Vozdra raja
Evo da i ja koju napišem. Puna podrška upravi u svemu. Napokon neko da radi prave stvari. Naravno ima tu još posla ali vidim ide sve polako. Evropa, Bože moj ne treba sad glavom u zid, ali moram reći da sam ponosan na sve jer ovako razumno sve to prihvatamo. Manijacima isto kapa do poda. Podrška non stop i igračima i struci je bila. Tako moramo nastaviti. Moramo mi u BiH postavljati standarde u svemu. Dobro bilo je tu par sitnica koje mi se ne sviđaju (tipa Šešelj) ali to je zaemarivo.
Udruženje navijača pod hitno treba da se što bolje organizuje i da reaguje na ove stvari kao što su članci na portalima i sl., pa na Koldžu i razne indijance. Što? Jer će se u suportnom svaka reakcija nas samih fakturisati klubu. Treba ada se zna da to udruženje djeluje na svoju ruku, pa i sutra ako nedo Bog pu pu pu dođu opet neki kreteni u klub.
Imala je i uprava nekih sitnih greškica po meni kao što su loš tajming prepucavanja sa opštinom jer je dosta frke bilo pred glavnu tekmu sa Čelikom i pred tekmu sa Zrinjom (možda je i to djelovalo na sve), pa loš tajming predstavljanja novih igrača (kad su Pozder i Husić prisustvovali tekmi zijanili smo od Slobode i igrali egal sa Zrinjom), pa pominjanje motivatora (to je ovdje ofirno raji mada podržavam donekle i to radi gore nevedenih standarda koje postavljamo na putu prema Evropi, ali opet je loš tajming bio pred glavne tekme). Sve to utiče htjeli mi to proznati ili ne.
Mulalić?
Ja sam bio jedan od glavnih kritičara Mulalića odmah od početka tamo. Odmah mi se nije svidio. Čovjek koji nama ne može reći tri smislene rečenice ne može voditi ozbiljnu ekipu i objasniti im nešto.
I onda sam govorio da ne zna prepoznati npr da ne može Tiago igrati isturenog špica kad nam je protivnik u bunkeru. Izgubili smo bodove dok je on to skontao, ali to je osnovna stvar. Stalno sam to potencirao. Onakvom igraču treba prostor. Uvijek na bunker ide neka krampa visoka. Isto tako na ovim terenima tipa Zvornik i Mostar uvijek ide tip igrača kao što je Beganović, a ne stalno isti. Moraš se ovdje svemu prilagođavati a on to nije vidio. Ni tad. A nastavio je i u ovom dijelu sezone. Puno ste o tome pisali pa neću dalje, ali recimo sa @sergejevicem sam se tu najboje složio. I u potpunosti sam mišljenja da smo morali imati i neku drugu formaciju u pričuvi. Najbolje 3-5-2 za male tekme. Kretanje bez lopte nula, a to je trenerovo prije svega. Ne možemo suditi o igračima dok ne promijenimo trenera ali je bitno istaći da su se u većini tekmi zalagali i to im ne mogu prigovoriti. Možda samo u rijetkim momentima nije bilo tako. Bekirća je umalo doveo do toga da ga raja popljuje i to zbog toga što nije uvidio ovo što ću napisati ispod o igračima.
Pored ovih stvari koje su nas iznenadile od Mulalića nakon što smo mu uručili otkaz, moram napomenuti još nešto. Dok je Adžem bio trener konstantno se u Avazovom Sportu potezala priča kako je Edis zaslužio a Adžem je vakav nakav i sl. I tamo sam ja to spominjao čini mi se. Moralo se tada reagovati. TO je dno dna. Tad je Mulalić trebao reagovati. Tako bi ja uradio. Kolegu mi blate a mene hvale. Više sam vjeroavao Adi jer ga je Amar izabrao. Ima Amar šmek i za to i za igrača. TO je sigurno. Adžem je po meni zaslužio drugu šansu, ali sada prvo mora ići kao pomoćni tom nekom novom treneru koji po meni mora biti vrhunski.
Igrači?
Četiri ću igrača samo pomenuti. Bekrić je po mom mišljenju najbolji pokazatelj kako je ova liga napredovala. Nema to veze sa taktikom (možda malo) jer on ne može da izdrži duel sa igračem i sad se, kad se brže igra na bh terenima, vidi koliko je ta njegova igra ustvari loša. Međutim on mora ostati i to zbog ulaska zadnjih 20 tak minuta protiv jačih i da igra protiv slabijih jer on potezom rješava tekmu, što nama protiv slabijih fali, a on sa takvima i može dobiti duele. Memija je desni bek ljudi i to evropski, zapamtite to. Vrijeme će pokazati ubjeđen sam u to. Zola? Toliko kritika ste napisali, ali moram reći da kod njega imate sindrom Jamaka. Pogriješi jednom da svi vide, ali onda ne vidite milion malih stvari koje on donese na tekmi. Kad je igrao bio je jedan od naših najboljih pojedinaca. Čvrsto stojim iza ovoga. Slično je i sa Zahom i sa Dadom nekad, samo malo manje izraženo. I Aco i njegova maska. Mnogo gori je bio pa je i to morao vidjeti Mulalić, a nije, a morao je i Aco to sam reći. Mora se na taj zdravstveni bilten obratiti pažnja ubuduće.
Struka(sportski segment)?
Što se tiče struke moram pomenuti i podebljati jednu stvar a to je prijedlog da ova uprava oformi jedno tijelo, neku komisiju ili upravni odbro za sportski dio koja će predlagati novog trenera, pa šefa oml pogona, sportskog direktora i isto tako ta komisija bi dala i prijedlog razrješenja dužnosti. Tu komisiju bi činili Mišo, Ivica, Dino, Šaban i ostali. Njima bi svi vjerovali i nebi bio toliki pritisak ni na upravu (koja se bavi ostalim stvarima), a i navijači bi njihove odluke u potpunosti podržavali.
Neko je spominjao i Vladu Jagodića, a ja bi njega recimo uvezao kao skauta kluba ili nešto slično. I te ljude bi predlagala ova komisija.
Treba odvojiti sportski i finansijski dio i odvojiti i odgovornost. Ne može neko tražiti odgovornost ljudi koji se bave marketingom npr, jer smo imali lošu sportsku sezonu.
Prijateljske sa renomiranim protivnicima tipa na Grbavici nam trebaju a i to sam stalno potencirao tamo na forumu. Prijateljske za nabijanje razlike i samopouzdanja, efikasnosti u toku sezone su isto tako bitne. Amar je na tim stvarima vraćao samopouzdanje napadačima.
Ne znam ima li išta od onog formiranja drugog tima ali to nam treba. Pratio sam ove naše po posudbama. Jedino Midžić i Hiroš su igrali. Prvi se povrijedio, a i drugi je izgleda jer je predzadnjuj izašao odmah na početku, a narednu tekmu nije igrao. Alihodžić skoro nikako. Hadžović nikako. Šeha se povrijedio. Pratio sam i naše stare juniore (Grebenar, Kašić, Hasković, Mekić). Svi igraju prvu ligu FBiH. Mekić je najbolji. Poenta je da ne možemo nikome posuditi igrača a da smo sigurni da će igrati i da će igrati na pravi način. Pitanje je koliko se tamo i kvalitetno radi. Ako želimo izbacivati djecu, moramo imati drugi tim. I povreda će manje biti jer ćeš pola tekmi igrati na finom terenu (našem), a ovako igraju sve na oranicama.
Mene također, malo brine što ne dovodimo mlade igrače, dobre, tipa Kuzmanovića (ne zezam se majke mi). Dobro on je moja procjena, ali ko sam ja. Trebalo bi da neko procijeni ko je to i da dovedemo takve. Redžić npr, pa Jovičić iz Rudar Prijedora. Mali Zec je dobar isto itd. Čak i mlađe od ovih koji su željni dokazivanja i imaju potencijal. Nije samo naša škola izvor igrača za prodaju ego sve škole u BiH. Samo smo Halvadžića doveli od 13 igrača da je to o čemu ja pričam. I kroz drugi tim bi imali priliku da održavaju formu + potencijali iz omladinske škole.
I na omladinski pogon treba obratiti pažnju i to dobro. Ne mislim da su loši rezultati ove godine bili zbog zanemarivanja škole, nego se jednostavno potrefilo dosta neigranja glavnih igrača. Pratio sam to. Međutim i tu treba dovoditi potencijale iz BiH i tu moraju igrati (pogotovo jer će sljedeće sezone biti jača i ta liga) svi. Znači Mujaga i Žerić obavezno moraju igrati za juniore ove jače tekme, a za prvi tim kad god mogu. Dobijaju rutinu, a plus prave rezultat da bi ta generacija 99 koja je talentovana igrala u ligi prvaka i to sa njima dvojicom (jer mogu stariji igrati). TO treba da je cilj isto. I pored toga treba ulagati više u omladinski pogon. Ne mogu djeca plaćati članarine ako su u selekciji. Trebaju dobiti opremu itd itd.
Nema me dugo pa pretjerah