pet apr 22, 2016 6:09 pm
U dvije utakmice Kupa sa Slobodom Željezničar je postigao samo dva gola. Premalo. Primio je pet. Što je previše! Ivan Lendrić je bio postojan u oba susreta. Kao i tokom cijelog proljeća. Hladno je, noć nakon "trice" na Tušnju, analizirao poraz i najavio "vječiti derbi".
Kako si spavao nakon Tuzle?
- Normalno. Nije ugodno, ali to je život, nogomet...
Vježbali prekide
Nisi očekivao uvjerljiv poraz?
- Iskreno, nisam. Mislio sam da je Sloboda slabija, da ćemo lakše u Evropu. Ipak, pokazali su se kvalitetnijim i zasluženo su u finalu. Vjerovatno i u Evropu.
I Željo je greškama pomogao Slobodi?
- Jesmo, baš smo pravili neke gluposti. Cijeli tjedan vježbamo prekide i onda primimo u dvije utakmice četiri gola iz prekida. Nemam objašnjenja kako nam se to desilo.
Ima li "šef" Edis Mulalić neko objašnjenje?
- Mislim da je i on iznenađen. Upozoravao nas je, radili smo puno na prekidima, ali smo zakazali. Znam da je na poluvremenu zaprijetio da ne napravimo još neku glupost, crveni karton...
Da li su, možda, pojedini igrači u Tuzli mislili na derbi?
- Ja nisam sigurno! Tako isto mislim za suigrače. Znali smo što nam znači kup utakmica i plasman u finale. Nažalost, zakazali smo, pouke moramo izvući.
Ima li straha pred meč na Koševu?
- Nema. Ako mislite na atmosferu i puno Koševo, ja sam igrao hrvatski derbi. Igrao sam u Hrvatskoj i Belgiji pred 30. 40. i 50 tisuća gledatelja, tako da sam miran pred dolazak na Koševo.
Miran pred utakmicu
Leon Benko i Amer Bekić su u top formi?
- Benku jako dobro poznajem i cijenim. On se dokazao igrajući za Belupo, Rijeku, te kao internacionalac u Kini. Znam da je trebao doći u Hajduk... I Benko je odigrao stotine velikih utakmica. On je najveća prednost Sarajeva. Naravno, nije jedini koji ima kvalitet. Respektiramo suparnike s Koševa, ali vjerujem u sebe i svoje suigrače.
Možete li prognozirati ishod?
- Mogu samo reći da smo u teškoj poziciji, jer nam je prvenstvo jedina šansa za Evropu. Ide nam na ruku što u prvenstvu igramo bolje. Dobili smo šest utakmica. Vjerujem da ćemo uz naše navijače ostvariti uspjeh. Naš je cilj pobjeda. Ustvari da bi sigurno izborili Evropu moramo dobiti sve do kraja. Neće biti lako. Imamo Sarajevo, Zrinjski, koji će vjerovatno biti prvak, pa Čelika, Rudar i Slaviju. Samo pobjede nam garantiraju uspjeh. Pozivam navijače da nas podrže, a mi ćemo se pobjedom iskupiti za poraz na Tušnju - izjavio je za "Avazov Sport" Ivan Lendrić.
Navijati za Sarajevo stvar je geografije, a za Želju stvar filozofije!
"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje!" - Milan Ribar