FKZ1921 je napisao/la:Kao sto sam napisao u prvom postu,iritira potenciranje price o dugovima. I kad treba i kad ne treba. Dodatno iritira manipulacija visinom duga i vracanja istog.
Ja nemam nikakvih informcija iz prve ruke. Citam sta se saopsti iz kluba i sabiram dva i dva i na osnov toga pisem.
Stice se dojam da se dug namjerno ostavlja kao neko oruzje da se opravda sopstveni neuspjeh i da se relativizira neciji uspjeh...Kao da nismo isti klub. Kao da je ranije to bio neki drugi FK Zeljeznicar.
Mozda nisam upravu,mozda ima stvari koje ne znam...Ali,ono kako ja mislim da je trebalo uraditi u situaciji kad preuzimas klub sa dva miliona suficita plus, odmah ti u januaru ide Amirov transfer od jedam milion km...Dakle,da udjes u istoriju kluba da si ti taj koji je klub napravio cistim ko suza sto se dugovanja tice,po meni je trebalo reci i uraditi sljedece:
-ok,imamo neki dug iz ranijeg perioda,imamo neke prihode koji su rezultat rada kluba uglavnom iz istog tog perioda,uradicemo sljedece: imamo poreznoj cca 1 mil.duga po reprogramu,sjescemo s ljudima i dogovoriti placanje odmah,u komadu,dobicemo 50%umanjenje i za 500000 km nulirati poreznu(a umanjenje ce ti dati po zakonu,FKS je dobio umanjenje 40%za placanje u 4 ili 5 rata).
-drugo,imamo zapisnik inspekcije na 2,2 mil km na koji je ulozena zalba jer se smatra da se dug nije utvrdio na ispravan nacin(koliko se sjecam,problem je to sto su za tri kontrolisane godine,na sve pare koje su prosle kroz klub obracunali 71%kao da su sve pare iskljucivo koristene za plate,sto je apsurd,plate u ukupnim troskovima ne prelaze 50%). Po meni je trebalo uraditi isto,hajmo sjesti s ljudima iz porezne i traziti da se izda konacan zapisnik,s ciljem da se odmah uplati cjelokupan iznos. Sigurno bi ti ga umanjili u odnosu na pocetnih 2,2 mil,i sa uplatom u komadu,dobijas 50% umanjenja. Pa i da ti ga ne umanji,da ti ostane iznos od 2,2 mil,sa 1,1 mil rjesavas i taj problem. Dakle,sa ukupno 1,6 miliona km FK Zeljeznicar postaje klub bez duga. Stavljamo tacku na tu pricu i umjesto ovoga sto sad imamo,s ponosom ponavljamo pricu kako je FK Zeljeznicar prvi i jedini klub u drzavi koji je sopstvenim snagama,bez prodaje kluba,bez investitiora,bez kredita,postao cist,solventan,...I kao takav bi tek bio pozeljan sponzorima,partnerima,investitorima...
Sa ovom pricom kako smo najzaduzeniji klub,to sigurni necemo postatai.
Umjesto ovoga sto sam napisao i sto mislim da je trebalo uraditi,u januaru su krenuli pokusaju dokazivanja kako nije problem dovesti igrace koji ce sigurno osvojiti ligu.
Ne može se staviti tačka na ovu priču, jer priča ne odgovara činjeničnom stanju. Ukoliko neki klub sklopi sporazum sa Poreskom upravom za indirektno oporezivanje i usaglasi se da se taj dug vrati u roku od godinu dana ili odmah (nisam siguran), tada ti poreska "otpisuje" 30% glavnice i sve kamate. Ne otpisuje 40& ili 50% kako si ti naveo. Spominješ finansijski izvještaj za 14. i 15. godinu i konstatiraš da smo te godine završili u plusu, što je tačno. Međutim, kakve veze imaju suficit i poreski+ostali dugovi sa finansijskim izvještajem. Nema, ama baš nikakve. Zato se i zove GODIŠNJI finansijski izvještaj. To bi isto bilo, kao kada bi ti u kućnom budžetu za jednu kalendarsku godinu ostavrio suficit u visini od 20 milja maraka, a ovamo si u kreditu isti, manji ili veći iznos, potpuno nebitno. Mogao je Željo Uzeti lovu i sve vratiti Poreskoj i ostalim dužnicima i onda staviti ključ u bravu, jer se mora od nečega živjeti. Moraš uposlenike isplaćivati, podmirivati tekuće obaveze, dobavljače itd, ukoliko misliš i dalje funkcionisati.
Pogledaj godišnje finansijske izvještaje za period od 2003-2014. godine i vidjećeš da je skoro svaki u plusu. Pitaš li se kako onda dugovi, kako u plusu, a dugovi. Stvar je jednostavna. Neki ljudi su odlučili nezakonito poslovati i frizirati godišnje izvještaje. Toga više ne smije biti u Želji. Nikada se više ne smije dogoditi da samo Srđan Stanić bude prijavljen na PIO, jer je to lopovluk. Mislim da bi sve osobe koje su učestvovale u tim, po meni, nečasnim radnjama i time nanijele direktnu štetu Klubu, trebale odgovarati pred nadležnim organima. Mora se jednom presjeći.
Dok istina obuje cipele laž je već obišla cijeli svijet.