Kad stane srce moje i Bog mi sklopi oči zakucat će bar još jednom i s neba će za te' doći.
Evo odlučih da napravim kratki report vođenja Želje. Prva sezona, kao i obično protiče u kreiranju tima, dovođenju novih igrača na pozicije na kojima "škripi", pronalaženju odgovarajuće taktike, postavljanju i uvježbavanju prekida... Rezultatski prva sezona je bila za zaborav, tako da ću se više posvetiti prvom dijelu sezone "LIGE 12". Dakle, drugo mjesto u ligi (prošla sezona, iza Sarajeva) ispadanje u Kupu u polufinalu od Drine, treće pretkolo Evropske Lige. Međutim, vrijedni pomena su neki transferi...
screen capture windows
Prije svega ovdje sam mislio na dovođenja
Marka Kostića (strašan golman, wonderkid)
Slaviše Radovića (prvo na posudbu, pa onda i kompletiran transfer) iz Vojvodine za lijevog beka, zatim
Dragiše Komarčevića iz Mladosti (VO) kao lijevo krilo (izuzetno kvalitetan igrač, odlična statistika nakon prve sezone), onda Željino dijete,
Sanel Jahić, kao slobodan igrač na štopera,
Promise Isaac nekim čudom pristao na uslove i ugovor od pola godine, kao i
Allioune Fall. Nešto se i prodalo, tako da je
Memija otišao u Dnipro za 1,5m, neki dovedeni igrači za badava su unovčeni, "dječurlija" poslana na posudbe...
Ali kao možda i najveću stvar u prvoj sezonu izdvojio bih dogovor sa CSKA i Zenitom...
upload image online
Postali smo filijala ovih velikih Rusa, pa smo sad u mogućnosti dovoditi bez ikakvih financijskih obaveza igrače na posudbu, te nešto love kane i na početku sezone.
Ok, toliko o prvoj sezoni. Nova sezone, novi format takmičenja, još novih imena, puno zanimljivosti.
Nakon prve sezone i dalje je škripilo u odbrani, uz
Sanela Jahića nije bilo igrača koji bi mogao zadovoljiti na igrom na poziciji štopera (
Kosorić je "krpio" tu poziciju), odlaskom Memije
Srđan Stanić je bio primoran igrati kao desni bek,
Radović kao novo pojačanje je zadovoljio, ali napravio je nekoliko velikih grešaka, u napadu osim Lendrića (dosta napadača je napustilo klub... Promisse, Beganović-posudba, Cangele, Nukić-posudba) nisam imao kvalitetnog igrača. Tako da se moja transfer politika svela na dovođenje igrača na te pozicije.
free upload image
Nisam od onih menadžera koji vole mnogo da troše, volim pronaći igrače kojima istekne ugovor i one bez kluba i pokušati ih nagovoriti za dolazak. Tako je i sada bilo. Pet transfera (Yago je kasnije došao, Brazilac, 18 godina, velika nada)-svih pet pogodaka! Izuzetno uspješan prelazni rok. Memija se vraća na Grbavicu kao posuđen igrač, o njemu ne moram puno pričati.
Carlos Strandberg, čudo od djeteta, doveden na pozajmicu iz CSKA, vjerovatno jedan od najtalentovanijih u generaciji (asking price 8mil) i to bez udjela u plati

.
Mendoza (lijevi bek) i
Owusa-Ansah (štoper) su zvijeri na svojim pozicijama (posebno Mendoza), ali velika stvar je što to nisu igrači u godinama (po 24 godine). I još jedan wonderkid je došao u Želju, jedini igrač zbog kojeg sam zavukao ruku u džep,
Nemanja Glavčić. Njega ne moram pretjerano predstavljati, vjerovatno svaki menadžer zna da je on igrač za kojeg se nakon nekog vremena može uzeti veliki novac, a u međuvremenu može pružiti odlične partije. Gotovo pola miliona je izdvojeno za njega, ali ispod 1mil (tako stoji u ugovoru) ne napušta nas. Bilo je velike borbe oko dovođenja par zvučnih imena (Mario Vrančić, Hajradinović...)
Što se tiče prodaje... Promisse i Fall su tražili produženje ugovora i astronomsko velike plate (8k i 5k

malo ludi momci), tako da sam bio primoran prodati ih za bilo šta dok su još pod ugovorom. Iako sam mogao uzeti mnogo više za njih, zadovoljan sam prodajom. Još badava dovedenih igrača je unovčeno, višak prodan, dječica opet na posudbama.
U sezonu ulazim sa izuzetno malim rosterom igrača.
uploading pictures
photo hosting
Žerić i
Mujagić prekomandovani u seniore.
Međutim, na samom startu sam napravio grešku, tako da sam ostao bez trening kampa, a nisam ni prijateljske ostale ugovorio na vrijeme (zanijelo se dijete).
how to take a screenshot on a pc
Loš start sa prijateljskim, teže nego očekivano prolazak u Evropskoj Ligi protiv Kukešija i Anorthosija i izvlačenje Udinesea za protivnika u trećem pretkolu. Kao i obično, u prvim sezonama i nemam baš neke ambicije u Evropi. Utakmica u Udinama, poraz od 3:1, mnogo promašenih prilika, prečka Lendrića, majsotrije Di Natalea, panterske odbrane Antolovića. Zapostavljena ligaška utakmica zbog izuzetno gustog rasporeda i mršavih 1:1 sa Kozarom. Grbavica, 04.08.2016., 19:45. Poneseni odličnom igrom u prvoj utakmici već u desetoj minuti Sadiković glavom pogađa za 1:0 i donosi nadu za još Evrope na Grbavici. Odlična igra u nastavku, mnogo prilika, 16 šuteva ka golu Udinesea, 1 pokušaj crno-bijelih, skromno za Talijanskog giganta. I onda... 54. minut, nepostojeći crveni karton za Zahirovića. Promjena formacije, pritisak Udinesea, postignut pogodak i par dobrih prilika (bukvalno sve što su uradili je nakon crvenog kartona) i rušenje sna. SUDIJA LOPOVE!
upload pic
image upload free
I OPET... SUDIJA LOPOVE!
Preboljeli smo nekako to i onda neočekivano dobra igra u ligi. Petnaest utakmica, 12 pobjeda, 2 remija i poraz. Mnogo problema sa povredama, a sve počelo uz meč sa Rudarom. Stevanović 3 mjeseca van, Tiago 2 mjeseca van, Stanić dvije povrede, bez Glavčića mjesec dana, duga povreda Lendrića, Kokhia i Mailson kao rotacije povrijeđeni. I tako oslabljen za Tiaga, Stevanovića i Stanića protiv Sarajeva. Najviše boli ovaj remi na Grbavici, ali i dalje nedostižno na prvom mjestu. Poraz od Travnika obilježio je povratak Tiaga i Stanića. Vrlo efikasno u napadu, 39 pogodaka.
Carlos Strandberg, 11 golova u ligi iz 14 pokušaja, Lendrić ukupno 6 pogodaka, Tiago 12-Stevanović 10 (propustili veliki dio sezone), Mujagić 4 gola, kao i Komarčević, odlične partije Žerića, mnogo asistencija, timske igre, a najviše se ističu Komarčević i Memija sa 8, odnosno 7 asistencija. Antolović fenomenalan, 7 clean sheatova, Kordić isto tako dobar.
image url
MAŠINA!
20mb image hosting
Formacija kroz cijelu sezonu (zadnja utakmica).
Planovi za dalje su:
- Povećati roster kvalitetnim igračima;
- Dovođenje kvalitetnog štopera (već doveden iz Fenerbahčea);
- Dovođenje kvalitetnog desnog beka;
- Produženje pozajmice za Memiju i Strandberga za još jednu sezonu;
- Planiran trening kamp i uvježbavanje defanzivnije formacije za veće klubove u Evropi.
Eto, toliko za sada. Dupla kruna ove sezone se smiješi iako nisam obećao upravi ništa.
Ja sam prvo rek'o Željo, pa sam poslije rek'o tata.