Evo preživih,nekako, pa da podijelim ovaj Plavi dan sa vama.Ko želi neka čita, ko vjeruje neka vjeruje.
Onako umoran jutros iz kafane, dođem kući, mislim se bi li malo prilego zaspat, ma hajd rekoh.Ma vrtim se, ko malo zaspim,pa ustanem..pa zapalim, pa opet legnem i dosadilo mi više i ustanem u 10.Oko 2 krenem u Dolinu.U pola 3 dole.Ma gledam raje se uzvrtilo već, kontam pa ovo će haos biti izgleda.Odem na kaficu u machiato, u pola 4 opet ispred stadiona, rekoh da uđem ranije.Ispred Grbavice haos, red na kartama do Milleniuma..gledam,razilazim,vidim poznate face.Vidim neke starije ljude, koji su bili mojih godina kad sam kretao na Grbavicu.Vratili se i oni..džabe plava krv im ne da mira.Tu su Manijaci iz Maglaja,iz Tuzle,Brčkog,Lukavca,Živinica te poneki iz Krajine(bez ljutnje ako sam koga izostavio).Žene, djeca, naljepše na svijetu Plave dame, raja se uzvrtila,od 5 do 95.godina...svi tu,a isti nam je cilj.Ulazim na stadion oko 15 do 4, kad na ulazu djele koreografiju.Ulazim na Jug i imam šta vidjeti.Gotovo pun Jug 45 minuta prije utakmice.Pogledam Sjever u još većem čuđenju ostajem.Jasno mi je bilo da će se ova noć prepričavati generacijama , da ćemo svi i mladi i stari, i dame,i žene i starije gospođe pričati o ovome.Da će ona djeca koja su došla sa roditeljima, da će malo stariji momci i moja generacija pa do starijih nositi Želju do pobjede.
Meni puno srce, a glas..ma koji glas,nestao je juče na treningu.Danas se ne čuje slova iz mene,a najradije bi se prodero iz petnih žila dok pjevamo Grbavicu.I pjevam je ali u sebi.Moram priznati bio sam veliki skeptik, i nisam očekivao da će ovako navijači izvesti Grbavicu i da će ispoštovati.Da je moglo bolje izgledati i zvučati,nije.Nisam ni znao da koreografija onako lijepo izgleda na Sjeveru, sa Juga izgledao je kao tribina Anfielda.Hor je svoje otpjevao, i dođe red na nas.Mene presječe kad čuh cjeli stadion "A onda Željin stadion gledam".Kako ću ja pjevati sa ovakvim glasom?Ma pjevaj pa makar se i ne čuo.Počinje utakmica, ofanziva Širokog, ma to samo ona početna,dok mi ne nadođemo.10 minuta dimovi,nešto po meni naljepše uvijek bilo,kao što sam i najavio Plavo-Bjeli dimovi prekriše Jug.Nestadosmo u dimu.Polako utakmica odmiče,mi sve glasniji,meni glas i dalje začepljen, ali navijam. 20.Minut Lepi kroz "none" baci igrača Širokog u stilu Neymara i centaršut a na pravom mjestu naš KILLER kakvog je Sablja i tražio.Gledam ka semaforu,slika Lendrića i piše GOOOOOl,baš ono što sam i želio vidjeti kad padne gol. Do kraja sezone prognozirao sam mu 9-10 golova.I onda kreće Plava lokomotiva..Šanse Širokog su propuštene,a sada nas pustite da igramo na krilima ove publike.Jug i Sjever navijaju i dalje, i zapad se priključuje ponekad.Kraj prvog poluvremena.Drugo poluvrijeme počinje i sprema se bakljada.Zula kao pravi predvodnik jedne grupe polahko opominje dio ispod Južne tribine da ne bi ko pogođen bakljom bio, i navijače moli da ne bacaju baklje,nego da ih spuste pored sebe.Bravo Zula!
50 minut..U šumarku skrivenom, i nestadosmo od bakljade.Gori sve oko mene,palim svoju i uživam.Slika koju će svi upamtiti,koji su bili tu,a ko nije, nek žali,ima za čim definitivno.Neke rotacije pravimo,ubacujemo Tiaga,Memiju i Zahirovića.Sve planski,pametne izmjene,kvalitetne izmjene.Pritišće Široki opet na trenutke, puče je Kožulj, mene presječe,ali srećom stativa.Ali sreća prati hrabre,a to smo mi danas bili.Onda dvije šanse za nas,ziceri,ali nerealizirani.Uh, valjda Široki neće kazniti.Ma ko? Ma kad? Sljedeći napad Tuce ispravlja grešku, i baca Bilobrka,eno još leži na stadionu.I opet pogled ka semaforu, GOOOOOOOOL 2-0 i slika Samira.Pa spiker strijelac je Samir i cjeli stadion u glas BEKRIĆ! I tako 3 puta,da se naježiš.Sad mi je duša mirna, pobjedili smo, navijaj do kraja,ali opet se ne čujem.Kraj utakmice, igrači prave voz,a cjeli stadion " Ide vlak,ide vlak,ide vlak..".
Evo sad umoran kao pas, pišem ovo, vrijeme je za spavat konačno,ako opet mognem, jer mi se sve više vrte lijepe slike današnje.Svega,svačega i svakoga.Kako je dobro vidjeti vas opet.Umoran ,a na kraju utakmice sam imao snage za još 90 minuta ovoga, jer Željo je nešto što mi uvijek daje neku snagu,energiju,posebnu volju, nešto što me sa svima veže, nešto što se zove porodica.
I još samo da napomenem, Pašukan je najavio autobuse za Mostar, ne želim nikakve izgovore ni od koga, podržite Želju i u Mostaru.Hajmo porušiti rekorde,neka se nove stranice pišu.Novi vjetrovi pušu u klubu, pozitivni, i mi kao grupa treba tako da krenemo.A dobre smo temelje danas postavili.Svi u Mostar, provedite još jedan vikend uz Želju,budite ponosni jer ovo što mi imamo, nemaju svi!
VOLIM TE ŽELJO!