BlwD je napisao/la:Imam nekoliko zanimljivih pitanja, vecinom za ove starije koji su gledali uzivo kvalitetan fudbal na nasim stadionima, ali mogu i ostali odgovoriti ako zele...
1. Kada bi mogli birati samo jednog bivseg igraca (od prije rata) da u ovom trenutku (s trenutnim igrackim kadrom) igra za Zelju, ko bi to bio?
2. Kada bi mogli birati samo jednog trenutnog igraca za utakmicu protiv Videotona(1985), ko bi to bio?
3. Da mozete vratiti samo jednog igraca koji je u zadnjih 5 godina otisao iz Zelje, koga bi izabrali?
4. Kakve bi bile cijene nekih bivsih igraca po vasem misljenju, ako bi za poređenje uzeli vrijednost Duljevica (1.600.000€) ?
5. Da li mislite da bi neki igraci od prije rata u ovom trenutku bili među boljim ili najboljim u europi? (ovo se ne odnosi samo na Zeljine igrace, mozete navesti i iz ostalih nasih klubova)
Volio bih da vas sto vise napise po nesto, ja sam među ovim mlađim pa me zanima kako je to bilo. Ako mozete napisati i generalno poređenje trenutnog vs bivseg kvaliteta bosanskog fudbala. Hvala unaprijed.
1. Jako tesko za procijeniti, jer bi to mogla vjerovatno svaka pozicija od prije rata. Prosto mozes birati i kada bi birao bilo kojeg igraca, taj bi mogao valjati danasnjem Zelji. Evo, da uzmemo samo cisto predratnu Zeljinu generaciju, prije pocetka rata, pa kad skontamo da su tu bili igraci tipa Sude Katane, Gordana Vidovica, Seje Kapetanovica, Veldina Karica, Marija Stanica, Gorana Gutalja, Sinise Nikolica, Radeta Bogdanovica,Jasminka Velica, Admira Adzema, i da ne nabrajam dalje, svaki od ovih igraca bi bio igrac lige iz zajebancije, da igra danas u Zelji sa onim svojim kvalitetima. A da ne pominjemo Mesu, Skoru, Sabana, i ostale igracine.
2, Mislim da ne postoji takav u nasoj danasnjoj ekipi. Danasnji Miroslav Stevanovic npr. kakvog ga mi volimo gledati je mozda najpriblizniji nekom igracu koji je imao sve te karakteristike sasvim normalno i da se ubraja u prosjek. Danas imamo u ligi samo nekoliko igraca koji imaju trku, malo tehnike, brzinu, a to je sve bilo potpuno normalno za svakog igraca nekad, da bi uopste mogao biti bilo kakav igrac. Recimo Haris Alihodzic kao stoper je sigurno nas najbolji poslijeratni stoper koji je igrao u Zelji. Bez premca, imao je visinu, korpulentnost, znanje, postavljanje, skok igru. On je prije rata jedva bio clan Zelje. Nesto je nekad i igrao, ali to nije bilo nista posebno, odnosno ta se razlika nije primjecivala, jer su svi bili takvi, nista se nije isticao. Poslije rata je bio ubjedljivo najbolji stoper lige. Zamisli sada kad bi vidio Marija Stanica na nasem terenu koji je i onda sa 18 godina odskakao u onoj ligi, bio pozivan i za A selekciju Juge. Bio je prebacen kod Ribara sa lijevog beka na centarfora. Eto nek danas igra na centarforu u Zelji, i porediti ga sa Lendricem sa kojim smo mi danas zadovoljni je ravno tome kad bi poredio teren u Travniku i stadion Real Madrida. Ovo je realno tako, bez pretjerivanja. Ko je to bar nekoliko puta gledao, bukvalno moze imati takvu predodzbu. Tada se fakat gledao fudbal. U pravom smislu te rijeci.
3. Zeba. Evo i vratio se. Meni dobro. Jos samo kad bi on skontao sve sto treba da skonta i da radi, a vjerujem da nije dosao da gladi muda, onda bi to trebalo biti to. To je kad pitas za zadnjih pet godina.
4.Neuporedivo , zaista. Opet cu uzeti primjer Stanica, a moze se uzeti i primjer Veldina Karica, Radeta Bogdanovica, Gordana Vidovica, Sude Katane, sve primjeri velikih zarada, cija bi vrijednost i u ovoj ligi bila enormno veca,samim tim bi i liga imala mnogo veci kvalitet, pa bi bila cjenjenija, a ovi igraci bi imali visemilionske vrijednosti, kao sto su i imali. Opet da ne spominjem Mesu i ostalu gardu, koji su imali tu nesrecu da ne smiju otici iz drzave dok ne napune 28 godina. Da su imali ovakav sistem, to bi bilo astronomski u ovom vremenu u razlici na danasnje igrace.
5. Ne mislim da bi bili. Po talentu da. Ovi prijeratni igraci su i tada imali veliku cijenu i bili su igracki cijenjeni, ali nisu spadali pod najbolje ili medju boljim. Talentom da, mentalitetom i porijeklom, nikad nisu bili kadri da budu nesto vise osim uspjesni igraci u takvom fudbalu, sto je i odlicno. I danas bi bilo vjerovatno tako.
Pitanja su ti dobra, pogotovo ako si mladji. Medjutim, mlada raja ne moze da procijeni ovakvu sliku o kojoj ti pisem i vjerovatno ce misliti da je pretjerana. Evo ti primjer. Igra Zeljo sada u Mostaru i tu gledamo neki prilicno gledljiv fudbal bez obzira na baru u kojoj su igrali. A samo navece okrenes neki kanal sportski i pogledas utakmicu, neke lige, malo jace, bilo koje, i vidjeces fudbal i gledljivost takvu , da ces zakljuciti da se prakticno u poredjenju radi o dva razlicita sporta. E, mi smo takav fudbal gledali prije rata.
Evo ti primjer u Amaru Osimu. S njim smo prije rata posmatrali gledljiv fudbal, pravi fudbal. A on bio bez veze igrac. Realno. Za te prilike mirnodobske. A onda je dosao iza rata u Zelju i odigrao par utakmica onako, blijedo. Medjutim to je do njega bilo. Nije mu se igralo. Pa je rano i prekinuo jer je skontao da nema smisla igrati uopste nasu ligu. Ali on je dolazio na treninge kao igrac i ti si kroz te njegove treninge vidio da on apsolutno zna sve sa loptom. Zajebavao se sa centarsutom, sto mu i nije bio zadatak na terenu, ali on je u laganom trku po strani na treninzima bukvalno samo doticao loptu tehnicki i lopta se zavrtala tacno na glavu kome je on htio poslati da zabije ovaj neko glavom gol. Imao je to u malom prstu i sve ostale tehnicke stvari sa loptom. Dok danas imas bekove i krila koji se muce da centriraju bilo kako. Mi kad vidiomo centarsut iz trka danas , pocnemo da svrsavamo. Kazemo za tog igraca da je majstor. A u stvari se radi o osnovnom elementu koji bi trebalo normalno da fercera, pa da mu taj centarsut propadne jednom u deset puta npr. E tako ti je to otprilike. Kada se gledao prijeratni fudbal na ovim prostorima, mogao si zakljuciti da je to isti sport u poredjenju sa drugim jakim ligama. I mislim da stvarno nimalo ne pretjerujem. Bilo je naravno i losih igraca u tim klubovima, pa i u Zelji svakako i tada, ali je u jednom timu od 11 igraca, devet igralo dobar fudbal. Mi danas pricamo o dva igraca u nasoj ekipi, a i ta dva su maltene neuporediva sa onim prijasnjim kvalitetom. Mico bi mogao da lici na to.