Registracije na forum su trenutno moguće uz slanje e-maila na forum@sport1.ba. Potrebno je da pošaljete username na koji želite da izvršite registraciju.
Rodom s mejtaša je napisao/la:da se i ja malo uključim, neću o Dadi
Citiram fkz1921:
A ne valjaju stvari oko transfer politike. I ko normalan može reći da valjaju? I šta je problem reći da ne valjaju? Ko argumentima može obraniti činjenicu da se dovede 13 igrača na polusezoni,da pola godine nakon toga,od njih 13 dvojicu imaš u prvom timu i treći se bori za prvi tim. Sta bi rekli nasem spicu da od 13 sansi zabije dva gola. Rekli bi da je amater. I bili bi u pravu. Nakon toga,u toku sezone dovodis igrače bez cilja i smisla. Razumljivo bi bilo da ti je naletio dobar igrač i nećeš propustiti priliku. Ali nije to. Dovodis igrače koji su"mačak u vreci"...i sad gatamo i molimo se da neko od njih nešta pokaže.
Naprosto,treba prestati dovoditi igrače i nakon toga se moliti da nesta pokažu. I da od njih 13 trojica nešta pokažu. Normalno bi bilo obrnuto. Da od 13 trojica nešta ne pokažu. Na žalost,u tekućem prelaznom roku ne vidi se promjena na bolje. Opet imamo igrače za koje moramo gatati i moliti se.
Ovo kad se ovako izvadi iz konteksta naše cjelokupne sitaucije izgleda strašno, a po meni uopšte nije ako uzmemo u obzir slijedeće:
1. Prelazni rok (prije ovog gore sa 13 igrača) - nije urađeno ništa, Livaje, Mladenovići i ostalo, dakle ništa. Plus, odlasci bitnih igrača, plus već godinama zapuštena situacija sa igračkim kadrom pa ti Amarovi teški rezervisti počnu biti glavni igrači kao recimo Tomić i Stana. Dakle zatečena situacija je bila katastrofalna i nama jeste trebalo 13 igrača. Krivac: - onaj koje zapustio stanje prije dolaska 13 igrača.
2. Izbor Edisa za trenera je kumovao tome da mi neke igrače nismo adekvatno ni isprobali, a nekima ni dali šansu. Ok, imperativ rezultata je dao svoje, nije se moglo puno probavati, ali na kraju smo ostali i bez tog rezualtata. Da ne dužim dalje, sve je rečeno već dakle krivac - onaj koji je doveo Edisa.
3. Željo u svojoj istoriji, to sam više puta ponavljao, kad je bio najjači nikad nije imao više od 13-14 igrača, ostalo je tu bilo reda radi. Međutim, od tih 13-14 igrača 5-6 je bilo vhunskih i mogli su igrati u Evropi gdje su htjeli da nije bilo famozne zabrane poznate kao 28 godina. Sad je drugo vrijeme, iole kvalitetnog igrača ne može niko u ligi zadržati duže od dvije godine. U ligi nema vedeta koje mogu same rješavati utakmice, znači nema ih niko i dugo ih neće ni imati tako sistem imam trojicu razvaljivača i ovo ostalo popunim s čim bilo i moje je sve. Nema više toga sistema (ne računam ovdje Amara i njegove sisteme koji su bili višedimenzionalni i na terenu i oko njega. Amar je rijedak maher i ne možemo do vijeka puhati na to) već ide novi sistem: masa solidnih igrača kojih nabereš poprilično da ih imaš i u rezervi (znači jedno 20 komada koji vazda mogu uskočiti da se na terenu i ne vidi da neko fali) ,solidan trener i fizička sprema i to je to.
Nemamo lude pare da se izvalimo par miliona u par igrača koji ti sami prekucaju ligu. Onda nebi dovodili 13 igrača, ali bi potrošili tri puta više. Kakva bi onda bila priča.
Vraćam se na 1 i 2 i spomenutog krivca. To je jasno - Uprava i oni koji su vodili transfer politiku. Zvuči konradiktorno. E sad, ako uzmemo u obzir da su ovi ljudi izvukli klub iz ambisa i da jednostavno nije bilo mogućnosti za bolje od Livaja, ko ih ima obraza kriviti. Ljudi čim su uzmogli doveli su što se moglo preko zime dovesti, a zima nije baš najbolje vrijeme za to. Pokušali su sa trenerima i realno izgleda ružno promijeniti 3-4 trenera, ali to pokazuje još jednu pa možda i ružniju stvar - nema ba ovdje trenera. Nekakvih talenata igrača se i pojavi, ali trenera ni na mapi
Dakle, puna podrška Upravi u svim segmentima. Neka su doveli ovoliko igrača, novi trener nova nafaka. Idemo ponovo. Ako se Kostić pokaže dobar onda se situacija dijametralno mijenja i onda će se drugačije raditi. Mijenjaš šta ti ode i vrtiš lagano. Shvatite da smo zapušteni bili.
Ko misli da može bolje i ima lovu, bujrum u skupštinu, eno ljudi su javno rekli da će se povući ako neko može bolje. Ljudi rade posao koji nikad niko u ovoj državi nije uradio za 20 godina.
Jesu li redom propali Velež, Sarajevo (propalo do granice da su morali prodati klub za smiješne pare koje smo mi ove godine za porez i u stadion dali i oni defacto više kluba nemaju), Borac, Čelik itd. Mi smo bili slijedeći kome to nije bilo jasno onda nije u toku sa realnošću.
Dalje imali i jedan klub u državi da je uložio u infrastrukturu tj. u stadion svoje pare. Nema nijedan, sve opštinski ručni radovi i politički poligoni - čitaj škutorija. Jest jedino Željo i njegova Uprava zajedno sa nama svima uprkos dušmanluku na svim nivoima.
Miske i upravo samo naprijed, dovodite sve što može pomoći i što se može platiti. Naše je da kupujemo karte i učestvujemo u akcijama kad budu i to je to.
Mejtaš, ti baš uvijek pogodiš suštinu i to usput objasniš na vrlo jednostavan način, djeca u osnovnoj bi rekla e sve je jasno. Šta drugo da kažem nego svaka čast majstore za napisano a vjeruj pitam se ponekad da li vrijedi pisati bilo šta i objašnjavati nekima kad će za par dana vjerovatno krenuti opet ista ili slična priča?
Džaba je ponavljati da je u protekle dvije godine trajala borba da klub dovedemo u bolju poziciju od te tadašnje (jer je ta situacija vodila ka totalnoj dubiozi ako već i nismo bili u istoj) hvala Bogu uradilo se mnogo stvari ali neki su zaboravili da mi imamo još dosta dugova koje moramo vratiti, a usput još gradimo i stadion. Normalno da je bilo svakakvih igrača jer smo jedino njih mogli plaćati e sad kad smo malo stali na noge ti igrači se moraju zamjeniti boljim, to je takav proces htjeli ne htjeli... Zapustiš jedan segment u klubu svjesno jer imaš prećeg posla preko glave, yebeš fudbal kad nam je omča bila oko vrata i to su ljudi fino rekli i zamolili za strpljenje.. Sad pojedinci izmišljaju problem tamo gdje ga nema, oni bi htjeli da preko noći dovedeš bolje igrače uklopiš to na terenu i kreneš derati sve redom kao da je to čas posla, svi vi koji to tako zamišljate dajte napišite gdje je konkretan problem i dajte konkretno rješenje, ponašate se kao da je u klubu 20 godina med i mlijeko u sportskom segmentu pa sad su ovi sve to obatalili i još su nesposobni jer ne znaju to da poprave kako je bilo. Šta je bilo, kad je to sportski segment bio uređen počevši od omladinskog pogona, možda 1981? Pustite ljude da rade, koji vam je ba, pa zar treba svaki yebeni potez preispitivati a sjetimo se samo kako je to izgledalo prije ovih ljudi...Nikako, uzimaš titule ali gaziš prema stečaju, zar čovjek nije fino rekao da su i oni mogli dovesti igrače koji će uzeti titulu i busati se u prsa e MI smo to...
Zapeli ste opet oko Dade, pa da i ja dodam malo.. Ja evo tvrdim da se nikad ni jedan igrač nije trpio u Želji kao on, njegova kurcobolja, strah, trema koji već faktor na terenu je bila šamar svima nama koji smo iz godine u godinu vjerovali u njega i branili ga od onih koji su ga nazivali curicom i kako sve ne, pa majka mu stara zar nije mogao zapeti ko sivonja da začepi usta pljuvačima i da nama dokaže da nismo uzalud bili toliko vrijeme na njegovoj strani, evo ja prvi. Bez obzira koliko mi je taj momak drag on se u Želji počeo ponašati kao da je u nekoj državnoj firmi, koliko god radio ili ne radio plata ide redovno, ne znam šta je mislio prestići Mešu Baždarevića po stažu na taj način?
Čika zubo navodi njegove dobre poteze ali nije naveo glavnu činjenicu da on na terenu nikad nije pokazivao ništa u kontinuitetu većem od 5-10 minuta. 80 minuta je on igrač manje i onda neka asistencija ili šut (u rijetkim tekmama) od njega odjednom naprave aman zaman igrača za kojim ću plakati, hoću kako da neću. Bekrić je nosio igru iz utakmice u utakmicu, ne jednu ne dvije već bukvalno svaku i sad je nakon prosječne polusezone u kojoj je i ovakav (više loš nego dobar) napravio duplo više nego Dado u tri puta više vremena na terenu. Zato se Bekrić tjera na sav glas a ovaj je heeej mladi reprezentativac, ko da je to neki uspjeh pa ta repka nikad nije bila gora. Kakav je to argument ba? Mlad je još, a jbt mi ostarismo na tribinama čekajući neki njegov dobar potez iz kola u kolo..
Uveliko gazim 4 decenije staža na Grbavici i može li neko povjerovati da nikada nisam opsovao ni jednom našem igraču, nikad. Kažem i ja u revoltu e jbg lopta ili ma daj nemoj to, fatam se za glavu, uputim ponekad neku kritiku na glas ali psovku igraču nikada, samo podrška i u trenucima kada većina raje počinje da galami i da psuje ja dajem još veću podršku. Možda mi niko neće vjerovati ali svejedno mi je, ima raje koja zna ko sam i čista obraza pišem ovo.
Evo ja sam branio i Dadu, nisam dao na njega, mada ja ne dam ni na jednog našeg igrača ali ću ovaj put napisati da Damir uopšte nema predstavu o tome čiji dres nosi i ko je sve prije njega nosio taj isti dres i baš ničim nije opravdao ogromno povjerenje koje mu je ukazano kao nikad nikome ranije. Svaki igrač se trpi pola godine, godinu i noga. Njega svi trpimo već Boga pitaj koliko, i brat bratu trebao je da napreduje toliko da u ovom trenutku ne liči na onog igrača koji je izašao prvi put a on je napredovao možda za nevjerovatnih 2 % a bojim se da trenutno nije i u minusu nekih procenata u odnosu na taj period. Hajde da budem grub i kažem ko yebe nas navijače ima nas svakakvih, ali zar je Željo zaslužio to, dobio si šansu kakvu neće niko još dugo vremena i kako si vratio to Želji, kako te nije stid onog našeg Grba, Grba zbog kojeg su neki ljudi u prošlom vremenu bili spremni i život staviti na kocku! Koliko utakmica si Dado ostavio srce na terenu, koliko puta si dao svoj maksimum, koliko? Koliko utakmica si ti Dado povukao cijelu ekipu naprijed kada ne ide baš najbolje? Da li si i jednu yebenu utakmicu odigrao u kontinuitetu od prve do devedesete da kažemo e pokido je frajer, aferim!? Trebam li ja napisati i odgovore na ova pitanja? Ne trebam i ne pada mi na pamet pisati više o ovome jer ima mnogo važnijih stvari o kojima bih trebao pisati.
Kada se nafuraš da si drama fudbaler najtrofejnijeg kluba u državi i kada samo jednom pomisliš da Željo postoji zbog tebe da bi ti imao gdje "igrati" onda ni tacna nije više tako daleko, ruku na srce bilo je već takvih identičnih primjera.
Najvise mi smeta omalovazavanje igraca koji su igrali za Zelju prije sezonu ili dvije a vise nisu tu..Samo malo majstori,pa nisu ti igraci sami dosli i rekli mi Zelji trebamo i zelimo tu da igramo,nego ih je neko doveo i dao im sansu i ti momci su igrali najbolje sto mogu i znaju.A dovodili smo ih jer ocito u tom trenutku bolje nismo mogli ili znali,svejedno je sta je od ovo dvoje..Sad degradirati njih i njihove igracke sposobnosti samo zato sto je sad,hvala Bogu,stanje u Zelji puno bolje pa se mogu dovoditi igraci bogatijih CV-a nije uredu po meni..Namjerno pisem igrace boljih CV-a a ne bolje igrace jer to tek trebamo da vidimo kod vecine njih,pouka nam treba biti i ova prethodna sezona kad smo mislili da imamo bolje a ustvari se evo ispostavilo da i nisu bili bas bolji.Smeta mi ovo bas,ne smijemo se mi stiditi nijednog naseg igraca ni tima,mozemo reci da su neki bili bolji a neki losiji,da neki kvalitetom jesu ili nisu za Zelju,ali ih ne bi trebali ismijavati ili omalovazavati jer zapravo radimo direktno sebi,odnosno Zelji..Nek im je svima sretno u nastavku karijera,njihove uloge su se u Zelji zavrsile i to je to.Sad cekamo da ovi novi kvalitet podignu na nivo vise jer su zato dovedeni.
Vezano za Dadu..Sve ispricano vec,mislim da smo pretresli ama bas svaki argument za i protiv..Mi smo o Dadi znali skoro sve,i sta moze i sta ne moze,i sta zna i sta ne zna,bojim se da sad u kadru imamo podosta igraca o kojima ne znamo skoro pa nista.Gledajuci sa te tacke onda je Dado imamo mjesta itetkako jer od svih veznjaka mi znamo samo za Bekrica i Jovana koliko mogu u dresu Zelje,nagasavam ovo u dresu Zelje,jer nije isto kad si clan Barselone i Viljareala ( pade mi na um Rikelme )..Imao je Dado po meni mjesta jos uvijek tu,ali struka je procjenila drugacije i ja to postujem,oni ce se s tim suociti na kraju price.Sad gledamo u prostale veznjake i nadamo se da ce uciniti da mi vec nakon prvogo kola prestanemo pricati o gubitku Dade a pocenmo pricati o tome kako smo dobili Havija,Ugljesu,Secerovica,novog/starog Bekrica,itd..A Dado ce igrati negdje drugo i na njemu je da se potrudi svojim igrama da ga ipak ne zaboravimo.I to je to,najpostenije.
Derbi..Mjesaju mi se euforija i strah..Euforija jer pocinje PL i prosto covjek nije svjestan dok ne dodje ova pauza koliko mu fali ovo takmicenje,koje i pored toga sto je kvaltietom daleko iza najjacih,plijeni time sto je tvoje,sto si akter,sto te se tice..Strah me jer ne znam sta mozemo ocekivati od naseg tima,a jos me vise strah sto ne znamo sta mozemo ocekivati od Sarajeva,a covjeku je u prirodi da se nepoznatog plasi.Onako kad razmisljam rezonski,mogao bi derbi biti takticko nadmudrivanje jer je pocetak sezone,tvrda utakmica onako bez puno rizika.Ne vjerujem da bi i jedan i drugi trener volio zijaniti bas na pocetku i to protiv najljuceg rivala.Ovo je vjerovatno jedan od rijetkih derbija gdje je na trenerima gotovo sav teret,jer nema igraca koji je u tom trenutku vec u top formi,ili vise njih,pa da su sve oci upere bas u tom pravcu i da se ceka sta ce oni napraviti.Ne,sad ce to biti treneri i to kako ce se postaviti igra,prije svega kako ce posloziti svoj tim jer od protivnika ne zna sta mozes ocekivati koliko god da ga skautiras na prijateljskim tekmama.
Zadnja izmjena: rios, dana/u pon jul 04, 2016 3:25 pm, ukupno mijenjano 1 put.
„Sa Željom se rodiš, odrastaš, živiš i naposlijetku s njim ideš pod ovu bosansku prahulju, crnicu, glinu...a onda ti na nišan, krst ili neki drugi spomen umjesto epitafa okače plavobijelo platno s magičnim brojem '1921'“.
Da je kako treba igrali BI prijateljsku SA Mariborom a ne nekim timovima kojima ces uvalit 3 komada opet ko zna i izac na derbi SA namazanim rezultatatom.Derbi Niko pojma nema sta ocekivat a ako njima ne odu Benko i Duljevic ono imaju prednost.Mi igramo bez 2 najbolja igraca i netreba TU puno pametovat.
Alipasino je napisao/la:Da je kako treba igrali BI prijateljsku SA Mariborom a ne nekim timovima kojima ces uvalit 3 komada opet ko zna i izac na derbi SA namazanim rezultatatom.Derbi Niko pojma nema sta ocekivat a ako njima ne odu Benko i Duljevic ono imaju prednost.Mi igramo bez 2 najbolja igraca i netreba TU puno pametovat.
Gdje je Dzenisu podbradak Sad ozbiljno, lijepo je vidjeti da se potrudio da se dovede u top formu u fizickom pogledu, borba na terenu poznavajuci njega nece sigurno izostati.
Slazemo se oko derbija. Jako nezgodan trenutak, mi dosta oslabljeni zbog Stevanovica i Blagojevica, dosta novih valja to uklopiti.
Nike da ni oni nisu mijenjali, nadam se da ce bar Benko otici.
Iskreno, zbog svega navedenog meni ni remi ne bi bio los. Najbitnije je ne izgubiti. Odigrati malo ziheraski pa ako uspijemo gore sta dobro i jeste, ne vjerujem ni da ce oni nas nesto previse napadati, slicna nam je situacija.
A naravno u slucaju poraza, ne treba ni to uzimati kao katastrofu. Tek je pocetak sezone, a bit ce i derbija jos.
ž'21 je napisao/la:A šta je bilo sa Dadom? Oko čega se raspravljate? Šta je odlučeno? Gdje će? Šta će? Hoće li na posudbu ili će mu dati papire? Može li ko objasniti?
Dado je pod Ugovorom i naši mu traže klub za posudbu. Nekima (njih više), koji će imati direktnu korist od Dadinog transfera se to ne sviđa, jer je Miloš Kostič zaključio da trenutno ima spremnijih i boljih igrača na njegovoj poziciji. Takvi prave halabuku, a od Dade napraviše C. Ronalda. Sada kada znam cijelu priču, žao mi je što smo Radniku iz Hadžića platili obeštećenje za Dadu i pride uz njega doveli Enisa Sadikovića i plaćali ih tolike godine.
Dok istina obuje cipele laž je već obišla cijeli svijet.
ž'21 je napisao/la:A šta je bilo sa Dadom? Oko čega se raspravljate? Šta je odlučeno? Gdje će? Šta će? Hoće li na posudbu ili će mu dati papire? Može li ko objasniti?
Dado je pod Ugovorom i naši mu traže klub za posudbu. Nekima (njih više), koji će imati direktnu korist od Dadinog transfera se to ne sviđa, jer je Miloš Kostič zaključio da trenutno ima spremnijih i boljih igrača na njegovoj poziciji. Takvi prave halabuku, a od Dade napraviše C. Ronalda. Sada kada znam cijelu priču, žao mi je što smo Radniku iz Hadžića platili obeštećenje za Dadu i pride uz njega doveli Enisa Sadikovića i plaćali ih tolike godine.
To je sve znači otprilike staro, ništa novo i zvanično nema, al opet je Dado tema Ja sam za posudbu i u slučaju da napreduje kako se od njega to očekuje, sljedeće sezone imaš top igrača koji još može napredovati, a može se i prodati
Alipasino je napisao/la:Da je kako treba igrali BI prijateljsku SA Mariborom a ne nekim timovima kojima ces uvalit 3 komada opet ko zna i izac na derbi SA namazanim rezultatatom.Derbi Niko pojma nema sta ocekivat a ako njima ne odu Benko i Duljevic ono imaju prednost.Mi igramo bez 2 najbolja igraca i netreba TU puno pametovat.
Malo GA ti glabare,Sa donja pipa,nema TU puno pametovat.
E vala bas. Frajer je crn ko noc. Jel tesko shvatiti da treneri koriste neke slabije ekipe u odredjenoj fazi priprema radi nekih stvari koje su vjezbali da bi ih probali i to jos u fazi dok su olovne noge.
Nevezano za to pricao sam sa jednim nasim igracem on je odusevljen Secerovicem a nema razloga da izmislja.
Mi ćemo opet doći!
Doći ćemo opet u sjaju sunca.
Što se već sada rađa.
Zbijeni k'o mrka teška prijetnja
i s razvitim jedrima nove snage.
maxum1921 je napisao/la:Dadi ponudjeno od Kostica da ga proba na stoperu, on odbio. Kostic ga prekrizio. Tu svaka prica treba da zavrsi.
Mog'o je i Lendrića probat na stoperu, brz, zna iznijeti loptu, jak, dobar u skoku. Sve što moderan stoper treba da ima
Ma eto, ni to ne znam sta uopste znaci "ponudjeno" mu je da proba na stoperu. Nisam to jos nikad vidio da neki trener nudi igracu neku poziciju. To niko ne radi. Samo ga stavi na poziciju na koju hoce da ga stavi. Sumnjam da je Edis ponudio Memiji da igra lijevo krilo, sumnjam da je Edis ponudio Stanicu da igra lijevog beka, sumnjam da je Amar ponudio Zebi da igra lijevo krilo, sumnjam da je Amar ponudio Bekricu da igra lijevo krilo, sumnjam da je Djurbuzovic ponudio Svraki da igra lijevo krilo, sumnjam da je Amar ponudio Bukiju da igra veznog igraca, sumnjam da je ne znam ni ja vise koji trener ponudio Bucanu da igra lijevog beka.
To se jednostavno radi, trener je tako zamislio, nece trener pitati igraca , nego ce ga postaviti na poziciju za koju trener misli da ovaj moze odigrati i igrac to treba ispostovati., kao sto je i brat Sadikovic ispostovao sve moguce pozicije gdje su ga stavljali i Adzem i Odovic i Amar i Djurbuzovic i Edis. Kostic je moguce u razgovoru pitao Dadu sta on misli kako bi mu legla ta pozicija i da proba , ali da je Kostic htio tu da ga postavi on bi ga tu i postavio. Jedno je razgovor a drugo je trenerova odluka. Znaci besmisleno skroz, ne znam ni ko je proturio tu info, da li je neandertalac ili neko drugi, neka mi oprosti ako grijesim, ali besmisleno je to govoriti u tom kontekstu da je trener nekom nesto ponudio. To je mogao samo biti informativni razgovor eventualno, a ne uzmi ili ostavi, pa ako odbijes, nisi u ekipi. Svi treneri imaju svoje zamisli, oko Kostica kruzi prica da voli da mu jedan stoper igra lopte, mozda je to bila jedna od zamisli, jer Dado zna lopte, visok je, moze skociti, mozda bi tako htio da proba na treningu neku varijantu, ko kaze da to uopste ne bi uspjelo. Lupam sad, nevazno skroz. Kod nas je uglavnom svaki trener unazad dvadeset godina znao da izmisli nekome neku novu poziciju. Sjetite se da je na jednom derbiju kojeg smo izgubili na kosevu, cini mi se Hadziabdic stavio Gredica da sa Burekom cini stoperski par.
Čini mi se da Kostič želi da već u odbrani ima playmakera - bio to Jahić, Toskas, Dado... To je trend svugdje u modernom fudbalu, svi igraju sve i drago mi je da imamo trenera koji prati kako se u svijetu radi. Sjetite se svih utakmica poslije Slobode u kupu - protivnik nam pusti sredinu terena i mi ne znamo doturiti loptu do Bekrića ili Blagojevića da bi nešto značajnije napravili.
Dado za sebe zna šta mu je najbolje, ali mislim da je ta stoperska pozicija odlična za njega - ima dobar pas, može dati dobru dugu loptu, a nije u prostoru gdje se puno udara (što njemu pravi velike probleme kad je pred golom). Čak mislim da bi igrao sa puno manje pritiska i da bi ojačao sa određenim kontinuitetom što bi mu koristilo i kad bi se vratio pred gol.
Elem, ono što je već simptomatično kod naše djece je da hoće po svom a neće da ulažu u sebe. U košarci npr su Jordana namlatili iz Detroita u jednom finalu i ispao je. Naljutio se, radio preko ljeta, došao iduće sezone duplo snažniji i nabildaniji, pa on njih namlatio. Kod nas Dado kost i koža prije 4 godine, kost i koža sada.
Jedino čini mi se da se Dženis stesao i puno bolje izgleda na slikama