Zapoceli smo gradnju pa je vrijeme da se okrenemo sportskom aspektu

. Danas sam na poslu pratio događanja oko pocetka gradnje i peglo Janeze i ostale sa Željom. Zanimljivo i poucno mi je bilo pricanje nekadašnjeg clana skupštine NK Maribor(zbog posla se preselio u LJ i pošteno dao mandat na raspolaganje). O tom sistemu sam pisao a sada ga pedstavljam malo šire i zanima me šta mislite dali bi bio prihvatljiv i za nas. Na osnovu tog nacina rada Zahovic je SD i ima super rezultate.
Sportskog direktora predlaže predsjednik kluba a imenuje skupština i sa njim se podpisuje individualni ugovor o zajednickom ulaganju. Dovođenje igraca i trenere je zadatak SD i on financira odštete drugim klubovima a plata bonusi su na teret kluba. Eventualnom prodajom igraca dobri su i klub i SD jer djele lovu po dogovorenom omjeru ( kažu da je 50/50). Za igrace ponikle u NK M. je stvar dogovora ili da pri prodaji ima SD 10 procenata. Ovo *stvar dogovora* važi za mlade igrace za koje se SD i strucni kolegiji razilaze u mišljenju. Bilo je primjera da je Zahovic insistirao na nekom igracu i o svom trošku mu placao platu i premije i pri prodaji imao veci udio.
Znaci, kupi dobro i jeftino, obradi i prodaj skupo. Zajebeš li... sam pao sam se ubiJo.
Prodaju igrace bez posrednikatj. preko kluba. Postavlja se najniža rezultatska granica i pod njom SD placa penale ili se prekida suradnja. Penali su unaprijed definisani... odšteta za igrace prelazi sa SD na klub.
Da bi neko ovako radio kao SD mora donjeti hajmo reci 5miliona eura u klub i žestoko raditi minimalno 4-5 godina. Nemereš sjediti nako

jer je tvoja lova u igri.
Cini mi se da ovdje muljaže nema jer su prilikom podpisivanja ugovora jedni drugim dobro stisli muda.
Mene zanima dali bi ovo kod nas funkcioniralo?