pon maj 16, 2016 1:23 pm
Zanimljiva i sadrzajna sezona je iza nas. Prosli smo kroz mnogo toga, od sjaja u Evropi, do ocaja u ovim zadnjim utakmicama. Mijenjalo se raspolozenje kroz sezonu, iz kola u kolo, pa i na samoj utakmici smo znali liciti na strasnu ekipu, da bi se mijenjalo u neke amatere koji ne znaju sta rade. Zanimljivo je da smo ove derbi utakmice odigrali fantasticno, uglavnom pobjedjivali ili nadigrali protivnike, a ove male utakmice nismo mogli dobiti, i kada smo uspjevali to je bilo jedva uz dosta patnje. U prvom djelu nam je nedostajalo motiva, svjezine, sirine u igrackom kadru. Mnogo smo se potrosli u Evropi i onda nismo imali nikoga da povuce s klupe, da se malo odmore glavni igraci(Blagojevic, Djelmic, Kokot, Memija, Amir). Nazalost Joco Stokic je podbacio, Dijata, Livaja, Mladenovic se nisu pokazali kao kvalitetni igraci koji ce donjeti nesto nasoj igri, pa smo bili osudjeni da gledamo patnju onih koji nisu imali adektvatne zamjene. Jasno je bilo da kvalitet imamo, pokazala je to Evropa, pokazale su velike utakmice, ali nismo imali sansu za predah. U nekim utakmicama nam je i sreca okrenula ledja, uvukla se nervoza, losa atmosfera, smjena Odovica, dolazak Capljica na kratko upoznavanje s ekipom i na kraju imenovanje Edisa.
Nastavila se ista igra, isti pristup, iste mane i iste vrline. Opet dobre derbi utakmice, lose ove "manje." Onda smo dozivjeli mnogo lijepih stvari van terena. Poznata oznaka u raji:"boom." Napravili smo ogroman posao, doveli neke izuzetne igrace i jasno istakli kandidaturu za osvajanje kupa. Imali smo gotovo idealnu situaciju: u ligi gotovo nemoguce doci do prve tri pozicije, tesko doci u situaciju da ispadnes, protivnik Borac kojem je kup na kraju pameti. Sve je bilo jasno. Iskoristiti ligu da uigras neke kombinacije, da isprobas vecinu igrac, napravis jasan plan za kup. Prvih dvadeset minuta protiv Borca u gostima su pokazali da ova ekipa moze i da se naziru neke kombinacije, lagano rijesavas tu utakmicu i pravis ogromnu prednost pred revans. Tada se Edis poceo gubiti. Ista ekipa je nastavila igrati i u ligi, pa i revans protiv Borca, pa sljedeca, pa sljedeca i tako do samog kraja. Ostali smo na jednom sistemu, na jednom planu za igru, s otprilike istim igracima, njih 12 i to je sve. Pokusaj neke sablonske igre, drzanje potentnih igraca u kalupu i tezak poraz od Slobode. Pokusalo se nesto u revansu s nekim promjenama, ali tesko je ocekivati da ce ti donjeti nesto dobro kombinacija koju nikad ranije nisi probao. Sve je ostalo isto, igra bez igre, gusenje vaznih igraca, nesposobnost da iskoristi svoje prednosti, i opet iste mane i iste vrline. Nije moglo tako do kraja, bilo je jasno protiv Mladosti na Grbavici da mnogo toga ne stima i da sve to ne izgleda tako dobro. Kostale su nas lose odluke trenera, los pristup i uzasna priprema vaznih utakmica. Moras nekoga i nadigrati, a kada ti trazis od igraca da poginu protiv Sarajeva, Veleza, Sirokog, Olimpika, Drine jednostavno se potrose i ta fraza izgubi smisao. Ostali smo bez snage i svjezine u odlucujucim utakmicama, prije svih u kupu sa Slobodom, a onda i ove posljednje u ligi kada su igraci izgubili vjeru u sebe jer su i sami bili svjesni da nisu ubjedljivi i da ne izgledaju tako dobro na terenu.
Ovako smo ostali na jako lose odradjenoj sezoni, negdje na pola puta, nismo napravili rezultat, nismo isprobali sve igrace, nismo dali sansu mladim igracima da pokazu sta znaju. Neuspjesna sezona po svim parametrima. Ipak, u onom drugom segmentu, koji nije sportski, smo napravili ogromne pomake i doveli klub na jednu vecu razinu. Pokrenuli pricu u stadionu, poceli raditi, dakle nije ostalo samo na rijecima. Rijesili mnoge finansijske stvari, poslovanje kluba izuzetno transparentno, dobili jednu stabilnost koja je veoma vazna za klub. Uspjeli smo vratiti ljude na stadion, dovesiti neka zvucna imena, bivse reprezentativce, napraviti izuzetnu atmosferu oko kluba koja je opet preduslov za uspjeh. Postavili smo cvrste temelje za buducnost, imamo najpotentniju ekipu u ligi, a i sam klub ima lijepu buducnost pred sobom. Prostor za napredak je stvoren i sada slijedi veoma vazan period za nas.
Dolazimo da izbora sefa strunog staba. Jasno je da ne postoji neko ko je savrsen, ili neko ko je los, niko ne moze garantovati rezultat i pehare, ali imamo sve preduslove da to postignemo. Dakle, ljudi ocekuju titulu, i sada dolazimo do nekog sumiranja stvari. Ljudi znaju da je vrijeme, imas sve uslove, sve si obezbjedio i sada je do trenera i samih igraca. Pritisak nam ne treba, posebno ne za ljude u upravi, jer kako sam vec nekoliko puta napisao oni su sve obezbjedili da imamo priliku da napravimo rezultat, ne mogu oni igrati ili voditi ekipu pored terena. Treba postaviti taj cilj novom treneru i igracima, ali se dobro naoruzati strpljenjem jer mi vec odavno nemamo jasan sistem na terenu, a za to je potrebno neko vrijeme. Ja se nadam treneru s vizijom, nekom ko ce postaviti jasne temelje, uspostaviti sistem igre, uvezati omladinski pogon s prvim timom i napraviti jaku bazu igraca. Siguran sam da ce biti finansijski stabilan i da nece ostati bez pet igraca za koje kaze da mu trebaju, mozda bez jednog ili dva, ali ce imati priliku da nadoknadi nekim drugim igracima, ili s velikim talentima iz omladinskog pogona. Nadam se da uprava nece podleci pritisku koji se vac stvara i da nece posegnuti za nekim rijesenjem koje ce donjeti rezutat sad i odmah, nego da ce naci trenera na duge staze koji ce uspostaviti sistem i dugorocni uspjeh, pa i taj iskorak u Evropi. Mi nismo dovoljno jaki da dovedemo toliko dobre igrace koji ce napraviti razliku i donjeti nam iskorak, mi moramo napraviti pravi sistem, napraviti bazu igraca koje cemo zadrzati nesto duze na okupu i koji ce donjeti rezultat u Evropi. Drugacije ne mozemo i trebamo gledati malo dalje od titule, poslije koje cemo onda ostati bez glavnih igraca, ispasti veoma brzo, i onda Jovo na novo.
Pisao sam neki dan o Amaru, kada su mnogi pogresno shvatili, ali nisam zelio ulaziti u neke dublje diskusije. Ostala je pustos poslije Amara, tada sam napisao. Nigdje nisam rekao da je bas on to uradio, jer naravno da nije. Covjek je bukvalno sinonim za Zelju i mnogo toga je donio, radio i sto je trebao i sto nije, ali radio odlicno. Osvojili smo nekoliko trofeja i onda gotovo propali, dosli pred stecaj, jedva se izvukli. Osovojio si toliko titula i dosao u takvu situaciju. Onda se stvar promjenila nisi nista osvojio, nisi imao izbora nego da gurnes djecu u prvi tim, oni nam vratili na najbolji moguci nacin, napravili rezultat, neki se prodali i doveli nas u situaciju gdje imamo bivse igrace Sevilje, bivse reprezentativce u ekipi. Dakle dobijes kratkorocni uspjeh-dugorocni neuspjeh ili ovo drugo trenutni neuspjeh, ali veliku mogucnost da napravis uspjeh na duze staze. Sada je do svakog od nas da izabere sta mu je draze i sta zeli. Naravno da je moguce da se poklope stvari i da osvojis titulu i imas zagarantovan uspjeh u budocnosti i to bilo najbolje, ali ako se ne desi titula odmah treba pogledati malo dalje i uociti potencijal koji imamo kao klub.