Hm.. zanimljiva diskusija, moje neko viđenje.
Imam naravno prijatelja koji navijaju za Sarajevo, kao i članova familije što je naravno sasvim normalno i prirodno u ovom gradu. Pred derbi uvijek bude one neke zdrave zezancije, podjebavanja ali i tokom sezone se znamo "meziti". Međutim nikada ta naša zezancija nije prelazila u nešto ekstremno, nasilno, pogrdno itd. Što? Pa prije svega jer smo tako odgojeni. Mene moj stari koji je zakleti Željovac nikada nije učio niti savjetovao da ja mrzim svoga komšiju zato što on navija za Sarajevo išto se raduje uspjesima svoga kluba kao što se i ja radujem uspjesima Želje. To je nešto što vučemo iz kuće, taj sportski duh nadmetanja bez da želimo nekome zlo. Ja bih iskreno volio da smo storme svi u tom fazonu ali očigledno je većina njihovih navijača (govorim za ove što će doći na Grbavicu, koji su redovni na sjeveru..) propustila tu lekciju kod kuće ili jednostavno nisu ni naučili da nešto ako ne voliš ne moraš istovremeno i mrziti iz dna duše. Vidim to i kod nekih naših momaka malo mlađih ali u mnogo manjem broju nego što je to slučaj sa njihovom tribinom. Tu bih volio da se vrši malo edukacija mlađih naraštaja na tribini od strane vodećih momaka na jugu. Ako nastaviš praviti budalu od sebe i od grupe onda ga fino nogiraj sa tribine i završi sa tim. Mi se tu moramo razlikovati od njih i preventivno djelovati ukoliko vidimo takvo razmišljanje kod naših mladića.
Poštovanje prema protivniku prije svega, mržnja nikakva ne dolazi u obzir pogotovo kada je riječ o gradskom rivalu. Ne mogu da shvatim da ti transparent "Mrzim Željezničar" može biti važniji nego transparenti o klubu koji navodno voliš. Ja ne mogu imati nikako lijepo mišljenje o nekome ko mrzi moj klub iz dna duše, želi mu sve najgore, planira kako će pokidati stolice. Pazi ti samo razmišljanja, umjesto da razmišlja o tome kakvu će koreografiju spremiti, koje će se pjesme pjevati, koja će ekipa istrčati na teren, on razmišlja o kidanju stolica. Normalne raje će uvijek biti ali su nažalost u manjini i nemaju možda toliku snagu da edukuju malo te momke koji mržnju prema nekome stavljaju prije ljubavi prema svome. Kod njih je to itekako izraženo a šta je razlog zaista ne znam i vjerovatno je neke dublje prirode.
Itekako ja dobro znam ko su mi gradski rivali, i znam vrlo dobro šta su oni radili da bi moj klub gurnuli u propast i na kraju ga i ugasili. Radili su nam o glavi kad god su mogli, i poslije Drugog svjetskog rata, i poslije ovog našeg ludila, i u današnjim vremenima. Sve mi to ne daje za pravo da ja mrzim nekog. Ne mogu mrziti svog komšiju, svoje prijatelje, svoje rođake jer mi to moj odgoj ne dozvoljava. Najdraža mi je stvar kada ih dobijemo pa ih mezim onako kulturno a znam da se pojedoše. Tu dolaze na naplatu sve one stvari koje su oni činili u prošlosti a sve u cilju da moj klub upropaste. E tu je onaj merak pobjede nad rivalom. Uostalom, mi našu historiju znamo i trebamo se njome ponositi, čitati, slušati priče starijih i prenositi istu tu ljubav prema Želji i na naredne generacije. Onu pravu, istinsku ljubav prema klubu, bez mržnje prema drugima.
Što se tiče ovog derbija i te neke raspodjele ulaznica ja čvrsto stojim iza toga da im damo 5 %. Kada se stvore adekvatni uslovi na stadionu, napravi istok, ušminkaju postojeće tribine, eto im i kompletan sjever što se mene tiče ako ga mogu ispuniti. Ja sa tim problem nemam, a vjerujem i većina Željovaca. Do tada, 5 % i ukoliko naprave štetu na dijelu tribine, istu im fakturisati na adresu kluba. Toliko od mene o ovoj temi i izvinjavam se na dužini posta.