boccaccio je napisao/la:Stalno mi se vrti misao da je bitan faktor jucerasnje onako odigrane utakmice sa nase strane bio nedostatak svjezine kod nasih igraca. Bas mi se nesto to urezalo u glavu. Poredeci utakmicu protiv Radnika i ovu sada protiv komsiluka, obje su bile strasno zahtjevne. Slavko je jako dobro pripremio ekipu Radnika i ta ekipa zaista vazi za onu koja fizicki izlazi na kraj sa protivnicima. Dokaz je i zadnja utakmica protiv Zrinjskog, gdje su u zadnjoj minuti izjednacili. Oni su naravljeni da igraju 90 minuta kroz trku. A utakmica sa nama je pokazala da smo mi podigli taj nivo fizike i sa visokim presingom, i odlicnim stavom kroz cijelu utakmicu prakticno natjerali Radnik da kapitulira na svom terenu, kroz kvalitet o kojem je Slavko pricao i gdje je bio u pravu da je on na nasoj strani, ali je bilo pitanje koliko smo mogli trkacki izdrzati tempo. Pa se vidjela na utakmici jedna fina svjezina kod nasih igraca, lagani trk, i zauzimanje prostora kroz cijeli teren. Svaki put smo u posjedu lopte imali viska igraca sto nam je davalo rjesenje u veznom edu , a tako ti je to kada dobro mozes da trcis. Prema tome, pokazali smo kao ekipa da mozemo da trcimo.
Moguce je, vrlo je moguce da je ova pauza napravila samo onu trenutnu tezinu neosvjezenosti u nogama igraca. Vidjelo se da se mucimo sa kretanjem na terenu. To je tako djelovalo kao da smo jutros odigrali mec, pa poslijepodne izasli da igramo sa komsijama. Moze to da se desi, s obzirom da ekipa kroz prvenstvene pauze pokusava da stigne zeljeni nivo fizicke spreme, ovo je vec druga pauza u kojoj Slavko iskoristava mogucnosti te pauze da ih jos malo naspanuje i poveca razinu fizike, a igraci jos uvijek nisu navikli na takve promjene. Slavko je izjavio prije derbija da je on zadovoljan kako su iskoristili pauzu i da je tu bilo duplih treninga te da je razina fizicke spreme podignuta za jos nekih 10 procenata. Ja sam apsolutno ubijedjen u to da je ovo istina. Medjutim, mozda zadnja dva dana sa laganijim treninzima igraci nisu uspjeli da maksimalno akumuliraju tu snagu, osvjeze tijela da bi dobili na toj svjezini. Nisam bio na treninzima po njihovom povratku iz Hercegovine , ali Slavko je rekao da je nastavio sa jakim intenzitetom treninga i da je ostavio dva dana za osvjezavanje ekipe. Toliko je zapravo i dovoljno da se ekipa u potpunosti osvjezi, ali kada je vec na zadovoljavajucem nivou. Meni jednostavno nije izgledalo da je nas tim svjez i spreman za potrebnu trku kakvu smo imali protiv Radnika. Da smo to uspjeli, onda bi i los teren pao u vodu, mi bi sa takvom vrstom pristupa napravili komsijama mnoge probleme. Stekao se dojam da smo jako tesko trcali, tacno teske noge i nismo mogli stizati desavanja na terenu. To ce se kroz koji dan potpuno promijeniti i ekipa ce dobiti poletnost sa malo laksim treninzima. Mozda da se utakmica odigrala sutra npr. da bi to bila potpuno drugacija slika naseg tima po pitanju trcanja. Znam da peglam sa ovom teorijom, prosto mi je to stalno u glavi. Vrlo je moguce da potpuno grijesim, prenosim samo svoj osjecaj.
Moram jos samo na trenutak da se dotaknem Krizmana. Ja ne znam sta je meni, da li sam ja totalno u pravu ili sam totalno u krivu, ali mene taj igrac odusevljava iz utakmice u utakmicu. Totalno je van kondicije , da se razumijemo, vidi se to iz aviona, ali mu i stil igre , nacin kretanja nije promjenjiv i nece biti promjenjljiv cak i kada bude na 100 % snage. On jednostavno tako igra i tako izgleda, da nema kuveta u sebi nimalo. I cesto je na utakmici nevidljiv. Ali cak se i na derbiju vidjelo da savrseno dobro prati utakmicu i njemu treba samo jedna mala sitnica da dodje u situaciju da poentira i da stvori znacajan iskorak. Samo sekunda. Covjek je na lijevom krilu, nezainteresovan, nezapazen, spor, izvan duela je...i kada tako gledamo to je sve ispod prosjecno. A on se u sekundi stvori na petercu suprotne strane kao pravi centarfor, gdje ocekujemo zapravo Ivana, nadje se bas Krizman, potpuno neopazeno se izvuce i uvuce u sansu da poentira i da ostane sam pred golmanom, necuvan od protivnickog igraca. To se moze postici samo izuzetnom lucidnoscu i jako dobrim pracenjem igre. On po utakmici bar jednom to odradi. Druga je stvar da li ce imati srece da poentira, ali bude tu, odradi to u nekom svom lukavom maniru. I protiv Radnika se isto desilo i poentirao je poslije greske golmana, bio je na mjestu gdje je Ivan trebao biti, kao kiler , onaj koji ceka takve greske pa zabija golove. To odradi Krizman ulazeci neprimjetno kao lazna devetka. Izuzetan smisao za kretanje po tom dijelu terena i osjecaj da ce takvim potezom bar jednom na utakmici u pravo vrijeme bas on biti na tom mjestu.
Ja sam prosto odusevljen. Ne vidi se, a odradi najbolju sansu na prosloj utakmici. Vuce se kao umorni starac, i onda dodje u sansu. Nisam siguran da ce on djelovati nesto drugacije ni kada bude mnogo spremniji. Takav tip, uspava te, i tebe i protivnicku odbranu, ljudi pomisle, ovaj ne moze da hoda, ne treba ga ni cuvati. Opasan lik. Opasan.
Nema svjezine poslije priprema. Umorni 12. kolo kao da su balerine a ne profesionalni igraci. U evropi ljudi s 18 igraca igraju ligu, kup, evropsko takmicenje, a mi ne mozemo igrati ni ligu. Stalno ista prica godinama. Nesto nije onda uredu ako promjenis toliko kondicionih i uvijek isto sve.