sri maj 25, 2016 11:25 am
Tezak vakat je dosao. Stvarno je tesko biti pametan iz ove perspektive i pronaci logicno objasnjene za sve sto se desava. Koliko god dobrih stvari ova uprava napravila, ima tu i gresaka. To svi znamo. Opet, ko to ne pravi greske? Ko moze reci da nikada nije pogrijesio? Covjek je pozajmio pare klubu, naplatio kamatu, bio dobar i to bi kao trebalo biti nesto lose. Gdje god da si pozajmio taj novac, morao bi platiti kamatu, vecu ili manju sada i nije bitno. Pravo pitanje jeste ko bi u onakvoj situaciji uopste pozajmio pare nasem klubu? Sta bi se desilo da ih nismo mogli pozajmiti? Da li bi klub danas postojao? Na sta bi licio i gdje bi zapravo bili danas? Ja sam uvijek za ovakvu opciju, ako je gospodin Misimovic posudio pare klubu, neka mu ih posteno vrate i neka naplati kamatu. Zato znam da on sutra nece dati izjavu za(zali Boze drveta koje je posjeceno da se napravi papir) neke novine, kao gospodin Mulalic i pricati kako je on dao vise Zelji, nego li Zeljo njemu. Jednostavno imas sve napisano, uklnjizeno i dokumentovano. Nema prostora za razne interpretacije situacije, zna se ko je kome sta i koliko dao, koliko je vraceno.
KO PRIMA DUGUJE, KO DAJE POTRAZUJE.
Otprilike je to temelj u knjigovodstvu i sva filozofija te oblasti. Kada se to nauci i shvati sve ostalo je mnogo jednostavnije. Ne mozes nekome nesto dati i ne naplatiti, niti mozes nesto uzeti, a ne vratiti. Moras imati otvorena dva konta, prvo ukljizeno na dugovnu stranu, a drugo na potraznu. Kada dodjes do knjgovodstvenog dnevnika imas aktivnu ili pasivnu stranu popunjenu, a nikako obje. Ako nemas izjednacene te dvije strane ne mozes zakljuciti dnevnik jer odmah nesto nije kako treba. Ne mozes nikome pokazati dnevnik koji nije zakljucen i predstaviti ga kao ispravan dokument, jer on to nije. Ne mozes nikako napisati u knjigovdstvu, ja sam eto dao pare jer navijam za taj klub, jer je jedno od osnovnih nacela dokumentovanost, dakle sve mora biti na papiru, jasno potpisano i prilozeno u dokumentima koje smo sinoc vidjeli. Sve drugo je van zakona i potpuno nerelevantno.
Nazalost propali smo kao drustvo, iako je to vec dugo tako, ali kada vidis ovakve stvari iznova se razocaras. Bilo je tesko i u ratu, ali znali smo za sta se borimo i sta je na kocki, znali smo sta je s druge strane linije i protiv cega se boris, mastali smo o danu kada ce sve to biti iza nas i kada cemo imati neki mir. Meni je danas mnogo teze nego tada. Vise ne znam ni za sta se borimo, sta nas ceka sutra, protiv koga i cega se borimo, a Boga mi nemam vjeru da ce biti bolje kada novi dan svane. Ovo vjerovatno nije sve sto oni imaju, iskoristiti ce svaku gresku, dok su oni na tim pozicijama jasno je da nemaju casti i da ce udarati ispod pojasa. Kako protiv takvih ljudi? Ja stvarno ne znam.