Ja stvarno ne znam kako se radi u omladinskom pogonu. nekad davno moj sin je krenuo trenirati u Buba Mari, i interesantno u uzrastu od 6-7 godina žena mu je bila trener. Kažu da je to neka zapadnjačka praksa, haj pa znaj je li to istina ili šaltanje. Kad sam vidio sina da trči na petama, odmah sam promjenio sport i Bogu fala sada je reprezentativac naše zemlje

(jbg malo managiranja) u jednom drugom, manje atraktivnom sportu.Malo zeze, ali htio bi da poentiram nešto ozbiljno. Bez obzira koliku želju neko ima da unaprijedi omladinski pogon, koliko je Tica angažovan, koliko treneri imaju znanja, moramo poći od osnovnih stvari:
-Uvesti kodekse ponašanja, kao i pravilnik ponašanja koji se treba prezentirati, dati na uvid i potpisati od strane svih roditelja pri upisu djece u Željinu školu nogometa, i ko se ne bude pridržavao istog, odmah noga, bez obzira na talenat.
-Uvesti jaku disciplinu i žestoke kriterije u rad omladinske škole
-Ukinuti članarinu najtalentovanijoj djeci ( od takmičarskih kategorija)
-Obezbjediti im besplatnu opremu, koju u prelasku u višu kategoriju moraju razdužiti ili platiti
-Obezbjediti bar simbolične hranarine, ili naknadu za prevoz najtalentovanijim dječacima
-U saradnji sa Kantonom omogućiti im statuse perspektivnih sportista i pomoći da se na nivou opština ili kantona najperspektivnijoj djeci izganjaju stipendije
-Organizovati periodične sastanke roditelja sa članovima upravnog ili nadzornog odbora, sa otvorenom diskusiojm, temama, pitanjima
- I na kraju zabraniti prisustvo roditeljima na treninzima djece
Možda se nešto ili većina ovoga radi, ja stvarno ne znam, ali evo kako bi ja to nekako napravio. Vraćam se na primjer mog malog. Onog momenta kada su u klubu prepoznali njegov talenat, volju, htjenje, pa na kraju i rezultat, pozvali su me i rekli da ne trebam više plaćati niti članarinu niti opremu. To nisu rekli samo njemu, bilo je par momaka još.
Možda ružno zvuči, ali baza djece koji dolaze svakodnevno da se učlane u Želju treba da finansira ove najtalentovanije, i u principu stvari bi trebalo otprilike tako da funkcionišu...