ChWilla je napisao/la: ↑ned jun 10, 2018 1:19 pm
kvalitet je napisao/la: ↑ned jun 10, 2018 1:00 pm
Ma svjesni su ljudi da je Mamić kriminalac, nego razmišljaju na način: "Ako će Željo/Sarajevo igrati Ligu prvaka i ako će prodavati igrače za preko 10 mil. eura, onda i neka uzima sebi jedan dio."
Povezati s narodnom: "Tito je krao, al' je i nama dao. Ovi sad kradu, al' nama ništa ne dadu."
Sve je to do milion puta spomenutog mentaliteta, načina razmišljanja, stanja u društvu...
nije to samo po sebi neispravno. onaj ko okrene i uveća pare i treba da uzme proviziju, to je osnov tržišne ekonomije. sve se to može i dozvoljeno ugovoriti i regularno platiti porez i da sve bude u redu. ali evo, ja sad govorim o početnom položaju, šta je morala država dati dinamu da to sve postane moguće...
Zavisi kako gledaš. Ako uzmeš u obzir tržišnu logiku, u ovom neoliberalnom kapitalističkom svijetu se tako radi. Radi se na procente i sl. Ako ja firmi donesem 20 miliona nečega, dobit ću jedan dio, normalno (pokušavam nešto kompleksno prikazati na jednostavan način).
Ali, govorimo o Bosni i Hercegovini kao državi gdje u startu mnoge stvari nisu moguće. Dalje, govorimo o fudbalskom klubu koji nije privatizovan. Sve to otežava stvari i nije moguće da to bude kao npr. u SAD-u. I, na kraju, da tako počnemo raditi, u raji bi se odmah pokrenule priče o talovima i sl. Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam ništa protiv sistema u kojem će neko dići ljestvicu i naše igrače prodavati za nekoliko miliona i uzimati dio, ali bojim se da to kod nas ne bi naišlo na odobravanje.
I još nešto, Mamić je kriminalac. Takav sistem nikad ne bih poželio kod nas. To što je on radio nema veze za zakonom i uzimanjem svojevrsne provizije. To je kontroliranje novca u Dinamu na način da radi s njim šta hoće i da uzima sebi koliko hoće.