čet jan 05, 2017 1:41 pm
Visi nam nekoliko pozicija, u nedostatku smo za par igraca i svi znamo koje su to pozicije, pa sam siguran i da ljudi u klubu znaju isto tako kako nam neke pozicije jesu deficitarne. Da li je tesko dovesti ili nije tesko dovesti igrace, to je uvijek pitanje bilo kojeg prelaznog roka. Nama je kao i svim klubovima ove lige to tesko jer znamo od cega zavisimo, sta su minusi cijele lige, a naravno i sa novcem je uvijek problem.
Nije nama nikada bilo strano ni da krpimo neke pozicije, to se desavalo godinama unazad, a i ove polusezone. Ne bi me iznenadilo da neka pozicija i nakon ovih priprema bude krpljena.
Ali nam pod moranje treba stoper. Mozda cak i dva. To je pozicija koja se ne moze tek tako krpiti. Specificna odbrambena pozicija, koja ima svoje uslove i gdje igrac mora imati odredjene kapacitete da bi to odigrao. Ti mozes okrenuti sa jednog beka na drugog beka, mijesati krilne pozicije, napraviti neke "lazne" pozicije tipa Krizmana, koji u toku utakmice izadje u poziciju devetke, pa udje u sredinu, pa malo na krilu itd. Dakle postoje pozicije koje se mogu takticki opredijeliti na nekoliko varijanti i tu negdje izgubis a negdje dobijes. Pozicija stopera je drugacija i ona zahtijeva stopera. Nista drugo osim toga. Mozda se moze u toku utakmice napraviti neka rokada u zavisnosti od samog toka utakmice, pa da neki zadnji vezni preuzme tu poziciju, ili da neki stameni visoki bek, radi skoka ili neke varijante udje na to mjesto itd itd. U biti, mi moramo naci rjesenje za stopera.
Ja vjerujem da ljudi rade na tom problemu i da ce to biti rijeseno. Svaka druga pozicija koja bi nam dosla je po meni bonus mjesto, i radi sirine kadra i radi poboljsanja te pozicije. Pa ako bi doslo lijevo krilo, to je dobro, a jos bolje ako bi igracki popunili i mjesto beka, jer osim malog juniora, mi po pravoj vokaciji nemamo ni tu rjesenje. Tu se uvijek ili skoro uvijek, mislim pri tome na cijelu lijevu stranu, krpilo. Pa eto, nije u ovoj polusezoni ni toliko loše sve to izgledalo sa Sinisom lijevo. Necu tu vidjeti ni neki poseban minus ako se ne desi neki dolazak. Osim ako bi nasli bas neke fine igrace za lijevu stranu, koji bi odmah mogli igrati, sto nije lako u ovom trenutku naci, ja nemam neki problem s tim. Jedino sto nalaze da bi se nesto moglo desiti u tom smislu je otpustanje Lazica, pa bi po nekoj logici to mjesto umjesto njega trebao neko popuniti, inace ne bi vidio smisao otpustanja Lazica, koji je bio u sirini kadra , pa kao rezerva na poziciji lijevog krila. Tako da se nadam da bi se to moglo popuniti drugim igracem. U sredini smo bolji za Zebu, napad nam ne fali, znaci, to je to, te tri pozicije o kojima svi pricamo. Koji su to igraci, niko ne zna. Da li ce se oni desiti, niko ne zna. Mozemo samo pretpostaviti da bi trebalo da se dese jer nemamo igraca, fali nam.
Ali stoper je bas pod moranje. Ne smijemo doci u situaciju da dugo i trazimo stopera, znamo kako je bitno uigravanje na toj poziciji,pa po meni ne bi smjeli cekati da neko dodje u pola priprema npr. A siguran sam da rade po tom ili po tim pitanjima.