Da se i ja osvrnem na sve ono što se pisali prošlih dana.
Prvo i ujedno najvažnije, kapa dole svim ljudima koji su u klubu. Odlične stvari su odradili unazad par mjeseci, od igrača koje su doveli i načina na koji su odradili ovaj prelazni period, pa do šminkanja stadiona i novog fan shopa. Znamo da rad ove uprave ide unazad bar godinu dana, a plodove tog predanog rada viđamo u zadnje vrijeme.
Ono što mi se najviše sviđa, u moru dobro povučenih poteza, jeste ta promišljenost i planiranje unaprijed koje pokazuju ljudi u klubu, to prije nije nikad bio slučaj, ni blizu, ne samo u Želji nego ni u ostalim bh klubovima. Za jedan dobar i uspješan klub ključna je dobra uprava, pametni, promišljeni i školovani ljudi, a ja sve to vidim u ovim "našim".
Sve ovo što se dešava u Želji od usvajanja statuta me dosta podsjeća na cijelu priču oko Maribora. I oni su bili u finansijskim problemima, mislim da su bili i blizu ispadanja i onda je došla jedna nova garnitura ljudi u klub koja je uradila to što je uradila. Čak su i prvu sezonu pod novom upravom igrali sa većinom igrača iz svog pogona i prvi veći priliv novca je bio upravo od prodaje tih igrača
Dug je put do tog nivoa na kojem se oni sad nalaze, predug, ali ovaj početak i sve što gledamo u zadnje vrijeme je dosta obećavajući.
Zahirović, za ovaj nivo i ovu ligu, vrhunski igrač. U reprezentaciji je uvijek bio bar korektan, dobar, igrač zadatka, dobar defenzivac, ali za ovaj nivo u kojem igra Željo, vjerujem da može biti i više od toga, odnosno, može biti dosta više od običnog defenzivnog veznog. Ono što me posebno raduje jeste da je odigrao bukvalno svaki minut u prošlom klubu. Zadnjie 3-4 utakmice nije igrao, ali tada je vjerovatno čekao raskid ugovora. Od njega baš očekujem dosta toga i uvjeren sam da je pojačanje.
Ono što mogu vidjeti kada pogledam igrače koje Mulalić ima na raspolaganju jeste da nikad nijedan trener u Želji nije imao ovako veliki broj opcija (barem unazad desetak godina). Ne mislim samo tu na kvalitet igrača, nego na uloge i karakteristike.
Amar je imao odličnu ekipu gdje se znalo desiti da mu Bekrić sjedi na klupi skupa sa Tomićem i Svrakom, ali nije imao ovo što Mulalić sada ima.
Ako želi igrati ultra napadački može staviti Stanića i Memiju na bekove zbog dobre igre u ofenzivi, ispred njih Thiaga i Stevanovića, u sredini Blagojevića, Bekrića i Dadu ili Beganovića ispred, naprijed dva napadača od kojih jedan može biti brži, pokretniji (Lendrić, Thiago, Beganović), a drugi jak, dobar u zraku (Đermanović, Mujagić). Ako želi igrati malo opreznije, povučenije, da postavi bunker, može staviti Kramarića i Stevanovića na bekove, ispred Memiju i Stanića i vezu sa Zahirovićem, Blagojevićem, Zolotićem ili Hasanovićem. Može igrati i 352 jer ima bekove koji su dosta dobri u oba pravca. Bukvalno može sve.
Ove kombinacije igrača sam napisao da vam dokažem poentu, svjestan sam da su ovo kombinacije za Football Manager.
I za kraj, vidim da često pišete kako je Hodžurda nepravedno izostavljen i da bi trebao igrati umjesto Bogičevića, ali ne bih se složio sa vama.
Mulalić je i sam bio defenzivac, zna on dobro kako to treba izgledali, daleko bolje nego mi ovdje. Uz to, izgleda da želi gledati ekipu koja će igrati visoki presing, a za to su potrebni stoperi koji su dobri sa loptom, koji su mirni, staloženi (iskusni), koji ne srljaju i koji su dobri u pozicioniranju, čitanju igre, pravljenu ofsajd zamki i slično, a Hodžurda teško da je u tome bolji od Bogičevića.
Njegov najveći adut je strašna duga lopta, ali u svakom drugom intervjuu je Mulalić govorio kako mu se ne sviđa kada stoperi počnu slati duge lopte, tako da je taj Hodžurdin kvalitet skoro pa nepotreban. Dobar je u zraku i duelu, defenzivno je solidan, ne više od toga, realno.