sub apr 30, 2016 3:02 pm
Kakvo nasilje, pa nikome nista dobro nece donjeti. Mozda neko trenutno zadovoljstvo, prividan uspjeh, ali vecini ce donjeti samo lose stvari. Ne smijemo sebi dozvoliti da nesto rusimo, razbijamo, napadamo. Neko je zivot dao da otjera odavde one koji bi nam rusili grad i objekte, a opet nece oni koji zasluzuju batine biti ni blizu epicentra desavanja, tu ce biti policija, ljudi koji kao i mi rade da prehrane porodicu i zivotare. Postoje pravni akti i samo se time treba sluziti u borbi za nas stadion. Podrzati upravu i klub na dostojanstven nacin i istrajati na tome.
Sto se tice prethodne utakmice dosta toga je napisano. Igrali smo nesto bolje nego inace, ali samo iz razloga sto su Stanic i Memija imali dobre partije i doprinjeli ekipi. Ostalo je sve isto kao ranije. Stevanovic, Lendric i Blagojevic igraju i ako oni nesto naprave to je to od nas. Kada nas protivnik malo stisne nazad nemamo nikakvo rijesenje osim nabijanja lopte, sto na krila, sto na Lendrica. Igra bez jasnog plana, zapravo plan je da se dopaci lopta na desnu stranu i moli Boga da Stevanovic nesto napravi, ubaci pred gol i opet ispocetka. Opet lose izgledamo na terenu, posebno u sredini, gdje osim Blagojevica nikoga nema. Krila obavezno uz liniju, Bekric skriven, nekako se pokusa uposliti Lendric i ako on uspije smiriti loptu i iznuditi neki faul dobro i jeste. Ne znam, ali meni ovo ne djeluje obecavajuce, kako napisah poslije pitara imao si mnogo srece, a sinoc se to vratilo. Kao sto su oni pogodili stativu i precku mi smo sinoc, zabili smo iz jednog pravog pokusaja, Arezina sinoc nije i mrsava nula. Zrinjski nicim nije zasluzio ni ovaj bod, ali smo im poklonili bukvalno. Ja se ne sjecam bezopasnije ekipe na Grbavici, u drogom poluvremenu nisu mogli uvezati dva pasa na nasoj polovini. Ko zna sta im je bilo, da li su poklekli pred punim stadionom, da li previse respekta, ali da je neko mirniji i stalozeniji bio na suprotnoj strani bez problema nas je mogao ugroziti.
Edis se mora smiriti pod hitno, nema smisla da svaku utakmicu dobija opomene od sudija, da ga iskljucuju u najvaznijim utakmicama. Nije Zeljo klub iz kantonalne lige da se onako ponasaju. Psovati sudijama, skakti na svaku odliku, mahati i rukama i nogama na poteze nekih igraca, dok drugima ne reci ni rijec iako su losiji konstantno od ovih prvih, nije odlika trenera najveceg kluba u drzavi. Atmosefera fenomenalna, ispunjen stadion, demonstracija velicine ovog kluba i onako ponasanje nije adekvatno. Kao sto sam ranije napisao pusti se Edise Simeonea, dodavanja lopti umjesto djece, skakanja, mahanja rukama i nogama, pogibija i slicno, posveti se svome poslu, napravi plan igre, uigraj nesto na treningu, ne dozvoli da Lendric trci za pet igraca, dok neki hlade muda po terenu. To je tvoj posao.
Samo mi nije jasno zasto nije ubacio Djermanovica umjesto Bekrica, a Lendrica ostavio u spicu. Moglo se vrlo lahko preci na standardu formaciju s dva spica, dva krila(Memija i Stevanovic), a Zahirovic i Blagojevic u veznom redu. Tako bi Lendric dobio nesto vise prostora jer bi jedan stoper bio uz Djermanovica, ali opet smo Ivana morali gledati u cosku gdje ne moze biti opasan i koristan kao pred golom. Naravno to je tesko izvesti jer uopste ne radis na tome, furas svoju pricu i ides glavom kroz zid, ponasas se kao klosar na pitanja novinara i mislis da je svako pitanje neki atak na tebe i tvoj ego. Tesko moze 13 igraca iznjeti ovako tezak i zgusnut raspored, a neki nisu dobili priliku da pokazu sta mogu na terenu.
Svi smo mi bili sretni prosle godine gledajuci nasu djecu na terenu, ali to je ocito otislo u neku stvar. Nije isto ljudima gledati na teren i vidjeti malog Amira kako grijesi, ili Bekrica i Zahirovica. Memija postaje novi Stanic, momak koji ne zna vise sta radi niti sta igra. Gdje god zatreba salji njega, a ako ne zatreba na klupu. Dino i Dzenis na margini i kako rekose u sali i da se ne pojave u autobusu s ekipom niko ne bi ni skontao da nisu tu. Eto kakav je sada odnos prema nasoj djeci. Mujagic odigrao 50 minuta i zabio 2 gola, ali nema mjesta za njega. Sreca pa je Vedran dobio sansu, mada mozda i njega gurnu na marginu. Stvarno steta, mozda malog Denisa necemo ni gledati vise u plavom dresu. Vazna je svaka utakmica. Jeste, ali u teskim trenucima djecaci postaju muskarci, ili u ovom slucaju fudbaleri. Ne znam samo odakle ljudima da je Dzenis nesto debeo, koliko se to potencira ljudi ga zamisle kao Salema Prolica, a to uopste nije isitina. On je krupan, to je genitika i protiv toga se ne moze, ali i kao takav se odicno krece, ima smisla za igru, zna podvaliti loptu, dobro osutati, biti na pravom mjestu u pravom trenutku. Ako se on zapustio, a Bekric nije, ja ne znam onda o cemu pricamo ovdje. Necemo se lagati da nesto dokazemo. Za Dzenisa mora biti mjesta barem na toj klupi, ali eto.
Pitanje je koliko ima kombinacija da se zatvori prvenstvo. Mislim da i dalje imamo sansu da dodjemo do Evrope, ali trebamo dobiti sve do kraja. Valjda, kako kazu Fortuna, bude na nasoj strani i dalje, jer nam je bas ona najbolji igrac u drugom djelu sezone, ali nas je isto tako osakatila u prvom. Kako god bude mi imamo svoj put i treba nastaviti dalje. Znali smo jos u Decembru da nas kroz ligu samo cudo vodi u Evropu, ali smo imali realne sanse da osvojimo kup i da dodjemo do cilja. Tu smo pali vec na prvom pravom ispitu, ali su nam se poklopile mnoge stvari u ligi da budemo gdje jesmo. Dobiti u Zenici, onda napuniti stadion protiv Rudara, jos vise da nas bude nego sinoc i upisati pobjedu. Opet kazem, nama je isto igrali sa Zrinjskim, Sirokom ili Rudarom i Travnikom. Moramo se napeti maksimalno da pobjedimo. Nemamo mi sta gledati druge i njihove kombinacije, neka kupuje ko moze, nas to ne treba mnogo zanimati. Ako pobjedimo preostale utakmice idemo u Evropu 90%, ako ne uspijemo onda vjerovatno i ne zasluzujemo ove godine. Ako nista barem smo pametniji i nece nam se ponavljati neke greske iz proslosti. Nije velika cijena ne izlazak u Evropu za jednu veoma vaznu lekciju.