pon jan 30, 2017 4:52 pm
Plavo proljeće. Svim poznavaocima fudbalskih prilika u našoj zemlji dobro je poznat ovaj pojam, a posebno navijačima Željezničara.
Naime, premijerligaš sa Grbavice, posljednjih godina, tradicionalno bolje igre pruža u proljetnom dijelu šampionata, kada je najčešće i znao prelomiti ''bitke'' za titulu, odnosno Evropu.
Plavo proljeće u najtrofejnijem fudbalskom kolektivu u našoj zemlji priželjkuju i sada. Da očekivanja nisu bez temelja potvrđuje i lista pojačanja koja su ove zime stigla na Grbavicu. Zajko Zeba, Ivan Crnov, Danijel Stojanović, Goran Zakarić..., dobro su poznata i priznata fudbalska imena ne samo na prostorima naše zemlje, nego i šire.
Ipak, jedno ime se posebno ističe. Zajko Zeba. Vanserijski veznjak jedan je od najboljih igrača Premijer lige BiH svih vremena i njegovo iskustvo svakako će biti ono što će u budućnosti često prevagnuti u Željinu korist.
- Svi znamo da Željezničar bolje igra u drugom dijelu sezone. Plavo proljeće je nešto što je postalo prepoznatljivo i vjerujem da će tako biti i sada. Uprava radi odličan posao, a sada je na nama da ih pratimo sa rezultatima. Evropa nam je minimum minumuma. A vidjet ćemo možemo li napraviti više od toga - kazao je Zeba na početku razgovora za Faktor.
Iskusni fudbaler zadužio je kapitensku traku i bit će predvodnik ekipe koja ima velike ambicije.
- Mnogo mi znači kapitenska traka. Bio sam kapiten i zadnji put kada sam nosio dres Željezničara, ali sada mi je još draža. Dat ću sve od sebe da budem pravi vođa, na terenu, ali i van terena - kazao je Zeba, koji se brzo uklopio u ekipu, a pohvalio je i saigrače:
- Momci su zaista odlični. Tek sada nam predstoji uigravanje i više utakmica, ali ono što može radovati jeste odlična atmosfera u ekipi. A to je preduslov za dobar rezultat. Imali smo teške pripreme, posebno prvih deset dana kada smo radili bez lopte i trenirali dva puta dnevno. To je psihički bilo teško podnijeti, ali izdržali smo. Vjerujem da ćemo na proljeće biti spremni za izazove koji nam slijede.
Zeba je izdvojio tri ekipe koje će voditi glavnu riječ kada je u pitanju vrh tabele.
- Zrinjski, Sarajevo i mi smo ekipe koje će se boriti za vrh. Ne vidim četvrti tim koji bi mogao pomrsiti račune. Četiri kola u osnovnom dijelu sezone ponudit će odgovore na mnoga pitanje, a mi tu možemo napraviti odličan posao. Kada krene Liga za prvaka, svaka utakmica će biti derbi, svaki bod će biti važan i bit će izuzetno zanimljivo - zaključio je Zeba.
Navijati za Sarajevo stvar je geografije, a za Želju stvar filozofije!
"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje!" - Milan Ribar