Republika je napisao/la: ↑sub jan 14, 2017 12:13 am
storm_raider je napisao/la: ↑sub jan 14, 2017 12:07 am
Republika je napisao/la: ↑pet jan 13, 2017 11:58 pm
Ja sam rekao da se većina neće složiti sa mnom

Uzmi samo primjer Džeke koji je na vakat otišao i sve ti je jasno. Isto tako uzmi kontraprimjer evo iz Željezničara. Kakve i kolike su šanse Ajdina Mujagića da zaigra u trenutnom sastavu Slavke Petrovića? Minimalne gotovo nikakve, ganaj se rezultat, ekipa je i više nego dobro popunjena prema naprijed i nema zakona/odluke/akta NFS BiH koja bi 'tjerala' trenera da mora na terenu biti 2,3 ili 5 igrača.
To naravno nije nikakvo pravilo, ali je evidentno da imamo problema sa razvojem igrača između 16 godina pa do ulaska u prvi tim na području cijele države i pitane je generalno kakva im je perspektiva.
Opet ću ponoviti moje mišljenje, nakon što sam ispratio jedno šest generacija dječaka koji su bili ultra talenti a danas ih nema nigdje u fudbalu uopšte
Dzeko je samo izuzetak, nikako pravilo. Dzeko sa svojim stavom i voljom, da je iz Ruande uspio bi, a ne iz ove zemlje, koja kakva god da je, opet je u Europi.
Ti odgovorio samo što tebi odgovara

Naravno da je izuzetak, ali svaki koji ode na vakat bude uključen u nazvat ću ga normalan rad, sa normalnim načinom vježbanja prilagodjenim njegovim potrebama i karakteristikama. Kod nas imaš slučaj da igrač sa 18 godina ne plati članarinu i ne daju mu da igra kao da ga kazne, to je naravno problem debilnog sistema i nije vezano za ime kluba konkretno, ali je tako.
Drugo pogledaj malo trenere koji rade sa djecom, vidjet ćeš da je to klimavo i da je jasno zašto dijete stagnira odnosno nazaduje.
Prije dvije godine nekakva ekipa pionira iz Hercegovine igrala sa Sarajevom u doigravanju. Trener je punih 70 minuta imao samo jednu uputu igračima i vikao sa klupe 'Eto lopte Stevane, đe si ***** ti 'ljeb!' Stevan je upisao klavir
Ma nema meni sta da odgovara, niko sretniji od mene da svaki od njih bude novi Dzeko i to minimalno. Nisam ja njega slucajno spomenuo. On je isao stepen po stepen, korak po korak. Reading, Dinamo, itd, su se pokazali kao preveliki zalogaji, dok recimo turska liga nije i to je cinjenica. Zato sam napisao da je Dzeko izuzetak, nikako pravilo. Neko se zadovoljava mrvicama, neko ne. Nema svako od te djece istu glad za uspjehom i motiv, niti psihicku stabilnost. I opet kada ti se sve poklopi, dosta toga zavisi od jednog faktora - srece.
Sto se tice normalnog rada i kvalitetnih uslova, trenera itd., to je definitivno istina i slazem se naravno, ali ne mozes porediti konkurenciju po Liverpoolu, Dinamu sa konkurencijom u Zelji ili Sarajevu. Da ne spominjem da ce oni uvijek gurati domace igrace, osim ako se strani igrac bas snadje, a za to treba sve. Pocevsi od psihicke stabilnosti. Na to sam mislio kada sam rekao da je Dzeko iz Ruande da bi uspio.
Idealno je ulaganje u domace strukture, trenere i omladinski pogon. Nesto sto Zeljo intenzivno radi zadnjih godinu i pol, kao sto i sam znas. Opet, sa druge strane imas sluicajeve Svrake, Jamaka, Zebe, itd. koji su mogli vise uraditi u karijeri. Ali, kada podvuces liniju, nisu iskljucivo zbog vlastite ljenosti, a mogli su. Malo ko zna kakav je Jamak bio talenat i majstor sa loptom kao junior.
Da podvucem sta sam zelio da kazem: najbolje je da igrac ovdje osjeti 2-3 sezone seniorskog fudbala, pa onda da napravi neki transfer. Previse je primjera koji pokazuju da je to nekakav ispravan put. Takodjer, nas je problem sto mislimo da smo najtalentovanija nacija u fudbalu poslije Brazila. Nije to bas tako. Igra se ovdje solidan fudbal po mahalama od malih nogu i djeca to upijaju, ali na kraju dana samo su sistem i disciplina ti koji prave prevagu. Time se pohvaliti ne mozemo.
Ljubavi sto te rodi klasa radnicka...
Obnovi clansku: https://www.fkzeljeznicar.ba/clanarina/