sub nov 26, 2016 9:23 pm
Svaka cast ekipi, zaista ogromna pobjeda, od samog starta su se postavili dominantno na terenu kao da oni imaju veliku prednost na prvom mjestu. Slicno je bilo i protiv Sirokog, ali neshvatljiv pad u drugom poluvremenu nas je kostao, ali danas nista nije moglo otici na drugu stranu, jednostavno nekada vam ne mogu ni ukrasti pobjedu. Pribojavao sam se drugog poluvremena, ali vidjelo se na igracima i treneru da ne misle stati i poslije one golcine Bekrica sve je bilo gotovo. Ovo je ono sto treba raditi ova ekipa i to je nacin na koji ce pobjedjivati. Siguran sam da smo stali kao u nekim ranijim utakmicima i glumili neku rutinu na terenu da bi, ako nista, poklonili gol Zrinjskom. Ipak, danas su momci od prve minute posteno i borbeno odradili posao. Svaka cast i njima, kao i treneru Petrovicu. Tomic, Petrak i Bilbija kao najveca snaga Zrinjskog se nisu vidjeli cijelu utakmicu, nas vezni red je dominirao u svakom segmentu. Blagojevic i Markovic zasluzuju sve pohvale za danasnji nastup, a Bekric je konacno poceo igrati ono sto treba i sto on zna. Bez nekog pametovanja i mjesanja tamo gdje mu nije mjesto. On je opasan iz drugog plana, odlican suter, te velika prednost u prostoru izmedju linija protivnika. Nije se, kao ranije, gurao medju Blagojevica i Markovica nego se lijepo kretao tamo gdje treba i bio zaista odlican. Svaka cast i njemu, kao i kolegama u veznom redu.
Boccaccini i Memija su odigrali gotovo perfektnu utakmicu, mnogo posla, jer Zrinjski igra vise preko Todorovica i Stojkica, ali bez ikakvih problema su sve rijesavali. Memiji svaka cast, bukvalno je pojeo Todorovica, a onaj sto je usao kasnije nije ni dotakao loptu kako treba. Memija se vraca u pravu formu i ovo je neki njegov nivo na kojem treba biti. Mnogo trke, mnogo borbe, dobijenih duela. Italijan kao i uvijek jako borben, dobar u skoku, dobar na zemlji i mislim da zasluzuje igrati u prvom timu. Cinjenica jeste da njemu fali nesto, neke pogresne odluke donosi, nekad se lose postavi i igra na neki rizik, nekada pokupi loptu kao niti jedan stoper u ligi, ali nekada zna ispasti. Petrovic to ne voli, kao ni ostali iskusniji treneri, ali ja mislim da on i takav ima ogroman kvalitet i da ce neke nedostatke zalijeciti iskustvom i godinama koje su pred njim. Bogi i Stana kao i uvijek posteno odrade svoj posao, ne naprave neki spektakl, ali isto tako i ne naprave stetu za ekipu. Odlicna dva igraca na koje se moze racunati u svakom trenutku, uvijek daju sve od sebe i ne znam ko moze traziti vise od njih. Fine opcije da budu na klupi i uskoce kada treba, jer uvijek mogu odraditi ovako dobre utakmice. Kjosevski jos jednom pokazao odlicne golmanske kvalitete, on to ima u sebi i steta bi bila da se nekim glupiranjem dovede u situaciju da trazimo novog golmana. Meni je on drag, kao i Memija i opcenito nasa djeca, i volio bih da nastavi raditi na sebi, da se posveti terenu, a talenat mu ne nedostaje. Odlican refleks, ona lopta je izuzetno teska za odbraniti jer ide ispod tjela, a velika stvar je imati golmana koji donosi bodove ekipi. Vedran je to cinio prosle sezone i evo izgleda da se vraca na pravi put.
Krizman je danas pokazao nesto sto se nije ocekivalo od njega, barem mene je iznenadio u onom sukobu s Colicem, i tada se jasno vidjelo koliko je ovoj ekipi stalo da pobjede. Onakav lik koji izgleda kao mrtav, kao da ga je neko natjerao da igra, svadja se zbog jednog metra terena. On ima u nogama sto je rijetkost na nasim terenima, odlican tehnicar, a ima onaj institkt pravog napadaca i iz nicega se stvori u sansi. Njegove kretnje se cesto podudare s Lendricevim, kao da isto misle. Ovaj drugi je opet prica za sebe. Nije bitno sta se desi pred protivnickim golom, od toliko igraca uvijek se Lendric nadje kod lopte, kao da ona njega trazi. Onaj gol je jasan primjer kako izgleda skolovan i pametan napadac. Pola metra od golmana, vecina nasih napadaca bi opalila onu loptu, a tesko bi prosla jos kada golman udje u sut, a Ivan jednom trzu, golman pade i samo preko njega gurnu loptu u mrezu. Opet je odradio svoj posao, zabio prvi gol, ucestvovao kod zadnjeg, i kao Stevanovic nastavio seriju dobrih igara. Nekako smo navikli da ta dva igraca uvijek odrade kako treba i onda se okoristimo, a danas je cijela ekipa odigrala odlicnu utakmicu i onda moramo pobjediti, bez obzira na nesrecu, nepravdu i slicno.
Ne treba ova pobjeda nikoga ponjeti, ali je jasan pokazatelj kako treba ici u naredne utakmice. Od prve do zadnje minute dati sve od sebe, igrati hrabro i uvijek traziti gol vise. Sve ostalo je neko glupiranje koje nas cesto zna lupiti po glavi. Kada se ekipa postavi kao danas na pocetku drugog poluvremena nista nas ne moze sprijeciti da pobjedimo, ni nesreca, ni precka, ni sudija. Jednostavno moras pobjediti kada igras pred golom protivnika, izvedes tri, cetiri vezana kornera, oni ne mogu napasti jer se plase za svoj gol. Mi smo znali dozvoliti i Celiku da nas stisne pred nasim golom. Ovo danas je primjer kako se dobijaju utakmice i kako se igra kada vodis. Ovakve pobjede vracaju raju na stadion, tjeraju strah u kosti sljedecim protivnicima i pune samopouzdanje igracima. Nakon dugo vremena jedva cekam sljedecu utakmicu Zelje, jer osjecam da cu imati sta vidjeti na terenu i da se necu napatiti kao da sam kopao dva sata. Jos jednom svaka cast svima, strucnom stabu, igracima, i naravno Manijacima.