Registracije na forum su trenutno moguće uz slanje e-maila na forum@sport1.ba. Potrebno je da pošaljete username na koji želite da izvršite registraciju.

viewtopic.php?f=45&t=1076

Koji rezultat ocekujete protiv Tuzla City?

Pobjedu sa dva ili vise golova razlike
6 (40%)
Pobjedu sa jednim golom razlike
9 (60%)
Remi
Nema glasova.
Poraz
Nema glasova.

Ukupno glasova: 15

nikad_izvini
Kontakt:
Status: Offline

Re: FK Željezničar

čet sep 22, 2016 5:35 pm

IvanOsim je napisao/la:
Hadzijalagic je napisao/la:
IvanOsim je napisao/la:P.S. Ja sam inače pokušao da savjetujem Aldinove, rekao sam im da je Željo počeo da sam zastupa igrače i da mu je to najbolji potez, i da će ga tako najbolje paziti klub, međutim, njegovi su me brzo poklopili rečenicom, kao i Memiju što paze, a polovnjaci na kojim marke ne mogu zaraditi im uzimaju dragocijene minute...
Ako posteno pogledamo i u pravu su mu roditelji.. Pored Memije imas i Djenisov primjer kao i primjer malog Osmankovica.. Nije da su oni sad neki super talenti ali razni Djermanovici, Pozderi i slicni nisu smjeli imati prednost u odnosu na njih.. Masa te djece je potpisala u periodu kada smo forsirali omladince zbog lose finansijske situacije.. Sta se sad Osmankovicu mota po glavi mogu zamisliti.. Talentovan igrac, sportista, odgojen a minute zvanicne nije dobio kako treba, propada iako je na svakim pripremama bio poprilicno dobar i pouzdan.. Imao si i malog Midzica koji je bio medju najboljim u Gorazdu a kod nas nije mogao odigrati minute na lijevom krilu gdje su se gurali igraci koji to nisu znali odigrati tipa Halvadzica, Stanica pa i Memije.. Odustalo se od forsiranja djece zbog brzopletosti i nekog imperativa rezultata koji je uprava sama sebi nametnula a koji nas je poprilicno kostao i nikakav rezultat nije donio..
Dobro si to rekao, uprava sama sebi nametnula... sigurno je pritisak (plačenih) medija na njih uticao, ali to sebi nisu smjeli dopustiti..

Dobro si rekao za Osmankovića i Dzenisa, nisu to sad extra neki talenti, ali su mladi i NAPREDOVAT će, te ako su sad negdje bare-bare sa trenutnim igračima, obavezno oni da igraju (pravilno doziranje minutaže) i da se ta naša škola prati i van terena, da pravimo kompletne osobe i uz to dobre sportiste, pa onda neko procjeni za koliko prodati kojeg igrača, pa se neko proda za 200 00 E, a neko za milion, jer igrači koji su prošli kod nas igranje za omladince, takmičenja i titule, znaju šta znači igrati za Želju, znaju kako su protivnici uvijek max nafurani na želju itd itb (uostalom Osmanković je protiv Salzburga jedini izgledao kao da ima mjesta i kod njih)...

Dobro si rekao za Midžića, pa onda Hiroš, Alihodžić, mnogo igrča iz ovih generacija 96, 97, 98 je moglo izniknuti u prosjek kao Pozder, Siniša ili Djermanović (neki spominju da Pozder i Djermanovic nisu dobili priliku, ali jednostavno se vidjelo na treninzima da ne mogu, apsloutno ništa, tanki a lafo skok i građenje im osnovne karaktristike, bez brzine, mislim vidimo da ne vidimo ništa)...

Samo da nam ovo bude škola, da dajemo prostora Žeriću, Osmankoviću, Šehiću, drugom Šehiću, Bešireviću,Ćutahija, Ćeman, Ajkuniću (ako nije raskinuo ugovor), Hirošu, Mujagiću, a da dovodimo veoma malo igrača... jednog u prelaznom roku... eventualno dvojicu..

Mnogo nade polažem u Slavka, ali isto tako smatram da ovi što odlučuju kažu treneru da ne mogu mnogo mijenjati i da za svakog igrača iz naše skole koga promovišu dobiju određeni bonus...
Pričalo i pisalo se ovome, da levati uzimaju mjesto xy igračima, da su barem nekoliko puta bolje plaćeni, bla, bla, bla. Onda ide spin kako je taj i taj levat, da svejedno ne voli Želju, a i nije neki kvalitet ili je "trener tako odlučio". Dovedes, otpustis, vratis, popljujes, bez cilja i ideje. Osim spina, on je, čini se, vječan :D

Boli me karina za Zubana, bivše uprave ili igrače. Dabogda, nikad i niko, prišao ili imao bilo kakvu ulogu u Željezničaru. Ko ganja svoj interes preko kluba za lijekova mu djeci trebalo.

Ali mora postojati jasan plan, a ne priče kako je Beganovic bio povrijeđen pa zato nije igrao, kako je levat ( zato su Pozder, Djermanovic i Nikolic igracine ) ili neka treća, spinovana, nebuloza. Bolje je imati Beganovica u vrhu napada ( koji kakav god bio daje 150 % ) nego Lendrica koji seta po terenu i mlatara rukama ( karikiram primjer ).

Petrovic je gigant !
Zadnja izmjena: nikad_izvini, dana/u čet sep 22, 2016 5:36 pm, ukupno mijenjano 1 put.

Plava Porodica
Kontakt:

čet sep 22, 2016 5:36 pm

@Brkoo vala sto se tice Keme, da bi mu lajali, bi. Ali on bi i imao neko opravdanje pred navijacima i imali bi strpljenja za njega.Evo trenutno imamo kapitena u ekipi,koji nije ni nalik na onog od prije.Dosta nas je bodova vec kostao svojim greskama,ali igra.Kada bih birao izmedju njih dvojice,uvijek bi Kemica imao prednost.
A sto se tice ostalog posta, slazem se.
Babukini moleri !

AMAR AMAR OSIM OSIM !!!

Brkoo
Kontakt:

čet sep 22, 2016 5:50 pm

Plava Porodica je napisao/la:@Brkoo vala sto se tice Keme, da bi mu lajali, bi. Ali on bi i imao neko opravdanje pred navijacima i imali bi strpljenja za njega.Evo trenutno imamo kapitena u ekipi,koji nije ni nalik na onog od prije.Dosta nas je bodova vec kostao svojim greskama,ali igra.Kada bih birao izmedju njih dvojice,uvijek bi Kemica imao prednost.
A sto se tice ostalog posta, slazem se.
Ma druze ne ide to tako. I pored silnih gresaka, Kosoric ima iskustvo, neki kvalitet a sad ubaciti nekog igraca umjesto njega za kojeg ne znas kako ce reagovati, hoce li odgovoriti zadatku na pravi nacin, koji igra na tako osjetljivoj poziciji a znas samo da je talentovan je ravno samoubistvu. Da se lagano Osmankovic uvodio u igru prosle sezone, sad bi vec bio kandidat za prvih 11. Ovako u situaciji kakva je sad ako mu Slavko nastavi davati minutazu, on ce vrlo brzo postati starter, mozda cak i krajem ove sezone. Sve je do njega nek radi i dobit ce sansu.
Neka je svetinja koja na srcu stoji važnija od prezimena koje na leđima nosiš!
Mi smo Željini, Željo je naš! :zeljeznicar1:

Hadzijalagic
Kontakt:

čet sep 22, 2016 5:53 pm

Brkoo je napisao/la:
IvanOsim je napisao/la:P.S. Ja sam inače pokušao da savjetujem Aldinove, rekao sam im da je Željo počeo da sam zastupa igrače i da mu je to najbolji potez, i da će ga tako najbolje paziti klub, međutim, njegovi su me brzo poklopili rečenicom, kao i Memiju što paze, a polovnjaci na kojim marke ne mogu zaraditi im uzimaju dragocijene minute...
Ako posteno pogledamo i u pravu su mu roditelji.. Pored Memije imas i Djenisov primjer kao i primjer malog Osmankovica.. Nije da su oni sad neki super talenti ali razni Djermanovici, Pozderi i slicni nisu smjeli imati prednost u odnosu na njih.. Masa te djece je potpisala u periodu kada smo forsirali omladince zbog lose finansijske situacije.. Sta se sad Osmankovicu mota po glavi mogu zamisliti.. Talentovan igrac, sportista, odgojen a minute zvanicne nije dobio kako treba, propada iako je na svakim pripremama bio poprilicno dobar i pouzdan.. Imao si i malog Midzica koji je bio medju najboljim u Gorazdu a kod nas nije mogao odigrati minute na lijevom krilu gdje su se gurali igraci koji to nisu znali odigrati tipa Halvadzica, Stanica pa i Memije.. Odustalo se od forsiranja djece zbog brzopletosti i nekog imperativa rezultata koji je uprava sama sebi nametnula a koji nas je poprilicno kostao i nikakav rezultat nije donio..
Polovnjak Memiji uzima minute i ko je kriv za to? Taj Sinisa vjerovatno, nije kriv Memija sto se ne moze izboriti za mjesto pored tog polovnjaka. Klasicno balkansko razmisljanje, svi su drugi krivi a ja sam andjeo, trener me ne voli itd. Kako ces se uostalom izboriti za mjesto kad radis pogresno, mislis da si neko i nesto i da ce ti to sto si Zeljino dijete biti dovoljno da bi igrao za prvi tim, a o nezdravoj ishrani i ostalim pogresnim stvarima i da ne govorim. Da sam na Memijinom mjestu radio bih i nakon treninga 2-3 sata na sebi, isao u teretanu, posvetio se fudbalu maksimalno. Rezultat bi nakon takvog rada morao doci. Vec sam ranije navodio primjer Bajica koji je nakon treninga ostajao da vjezba slobodnjake i pogledajte kako i u Turskoj zabija golove iz slobodnjaka. Na takav nacin bi obezbjedio sebi mjesto u prvoj postavi a Sinisu ili bilo koga drugog zacementirao na klupu. Ista stvar vazi i za Beganovica i za ostale, pa koji to trener radi na svoju stetu, koji to trener ne bi zelio da ih ubaci u igru ako imaju kvalitet?

Ako Aldinovi roditelji tako razmisljaju onda se postavlja pitanje sta ce on u Zelji, nek ga uzmu pod svoje menadzeri i vodaju od kluba do kluba, nek im obecavaju kule i gradove i kad propadne bice prica da nije on kriv, krivi drugi, krivi vanzemaljci. On ako je pametan radit ce ono sto sam naveo da bih ja radio da sam na Memijinom mjestu, jedino se tako mozes izboriti za svoje mjesto u timu. Preskakanje stepenica u karijeri moze biti kobno, mnogi talenti se nisu proslavili sa tim preskakanjem. Aldin je jako talentovan, prodoran i brz pravo, ali je na njemu da radi i da se dokazuje iznova i iznova, nek odjebe sve menadzere i nek se samo posveti fudbalu.

Malog Midzica rijetko ko je pratio uopste a komentarise se, svi treneri su glupi a on igracina igra za Gorazde. Sto se tice Osmankovica, mali ima 19 godina, igra na jako osjetljivoj poziciji, jedna greska i jebali bi sve i njemu i treneru koji ga je ubacio., malog treba uvoditi postepeno i davati mu sansu.
E neka je Halvadzic dobro krilo kao i Bevab i Husic koji mogu i krilo i beka igrati, da ne govorim o kvalitetnim predstavama koje su nam pruzili Pozder, Djermanovic i ostali rastjerani a skupi igraci.. Za Memiju bih se mozda i mogao sloziti sa tobom ali opet sam misljenja da je veca perspektiva u njemu nego u Sinisi i da bi forsiranjem Memije mogli imati vise koristi u buducnosti nego od Sinise.. Igrac od 19 godina je mlad samo kod nas,mislim na Osmankovica, i treba biti svjestan da ako igraca ne prodas do njegove dvadesetprve godine neces ga ni prodati kako treba.. To su godine u kojima se on mora dokazati a ne drzati ga pod ugovorom par godina, unistiti mu potencijal i onda mu dati papire.. Ja sam pratio Midzica i zato sam ga i spomenuo.. Kakav bi bio u zelji to ne znam ali siguran sam da je mogao dobiti neku sansu da se dokaze.. Mjesto su mu uzeli Halvadzic i Bevab i igraci slicnog kalibra.. Da se razumijemo ne mora igrati niti jedan omladinac ali u slucaju da imas lovu da dovodis super pojacanja.. U slucaju gdje su omladinci bare-bare sa "pojacanjima" svakako da sansu treba prije dobiti omladinac, pa cak da je nijansu i losiji jer omladinci su ti izlog od kojeg ovisi budzet naseg kluba.. Da je Tomic onomad produzio ugovor mi ni malog Amira vjerovatno ne bi dobili a samim tim ni najbolje pare koje je nas klub dobio.. slazem se da se vise trebaju truditi i raditi na sebi ali nesto ne vidim ni da ovi sto dolaze sa svih strana pokazuju neki poseban trud i zelju za napredovanjem a od njih sigurno neces biti u prilici da hajrujes..
Ko se jednom o mlijeko opeče taj i u jogurt duva..

Vrag

čet sep 22, 2016 6:10 pm

Jaozinho22 je napisao/la:FKZ reci slobodno da su Bajini menadžeri tačnije jedan čovjek iz Splita tražio za sebe od 50-100 000 evra od njegovog transfera, e sad kako su se dogovorili pojma nemam. :)
Sto se tice lično Zubana jedini po meni problem je postavljanje tih niskih klauzula za naše igrače koje može isplatit 90% klubova na svijetu. To nas yebe. Treba naći neku sredinu. Npr. Stavi mu klauzulu od 800.000 € igraču i menadžeru 20% nama ostatak. Vuk sit a ovce na broju. :) a ne stavi mu jebenu klauzulu od 200k i onda nas jebe kao Sansku kozu. O Bilalagicu i lesini Cuku nema potrebe ni trošit riječi.
500 000 eura plafon za naseg igraca. Da ne znam koliki talenat bio. Tako da mi ako hoce bilo sta zaraditi bolje ista nego nista. Pa i te pišljive klauzule
Mi gledamo na nase igrace kao strasne talente, a realnost je nesto skroz drugo. Za nas je Sadikovic talenat mislim da to dovoljno govori.

FKZ1921
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:24 pm

Vrag je napisao/la:
Jaozinho22 je napisao/la:FKZ reci slobodno da su Bajini menadžeri tačnije jedan čovjek iz Splita tražio za sebe od 50-100 000 evra od njegovog transfera, e sad kako su se dogovorili pojma nemam. :)
Sto se tice lično Zubana jedini po meni problem je postavljanje tih niskih klauzula za naše igrače koje može isplatit 90% klubova na svijetu. To nas yebe. Treba naći neku sredinu. Npr. Stavi mu klauzulu od 800.000 € igraču i menadžeru 20% nama ostatak. Vuk sit a ovce na broju. :) a ne stavi mu jebenu klauzulu od 200k i onda nas jebe kao Sansku kozu. O Bilalagicu i lesini Cuku nema potrebe ni trošit riječi.
500 000 eura plafon za naseg igraca. Da ne znam koliki talenat bio. Tako da mi ako hoce bilo sta zaraditi bolje ista nego nista. Pa i te pišljive klauzule
Mi gledamo na nase igrace kao strasne talente, a realnost je nesto skroz drugo. Za nas je Sadikovic talenat mislim da to dovoljno govori.
Pogledajte cijene za koje su ove godine prodati najbolji igraci lige:
-Amir 500 000 eura
-Kozulj(Siroki B.) 250 000 eura,odmah 50 000 ostalo,bice kad bude...
-Karacic(Zrinjski) 120 000 eura
-Graovac (Zrinjski)150 000 eura
-Memisecic 150 000 eura...
Hajduk ponudio 50 000 eura za ordagica,tako kaze Husic...
Sadikovic Damir...
Nakon prodaje Baje,trazena je ponuda za Dadu. Zuban je rekao da se moze dobiti 300 000 eura odmah za nega. Receno je da je to malo,da ce on ostati do sljedeceg ljeta i da je prvi koji ce otici za vise od pola miliona. Zuban se slozio da je to bolja opcija.
Daljnji razvoj situacije je opstepoznat...

Brkoo
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:32 pm

@Hadzijalagic, Pa normalno da je veca perspektiva u Memiji nego u Sinisi, to svako zna, samo je zalosno sto se taj Memija ne moze izboriti za svoje mjesto u ekipi pored takvog Sinise. Ako se ne mozes izboriti za mjesto u ekipi prije Sinise o kakvom onda mi potencijalu pricamo i o kakvom mi to onda transferu Memije sanjamo. Slazem se sa tobom vezano za igrace sa strane, oni moraju biti kvalitetni da bi nasi mladi igraci od njih mogli nesto nauciti, npr. kod komsija Jajalo i Cimirot, gdje je pored Jajala, Cimirot stasao u igracinu. Misljenja sam da slicno ovako i Slavko razmislja i kad se budu dovodili igraci nece se dovoditi svakakvi igraci nego bas kvalitetni od kojih ce i mladi igraci puno toga moci da nauce..

Trebamo iskoristiti ovu situaciju u Slobodi i dovesti Veselinovica, Ordagica i mozda Bobica. Jako kvalitetni igraci za nasu ligu..

Hadzijalagic
Kontakt:

Re: RE: Re: FK Željezničar

čet sep 22, 2016 6:35 pm

Vrag je napisao/la:
Dado i jeste talenat.. Malo je sjebo sam sebe a malo mu ni okolnosti nisu isle na ruku.. Jos je popusio sezonu zbog povrede.. Nije opravdao ocekivanja na osnovu potencijala koji je imao ali daleko od toga da je bio los koliko se pokusava predstaviti..

MrRiccoli
Kontakt:

Re: RE: Re: RE: Re: FK Željezničar

čet sep 22, 2016 6:39 pm

Vrag je napisao/la:
Dado i jeste talenat.. Malo je sjebo sam sebe a malo mu ni okolnosti nisu isle na ruku.. Jos je popusio sezonu zbog povrede.. Nije opravdao ocekivanja na osnovu potencijala koji je imao ali daleko od toga da je bio los koliko se pokusava predstaviti..
I ne mora da znaci da kad dodje sa posudbe Slavko nece racunati na njrga, sve je moguce

Sent from my C5303 using Tapatalk

Hurmasica
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:41 pm

Dado kod nas dolazi sada na zimskoj pauzi je li tako? Pitam onako da ne bude e'o ga opet ista priča.. :mrgreen:
Navijati za Sarajevo stvar je geografije, a za Želju stvar filozofije!

"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje!" - Milan Ribar

ChWilla
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:44 pm

Brkoo je napisao/la:@Hadzijalagic, Pa normalno da je veca perspektiva u Memiji nego u Sinisi, to svako zna, samo je zalosno sto se taj Memija ne moze izboriti za svoje mjesto u ekipi pored takvog Sinise. Ako se ne mozes izboriti za mjesto u ekipi prije Sinise o kakvom onda mi potencijalu pricamo i o kakvom mi to onda transferu Memije sanjamo. Slazem se sa tobom vezano za igrace sa strane, oni moraju biti kvalitetni da bi nasi mladi igraci od njih mogli nesto nauciti, npr. kod komsija Jajalo i Cimirot, gdje je pored Jajala, Cimirot stasao u igracinu. Misljenja sam da slicno ovako i Slavko razmislja i kad se budu dovodili igraci nece se dovoditi svakakvi igraci nego bas kvalitetni od kojih ce i mladi igraci puno toga moci da nauce..

Trebamo iskoristiti ovu situaciju u Slobodi i dovesti Veselinovica, Ordagica i mozda Bobica. Jako kvalitetni igraci za nasu ligu..
malo je precijenjena ta priča, cimirot je u igračinu stasao prije svega svojim poštenim i teškim radom i disciplinom, uz prirodni talenat. kao i amir i baja, amir je uz eldara hasanovića sa 18 godina stasao u komandanta sredine i jednog od naših najboljih igrača. stvarno malo kod mladog igrača počinjete zanemarivati njega samog kao faktor.
gradi željo boli te *****

Vrag

Re: RE: Re: FK Željezničar

čet sep 22, 2016 6:46 pm

Vrag je napisao/la:
a Petrovic maneken...

Hadzijalagic
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:51 pm

Haj da ne pocinjemo opet :mrgreen:

FKZ1921
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:53 pm

Dadu sam pomenuo u drugom kontekstu...Kontekstu cijena nasih igraca. Nema smisla vise o momku rspredati pricu. Otisao je,igra,ako se digne do nivoa za koji vecina misli da nija mali,vratice se ili ce ici dalje. I u jednoj i u drugoj situaciji bi Zeljo profitirao.

Brkoo
Kontakt:

čet sep 22, 2016 6:57 pm

ChWilla je napisao/la:
Brkoo je napisao/la:@Hadzijalagic, Pa normalno da je veca perspektiva u Memiji nego u Sinisi, to svako zna, samo je zalosno sto se taj Memija ne moze izboriti za svoje mjesto u ekipi pored takvog Sinise. Ako se ne mozes izboriti za mjesto u ekipi prije Sinise o kakvom onda mi potencijalu pricamo i o kakvom mi to onda transferu Memije sanjamo. Slazem se sa tobom vezano za igrace sa strane, oni moraju biti kvalitetni da bi nasi mladi igraci od njih mogli nesto nauciti, npr. kod komsija Jajalo i Cimirot, gdje je pored Jajala, Cimirot stasao u igracinu. Misljenja sam da slicno ovako i Slavko razmislja i kad se budu dovodili igraci nece se dovoditi svakakvi igraci nego bas kvalitetni od kojih ce i mladi igraci puno toga moci da nauce..

malo je precijenjena ta priča, cimirot je u igračinu stasao prije svega svojim poštenim i teškim radom i disciplinom, uz prirodni talenat. kao i amir i baja, amir je uz eldara hasanovića sa 18 godina stasao u komandanta sredine i jednog od naših najboljih igrača. stvarno malo kod mladog igrača počinjete zanemarivati njega samog kao faktor.
Ima i tog sto ti kazes samo mladi igrac dobije sigurnost i bude mu vece samopouzdanje kad pored sebe ima kvalitetnog igraca koji moze da mu pomogne kad ovaj pogrijesi, da ga nauci nekim stvarima itd. Nekako je prirodnije ako si mlad da brze napredujes ako imas bolje saigrace nego obrnuto kao sto je kod nas bio slucaj da Amir pored sebe ima Hasanovica od kojeg je minimalno 5 puta bolji..

ChWilla
Kontakt:

čet sep 22, 2016 7:00 pm

ne znam, amir i cimirot sad startaju na otprilike istom nivou, ako amirov nije i bolji, a 5 je godina mlađi.
gradi željo boli te *****

boccaccio
Kontakt:

čet sep 22, 2016 7:12 pm

Osjetljiva je prica oko omladinaca i mladih igraca. Ne zbog kluba, nego zbog omladinaca. To je zaista posebna tema i na nju treba obratiti posebnu paznju. I duga je to prica, opet nevezano samo za nas klub, nego inace.
Ovde su misljenja generalno dobra i svi mi zelimo da jezgro nase ekipe cine igraci koji su postali u tvojoj omladinskoj skoli. To je posebna vrijednost svakog kluba, a nas klub kao klub je imao zadovoljstvo sigurno ubjedljivo najveceg protoka svoje djece kroz prvi tim, u nasoj drzavi sigurno, a i u regiji smo najmanje u vrhu kada je ta tematika u pitanju.

Kada je danasnjica u pitanju, opet se tu vrti nekoliko djecaka koji cekaju svoju sansu a potpisani su za prvi tim. Moramo ovde shvatiti jednu stvar. Prelazak iz juniora prema seniorima nije lagana stvar sa vise aspekata. To je ipak jedna potpuno druga dimenzija. I sa psihicke strane ponajvise, i sa fizicke strane, pa i takticke kada je odnos na terenu u pitanju. To je jedna barijera koja u ovakvim klubovima kao sto je Zeljo nosi jednu finu tezinu sa sobom. To nije jednostavno nositi na ledjima kada si djecak. A vec u narednom trenutku dolazis pod onaj poznati pritisak nase publike, kroz nametanje na terenu sa starijim i iskusnijim kolegama, gdje trebas da pokazes i postovanje i zube istovremeno, gdje koristis skolu koju si ucio, gdje pojacavas rad za veliki postotak da bi talenat koji imas izasao na vidjelo u toj novoj sredini gdje te stariji objektivno pojede, i ponasanjem i stavom.

Uvijek ce biti pitanje zasto nije prosao Midzic, zasto je prosao Memija, zasto nije prosao Djip, zasto je prosao Zolotic, zasto je Hasanovic sada morao na posudbu itd itd. Jednostavno, ne ide na silu. U juniorima, svake godine bude takmicarska ekipa, tu bude oko tridesetak djecaka, petnaestak uglavnom igra svoje utakmice u ligi, a dva do tri igraca uvijek budu interesantni za ulazak u seniore naseg kluba. Pa i svakog drugog kluba. A od ta tri igraca , pitanje je hoce li jedan uspjeti. To nije slucajno. To ima svoje zakonitosti. Petorica onda mozda potpisu neke ugovore, a zapravo odu na kaljenje u neke ekipe ili jedan dio treniraju sa prvim timom, pa onda na kaljenje. To je neki prirodan slijed stvari i on u Zelji traje od kad traje Zeljo. Postoje iznimke u generacijama, koje su rijetke, tipa one generacije Videotona gdje ih je vecina iz juniora odmah presla u seniore, ili ona generacija pred rat, gdje ih je 8 potpisalo i ubrzo su ti igraci i postali glavni dio ekipe dok nije zapucalo, pa se svi razbjezali....a onda od rata na ovamo, biljezimo isto tako veliki broj igraca koji su potekli na sljaci, sada na onoj travi pored Grbavice.

Uglavnom, u jednoj generaciji, uspije onaj igrac u prvom timu, koji ima najblize karakteristike u tom trenutku. Karakterna crta, psihicka stabilnost, motorika, takticko uklapanje, plus talenat. A desi se nerijetko da mnogo veci talenti ostanu samo talenti, predvidjana im je blistava buducnost, a zavrse karijeru u osamnaestoj godini. I to ima svoje razloge. Rijetko se desi da postoji takav kapitalac tipa Amira Hadziahmetovica, ili tipa Armina Hodzica, koji ce vec po dolasku u prvi tim, odmah uci, odigrati zrelo, prodati se odmah ,jer takve kapitalce uoci odmah strano trziste.
Mnogi igraci, koji su postali naknadno ili velike zvijezde ili generalno dobri igraci, imali poteskoce u svojim pocecima. Edin Dzeko je izgledao na pocetku kako je izgledao, Stilic kojeg danas prizeljkujemo je prve minute dobivao na kapaljku i izgledalo je to jako lose. NE zato sto nije znao, nego jer je to tezak psihicki momenat. Zajko Zeba je odigrao jednu sezonu ili cak polusezonu pa je bio otjeran. Svraka je morao osjetiti posudbu, pa ga je Amar majstorski vratio na vrijeme. Ima tih primjera dosta. Tako da je sve u stvari kako ti se poklopi.

Ako bih se ja pitao u odnosu na trojac Amir, Bajic i Memija, po meni je Memija imao ubjedljivo najjaci momenat da prvi napravi najbolju karijeru. A on je danas rezerva u nasem klubu. Evo, treci trener kako se mijenja, a on ili igra lijevo krilo, ili je rezerva. Dok je istovremeno klubu kao klubu ambicija upravo to da Memija ispliva u svojoj konkurenciji i da zablista, jer je on potencijalno dobra zarada i generalno veliki potencijal. Ali prvi put kada je dobio konkurenciju u cak prosjecnom ali vrlo borbenom igracu Stevanovicu, on je pao pod taj psiholoski pritisak. Klub sada vodi racuna o Memiji, on ga zastupa. Klubu bi bilo u interesu da mali igra, naravno da je taj interes. Ali ne mozes treneru nametnuti i reci mu da mora da igra, ako trener to ne misli tako. Ako prosjecni Stevanovic kod tri trenera uzima mjesto Memiji, onda ovaj mali ima neki problem. I to je to sto na kraju cini igraca. U poredjenju njih dvojice, Memija ima mnogo veci talenat i potencijal da zaigra u nekoj jacoj ligi od nase. Stevanovic to nema. On moze samo da se vrati u Srbiju i da igra u nekom od klubova tamo, tesko moze da se proda . Onda ja pronalazim problem u Memijinoj psihi. Ostao je pokoleban, dobio je konkurenciju, mora se dobro boriti i izboriti, ali uvijek Sinisa dobija sansu.
To je ta prica sa pocetka mog teksta. Komplikovano je od djeteta napraviti dobrog prvotimca.Na to se sve namecu i dalje price oko ovih ostalih, Dzenisa, Kjosevskog, i ostalih. Znaci Dzenis je centarfor. Njemu je sada uz Lendrica, konkurent i zaista vrlo iskusni Stevo Nikolic, te jedan mladi junior Mujagic koji je isto potencijal. Tu treba malo strpljenja, on mora krupno da grabi svoje sanse, on mora da gazi na treninzima, on mora da stavi do znanja da hoce da postane to sto je zamislio. Njega Stevo Nikolic ne smije da zakoci u razvoju. Ja bas zato i volim momenat sto je Stevo tu i sto ga je klub doveo. Stevo, koji nece vise imati ambicije da napreduje u smislu nekih prodaja izvan zemlje, on odradjuje ugovor i ceka sansu da igra, trenira vrijedno kao i ostali igraci, ali Dzenis je taj koji upravo zbog toga mora da pokaze vrijednost u svakoj sansi koju dobije. On je taj koji mora da pojede konkurenciju i svojim radom da zasluzi da ga trener pogleda. Nece to samo od sebe, ali treba imati i malo strpljenja. Doci ce to na svoje, ako on ima vrijednost. Samo psihicki treba biti fokusiran. Nece mu se pokloniti nista, samo zato sto je on dijete naseg kluba. Sansa koju on ima je sansa koju je dobio potpisom ugovora ispred tih tridesetak igraca u svojoj generaciji. Znaci da nesto vrijedi.

O menadzerima necu, jer tu ne znam uopste mnogo. Prije dvadesetak godina, to nije bilo tako, menadzeri nisu bili prisutni kod djece. Zato su djeca i dobijala sansu u seniorima. Bez pritiska. Nemojte misliti da je Ara Hodzic jedini koji je dobijao ponudu od velike ekipe za potpis ugovora. Bilo je nesto ranije igraca koji su bili izlozeni interesovanju velikog Milana, Barcelone. Ali klub nije htio uopste da razmislja na taj nacin tada, a menadzeri nisu bili blizu te djece i samo je klub mogao odrediti sta i kako moze. Danas je to drugacije i maltene svako dijete koje navrsi 15 godina, a pokaze se u svojoj generaciji kao potencijal, dobija menadzera i onda nastaju svakojake klauzule, trazenja, roditelji su involvirani, prakticno sada dodje do toga da je nemoguce kada vec klub prepozna kapitalca, da taj kapitalac uopste dodje do prvog tima, jer se razgrabise oko djeteta, od menadzera do obecavanja, sto svakako utice na roditelje. Danas je situacija ubrzana sa tim stvarima, a klubovi su gotovo nezasticeni. Zeljo opet u odnosu na druge klubove ima jos i srece, pa izbaci ponekog igraca, evo imali su srece da i prodaju ponekog igraca. Drugi klubovi imaju tu jos vece probleme. Zato i liga stagnira, zato ekipe ne prave nikakve transfere i sve ide u krug.

Ovo toliko moze ici u pricu i da se ta prica siri da je to nevjerovatno. Bas posebna tema.

Leon_Professional
Kontakt:

čet sep 22, 2016 7:16 pm

http://sport1.ba/pioniri-fk-sarajevo-de ... ra-sa-9-0/" target="_blank

Sta se ovo desilo?!

LARSSON
Kontakt:

čet sep 22, 2016 7:18 pm

Ubio nas Edo po čelu :lol:

Omar500
Moderator
Kontakt:

čet sep 22, 2016 7:23 pm

Ne igra Vernes Selimovic protiv nas
E moj Mehmed-beže Mehmedpašiću – Grbavica, da je samo vidiš kako sada blista!

Ne u banci! Ne u stranci! Ne u zamci! Na distanci! - dAk

Praise the sun \[T]/

What can change the nature of a man?

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Google [Bot] i 14 gostiju.

Prijava