vrbanjusa je napisao/la: ↑pon feb 20, 2017 11:46 am
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, kaže stara izreka. Iako je u današnje vrijeme novac glavna vrijednost za mnogo toga.
Ali još uvjek postoje neke stvari koje se novcem ne mogu kupiti, to je naša ljubav prema ovom klubu. Ljubav od malih nogu, građena i razvijana kroz sve nedaće i sve uspjehe koje smo prošli i koje još uvjek prolazimo. Svako od nas se sjeća svoje prve utakmice, svog prvog koraka na Grbavici, svog prvog omiljenog igrača. Svako od nas zna koji put je radnički klub prošao od početka do sada. Kako smo osporavani, kako su nam uzimali igrače, kako su nas izbacivali u niže lige, kako su nam suspendovali najbolje igrače ni krive ni duže, kako su nam zapalili stadion, kako su nas pokušali propojiti Đerzelezu, kako su nam podvaljivali i kako nam i dan danas podvaljuju. Kako svaki naš uspjeh i svaki naš dobar rezultat pokušavaju omalovažiti sa raznim podvalama, sa konstruisanim pričama, sa iscrtanim linijama ofsajda. Do sada sve njihove podvale su nas puno koštale, izgubili smo puno toga jer u Bosni a Boga mi i u Hercegovini ljudi ti mogu sve oprostiti osim uspjeha.
Međutim, mi kao klub smo uvjek nalazili način da prevaziđemo sve podvale i podmetanja i da svojim snagama izgradimo sve što sad imamo. Kažem MI imamo, jer smatram da smo mi, pravi navijači Želje vlasnici svega što Željo ima. Mi, generacije prije nas, generacije unazad skoro 96 godina. Imamo istoriju, poštenu i časnu. Imamo najviše trofeja, najviše smo dobrih fudbalera napravili, najveće legende fudbala u BIH dolaze iz našeg kluba, imamo svoj sopstveni stadion, uknjižen i upisan u knjige.
Ali najvažnije od svega imamo nas, navijače. Ljude koji svaki slobodan trenutak u životu posvete klubu, pređu stotine kilometara da daju podršku, daju posljednju bosansku marku da odu na gostovanje, navijaju do posljednjeg atoma snage. Mi imamo nas.
Da se vratim na početak priče i još jednom pomenem novac. Rekao sam već, rijetko je Željo imao novac a i onda kada ga je bilo dovoljno, nikad se nismo ponašali bahato, rasipali se i potcjenjivali ostale. Neki drugi su baš suprotno tome radili, pišali se po sirotinji, bahatili se, rasipali. Novcem kupuješ sve, novinare, sudije, bodove. Kupuješ i poznanstva, uticaj i poštovanje u društvu.
Ja ne želim da ikad mi budemo takvi, ne treba nam nečija naklonost da budemo najbolji. Imamo nas. Kažu iz uprave gradimo istok, skupi se skoro milion, kažu renoviramo zapad, skupi se 250-300 hiljada. Kažu treba podrška, nas dođe 10.000.
Treba li igračima podrška u Krupi? Treba naravno! Biće nas 500! Treba li igračima podrška protiv Mladosti na Grbavici? Naravno da treba! Biće nas 10.000!
Hoće li nas biti 10.000! Naravno da hoće!