije Lendrića Obradovic je najbolji napadač lige, kao i Ive relativno mlad i kao takav još uvijek ima pravo da aspirira prema nekom kvalitetnom angažmanu, a i njegove partije mu to daju za pravo i sposobnost ljudi u Radniku da dogovre kvalitetan transfer i on kao takav nam ne valja kao zamjena za Lendrića. A maštamo o Ozegoviću koji bi tobože trebao napustiti jedan Čukarički da otaljava svoje dana po našim terenima, a realno obojica su nam trenutno nedostižni.
Po meni najbolje igrače koje možemo dovesti su ovakvi igrači tipa Lendra, Miro..koji posjeduju neosporan talenat za naše uslove, ali čije su karijere u upale u neki kaos, pa krenu da lutaju od kluba do kluba čijih se imena vjerovatno više i ne sjećaju. Vjerujem da ovaj naš dvojac nije prošle zime sletio na Grbavicu da imala linernu putanju s konja na magraca..bilo od Seville ili prve belgijske lige, nije ni bitno jer je išla samo dolje, i pitanje da li bi se iko danas sjećao Miro kad neko spomene našu A-repku. Kod nas su opet procvjetali prije svega zato što je Željo takav kakav jeste, naročito s trenutnim ljudima u klubu koji su napravili odličnu atmosferu, ta dva igrača nisu samo bili još jedne u nizu prinova što su bili u Mađarskoj, Slo, Grčkoj ili bilo gdje drugo. S obzirom na njihov dotadašnji CV ovdje su dočekani s velikom pažnjom i sigurno su se prema njima bolje odnosilo nego u tim xy timovima, to im sigurno stvorilo jednu psihološku platformu da se vrate na nivo na kojem su danas..I u budućnosti se treba igrati na tu kartu pri dovođenju sličnih igrača.
Kada tražimo takve igrače, da sam ja na nekoj funkciji, prvo bi tražio igrače koji su karijeru počeli u jednoj od ekipa ex-Yu velike četvorke..Kad se uzme u obzir promet domaćih igrača kroz te klubove, mnogo je primjera koji su do dolaska u te klubove važili za velike talente, pa su se nakon par godina i pogrešnih odluka, kako igrača još više ti igrači zagubili i sad putuju od kluba do kluba, nešto slično kao naš dvojac.
Uzmimo u obzir našeg Ivana i uporedimo sa napadačima koji su prošli kroz Hajduk, ja ne vidim neku razliku u kvaliteti bar za to vrijeme u Hajduku jednog Rukavine, Kalinića ili Maglice, koji su u odnosu na Lendrića dobili mnogo mnogo više šanse. Rukavina je danas odron kakav jest, Maglica je čovjek koji je mogao promašiti prilike kao malo ko u HNL, ali je ipak ostvario sasvim solidan transfer....Ja sam nekad dosta intenzivno pratio HNL, pa sam nakon njegovog transfera u Belgiju, mislio da će imati sličan put kao i Nikica Jelavić, koji je isto tako nakon Hajduka na mala vrata otišao u Bel...i ostalo je historija, a po kvalitetu Lendra mi je u domeni HNL, bio daleko bolji igrač od Nikice..ali nakon toga detalji i male iskre odlučuju krajnji ishod..pa na nesreću ili našu sreću Ivan tad nije uspio. Samo u Hajduku je mali milion primjera, gdje kad su se dokopali paretina, skroz zapostavili svoju djecu i preplaćivali totalne amatere pa kad je kesa ostala prazna hvatali se za glavu..Od Andrijševića koji je trenutno najbolji igrač Rijeke, Tičinovića, Kukoča(ma kakva budala bio) u novije vrijeme Kiš.. Pratio sam i Zvezdu dosta kada je Mali Žuti bio trener i tu je bilo dosta talentiranih dječaka, mislim da je i baš Ožegović tad i počeo svoj seniorski staž.
Da ne pišem više bez veze, puno je tu kvalitetnih igrača koji su zbog oko zna kojih razlika završili kako su završili..ali poenta da trenutno treba pratiti takve igrače, kako u HNL tako i preko Drine (ja se nadam da će nam Mario Stanić u skorije vrijeme preporučiti nekog kvalitetnog) ..Jer takvi igrači nam se mogu višestruko isplatiti, naročito sad dok još uvijek nismo u stanju da plaćamo odštete za neke talente..
Treba poraditi na realizaciji...
NO ODA, NO PARTY