pon nov 14, 2016 8:57 pm
@pile je u pravu za vecinu stvari. Posebno za taj sistem koji nazalost nemamo vec neko vrijeme. Dobro je pogrijesio onaj ko je mislio da ako dovedes dobre igrace da ce i rezultat doci sam od sebe. To nije tako i vjerovatno zato i volimo ovaj sport. Nemas nikakvu garanciju, pa se desi da razvalis protivnika, a oni iz jednog suta zabiju gol i pobjede. Ipak, u pravom sistemu svaki igrac djeluje mnogo bolje nego sto zapravo jeste. Dobar primjer je i taj Blagojevic, koji je dosao na mjesto gdje mu je u tom trenutku bilo najbolje, a i mi kao ekipa smo s njim dobili mnogo na sredini terena. Taj Blagojevic je tada bio najbolji veznjak lige, pored njega i mali Amir, ispred Baja, Kokot i Djelmic, da ne spominjemo stopere koji su izgledali odlicno protiv nezgodnih protivnika u Evropi. Najveca greska ove uprave jeste smjena Odovica. Sve sto se poslije desilo na sportskom planu je plod te greske. Mi jos uvijek placamo za tu gresku i pitanje je koliko cemo je jos placati. Ako je vjerovati Gredicu i onoj izjavi da je obecao Odi ce biti trener dok je on tu, jasno je onda da je tada trener imao veliku sigurnost i mogao je raditi na miru. Nije se mnogo brinuo da li ce nesto pokvariti, a dosao je u teskom vremenu, i samo breme rezultata nije morao nositi kao treneri poslije njega. Meni je najvise zao sistema koji je gradio i mislim da bi tek u narednom periodu ubirali plodove takvog rada, ali nazalost neko je pomislio da moze bolje i evo gdje nas je dovelo. Ekipa ima uspone i padove, gradi se godinama, a prva naznaka krize i covjek je dobio otkaz. Neki igraci se nisu odmah uklopili u ekipu(Mladenovic, Stokic), neki nisu imali kvalitet(Livaja, Diata), a neki su odmah progirali(Blagojevic) i mislim da su morali svi dobiti vise vremena da rade. Jedine dvije kriticne pozicije su bile Stokiceva i Mladenoviceva jer su nas napustili Kvesic i Bajic. Mislim da bi i Dzenis dobio pravu sansu i da bi popunio mjesto spica, ali vremena nije bilo.
Velika glupost je smjena trenera koji je napravio najveci uspjeh u Evropi zadnjih godina, iako nas je recimo jedan gol vodio u plej of(stativa Sadikovica), trenera koji je polusezonu ranije zavrsio bez poraza i mutnim radnjama ostao bez titule. Pored toga trenera koji je od Bajica, Amira, Dade i Memije napravio ponajbolje igrace na svojim pozicijama u ligi.Znamo da su treneri nakon njega izgurali Sadikovica i Memiju na klupu, pa i dalje. Znamo i da se Dzenisu sprema sudbina Sadikovica. Pitam se kako su bili dobri da se bore do zadnjeg kola za titulu, do zadnje minute za plej of, a nisu dovoljno dobri da igraju u ekipi koja se bori za peto ili sesto mjesto u nasoj ligi? Isto tako je vrlo izvjesno da bi sada imali jos ponekog mladica u prvom timu, (Zerica, Mujagica, Osmankovica), i to ne da popune neophodan broj mladih igraca kako kaze Petrovic, nego da bi igrali i bili pokretacka snaga na terenu. Imali bi dobar izlog za prodaju, siguran sam da bi imali i rezultate do kraja sezone i tesko bi propustili Evropu.
Mislim da je neko postavio sliku Odovica kako odlazi sa stadiona i napisao da cemo se sjecati tog trenutka. Ja se sjecam i onog prvog puta kada je taj isti covjek bezveze smijenjen da se postavi kao neki bolji trener, pa smo se hvatali za glavu.
Igrali smo dobar i dopadljiv fudbal, znali sta hocemo na terenu, i najvaznije od svega davali sansu nasoj djeci da igraju. Oni koji su bili stariji su imali pravu ulogu na terenu, bas gledam onaj sazetak s utakmice protiv Slobode nakon koje je smijenjen Odovic, Amir preda loptu njihovom igracu na 30m od naseg gola i Bogdanovic mu pljesce i bodri ga. Danas toga nema u ekipi i svako svoju guzicu cuva.
To je neko moje misljenje i zao mi je Ode, jer mislim da je nakon Amara ubjedljivo najbolji covjek za Zeljinu klupu. U nekim stvarima cak i ispred Brke. Moze neko pisati da je ovakav ili onakav, ali on je legenda Zelje, covjek koji je igrao s onom sampionskom generacijom, nakon toga i s onom Mesinom, odlucivao derbije svojim golovima, bio majstor s loptom i prije svega dobar covjek. Uz jako ime na funkciji sportskog direktora, dobre pomocnike, Oda bi napravio velike stvari.