Plavi orkestar je napisao/la: ↑uto jan 24, 2017 12:24 am
SKIJA legenda ne samo Zelje vec legenda Jugoslavije.Sjecam se kad je poslije dugo godina igranja u Zelji otišao u Nicu.Otišao je i Boško Jankovic,Mehmed Bazdarevic ,Cobo Janjuš,Refik Sabanadzovic,Zvaka Baljic,Nikola Nikic,Haris Skoro,Fico Bahtic,Rade Paprica,Radmilo Mihajlovic,išao je i kao igrac i kao trener Ivica Osim,Amar Osim...i mnogi mnogi veliki igraci i veliki ljudi a svi su se na neki nacin oduzili Zelji.Ima ih jako puno koji nikada nisu ni makli iz Zelje,koji nisu bili u ono vrijeme u samom vrhu Ju fudbala a koji su sigurno mogli naci za sebe neki ino angazman ali nisu htjeli.Na njih se zaboravlja,ne spominju se a meni su oni uvjek u srcu i uvjek ce imati moje poštovanje kao npr Rutko Saracevic,Cipe,Bane Berjan,Tašo Komšic,stariji mogu reci za Mišu i ostale i svi oni ce do kraja mog zivota za mene biti naše legende.Valjda zbog gore pobrojanih par odlazaka naših vrsnih fudbalera ovaj odlazak Mire mi uopšte ne pada teško.Nisam ga nikada hvalio,nisam ni bio opcinjen ni njime ni njegovom igrom valjda zato što sam gledao gore pomenute a iskreno nije ni udario na nekog dobrog lijevog beka u ovoj ligi pa da vidim njegov stvarni kvalitet.Ugovor postoji,ugovor se mora poštovati i nadam se da ce ga on do kraja pošteno odraditi i pomoci u ostvarivanju naših ciljeva.Poslije toga ja ga se necu sjecati vec u avgustu a Cipeta,Taše,Rutka,Ode,Baneta... hocu cjeli zivot.
Poslije odlicnih igara i borbe za titulu do zadnje sekunde, te fenomenalnih partija u europi, prodali su se neki bitni igraci i znamo sve sta je kasnije islo. Od tada pa do ove zimske pauze je klub prosao kroz dosta turbulencija. Odlicno se radilo na reorganizaciji kluba i infrastrukturi, ali su se napravile mnoge greske. Prvo, da bi se izborila europa, dovela su se mnoga pojacanja, znamo svi taj zimski prelazni rok, bum za bumom, i pokusalo se izboriti nemoguce - europa. I bili smo blizu da se pred kraj nismo okliznuli. Celik, Rudar Prijedor, Slavija...Ode Mulalic, dolazi Kostic, nove greske, dovodjenje igraca, opet se daju ultimatumi, ovaj put titula cak. Jedno vrijeme bili u donjem dijelu tabele, dodje Celo spasitelj, ali i njemu trebalo do kraja polusezone da stabilizuje ekipu i da uradi prakticki nemoguce. Rijesio se nekih igraca, krpile su se neke pozicije, ali ono najbitnije se postiglo - stabilizacija ekipe. Zbog silnih frtutmi u klubu u zadnje tri polusezone, ispastali su mladi igraci. Mujagic koji je i mogao mozda dobiti sansu nije, Beganovic se slabo naigrao. Zeric takodjer. Hiros i Midzic otisli. Problem je sto je veliko pitanje kako bi oni uopste odigrali pod silnim tim pritiskom. Nije isto imati stabilnu ekipu, u vrhu tabele, gdje se ne mijenja cesto igracki kadar, tada mozes ubaciti u prvih 11 i cak 2-3 mladja igraca, koji obecavaju, i nece se pretjerano osjetiti na igru. Pod silnim imperativima koji su bili u zadnje tri polusezone, ti mladi igraci ne bi meda mogli. Pa nije niko mogao, pogubili se silni iskusni igraci pod Mulalicem pred kraj prosle sezone. Bekric, Stevanovic, Lendric, Zahirovic, pa onda i Zolotic sa posudbe, Djermanovic na klupi. Dzaba. Tesko je raditi na ho-ruk. Najbitnije je ici polako i sistemski. Samo tako ce mladi igraci moci napredovati i dobijati priliku. Popravit ce se neke stvari i u to ne sumnjam. Memija se bio zagubio, vraca se na pravi kolosijek, Veca postao veoma stabilan golman, od kiksera. I to su nasa djeca, a malo je falilo da ode sve u helac sto se njih tice. Cim imas dobrog trenera, odmah se situacija stabilizuje. Bekric proigrao, ova dvojica navedenih dosli 'tobe' i igraju sve bolje i bolje. Lendric izasao iz krize. Ne moze sve preko noci, ne ocekujem sigurno leprsavu igru, ali bit ce bolje. Najbitnije je kupiti bodove. Fino smo se pojacali i ja cekam ljeto, pa cemo vidjeti Slavku sta moze. Da li ce dovesti nekog novog Pecu, Memisevica i mozda neko od nasih omladinaca se bude sve vise gurao. Besirevic je na pripremama sa prvim timom, na to se ne smije zaboraviti.
Nadam se da ce Beganovicu dobro doci posudba. Od Mujagica nista, donekle ga razumijem, ali mislim da je morao ostati. Slavko je rekao da je pricao s njim i da mu je rekao da treba raditi i da ce dobiti svoju sansu. Mislim da je gubitak sto ide, od Mujagica se predanim radom moze dobiti dobar napadac. Dosta je i do njega. Ja cak nisam ni Sadikovica otpisao, mozda se i on vrati. I Hasanovic je nas, a vrati ga sa posudbe Celo. Da se ne brine o nasim igracima, mogao je otpisati ga i dovesti nekog polovnjaka. Stanu je on vratio iz otpisanih sto mi je bilo neopisivo drago. Volio bih da se s njim produzi ugovor, on mora biti u ekipi. I zbog atmosfere, a dobar je back-up igrac za dosta pozicija. Vratio je Slavko i Bogicevica sto me iznenadilo i ne pretjerano obradovalo, ali zacepi nam svima gubicu Celo, Bogi najstabilniji stoper ekipe.
Mi smo takvi da bi sada odmah i grupne faze i Djelmice, ali i da igraju nasa djeca, a da se izgradi poslije istoka i jug i teren, ali i krov za sve tribine, da ne pokisnemo. Da nema razmaka izmedju istoka i sjevera jer ce nam stadion biti ruglo, nebitno sto je godinama bio neuslovan i da ne kazem kakav, jer kakav god da je bio, nasa je svetinja. Ali tada se nisu toliko trazile mane koliko sada kada je stadion postao gradiliste. I nece biti razmaka, ne brinite

Mi bi sve odmah, umjesto da budemo strpljivi. Neke stvari mogu doci brze, a neke ne.