Neandertalac je napisao/la:Daj Boze da vi budete a pravu, vi pravi istinski navijaci Zelje, a ne ja i jos par ljudi, pljuvaca i dusmana koji klubu zelimo zlo.
Dragi prijatelju @Neandertalac. Uvijek mi je drago kada se pojavis i napises sve ono sto mislis. Ja mnogo volim nacin tvog pisanja i kako sa strascu iznosis svoje stavove koji su decidni i prosto nepotkupljivi u najpozitivnijem smislu. Zato se diskusije i desavaju, pa je i smisao ovakvih foruma izaci sa svojim misljenjem, bez obzira kako ono djelovalo na masu i bez obzira koje vjetrove ta diskusija moze donijeti.
Naravno, svi moramo ocekivati da kada napisemo svoje misljenje, da se dese slaganja, neslaganja, pa cak i neodgovarajuci komentari koji nikome zaista ne idu u prilog. Imamo ovde razne skupine ljudi sa razlicitim starosnim dobima i sa razlicitim karakterima. Ali svi i bez izuzetka svi ovde volimo naseg Zelju. Bez razlike u toj ljubavi. I ti i ja i svako ovde od nas zeli samo da Zeljo bude u svim svojim segmentima ono sto smo oduvijek sanjali. Da bude najbolji. Iako nam to filozofija kluba od samih pocetaka nikada nije dozvoljavala, jer su bila druga vremena i druge drzave, Zeljo je bio skroman, normalan klub pun vrlina i mana. Ne pisem ja ovo tebi, ti to vrlo dobro znas. Svi mi to ovde znamo. Odrasli smo odgojeni tom filozofijom i ta nas posebnost krasi. Danas nam ova nasa drzava donosi i novu ulogu samog Zelje u sportu, i ta uloga postaje prirodna, nova stranica u filozofiji koja traje sto godina, a to je da osim skromnosti, klub mora i treba polucivati uspjehe i donositi redovno trofeje na sportskom planu, a ciniti redovnu stabilnost na organizacionom planu. Mada, kada razmislimo, prirodna skromnost i danasnje ambicije ne idu jedno sa drugim, no to je prosto novim vremenom i drugacijim shvatanjem fudbala nama kao klubu nametnuto i mi trebamo da se prilagodimo kada danas pricamo o najvecem klubu, umjesto o skromnom, radnickom klubu za koji su jednostavno svi znali i gotivili ga, gdjegod zivjeli.
Zato ovaj odgovor nije posvecen samo tebi, nego i svima nama koji smo i za trenutak pomislili da razlicitost u razmisljanjima o nekom trenutnom stanju kluba dovodi do takmicenja koje bi razlucilo o tome ko vise voli Zelju, ko je ispravan a ko neispravan u svemu tome. Jer mi ovde volimo bez interesa, svi zajedno. Ovde ne smije da se desi da neko misljenje u recimo blizoj buducnosti prevali na jednu stranu koja ce na kraju biti u pravu, pa da se desi prozivanje u smislu " jesam li vam rekao ".
Od neke dvije skupine razmisljanja, kako sam ja to onako generalno vidio, sasvim sigurno cemo doci do odgovora koji ce prevagnuti na jednu stranu vec poslije samo tri odigrana kola. Ili ce poci dobro, ili nece poci rezultatski dobro.
Misljenja su razlicita zato sto postoji i razlicita podloga u razmisljanjima. Razliciti izvori nam govore razlicite stvari i na osnovu toga stvaramo misljenje u kojima smo nepokolebljivi, cak se i borimo za taj neki rang, da li to misljenje treba neko da ispostuje ili ne. Svi trebamo da postujemo svacije misljenje, u okvirima normalnih razgovora ovde i da razmatramo sa kakvim cinjenicama baratamo. Ali definitivno se ne mozemo ovde postaviti kao dvije strukture, neko ko je istinski navijac ili neko ko zeli zlo nametanjem eventualnog razlicitog misljenja. Uvijek je vecina u slaganju sa nekim misljenjem ona skupina ljudi koja se poziva na to da je pravilnija, u odnosu na manjinu, koja je naravno onda u suprotnom taboru, i prozvana je ili je vec samoprozvana nekim drugim imenom. To je bez veze. Krivo mi je kada pokusavamo dokazati da smo u pravu.
Konkretno ja dajem ovde i iznosim samo moje licno misljenje. Potpuno razumijem kada neko na to misljenje kaze da se ne slaze i da nisam u pravu. Nemam ljutnju na to. Mene razlicito misljenje moze samo da zadevera u tom pogledu da sagledam ponovo ono sto ja mislim i da vidim i nesto naucim od toga, pa cu procijeniti da li ostajem pri svom stavu ili cu uvidjeti da li sam mozda malo bio pregrub prema samom sebi ili prema svojoj sujeti.
Svi volimo Zelju. Mi se cak u vecini slucajeva i slazemo ovde, svi zajedno. Nismo imali rezultat u prosloj sezoni pogotovo i to je neoboriva cinjenica koju mi ne mozemo da izbjegnemo. Sa druge strane ljudi u klubu su uradili na drugim poljima nesto sto niko nije mogao ni zamisliti da je moguce. I ti si to isto rekao, nista ti drugacije nisi rekao. Apsolutno postujes ovu jednu stranu price, ali nisi ubijedjen da je ova sportska strana dozivjela napredak, i to je sasvim legitimno i potpuno u redu. Zato sto cinjenice govore da nemamo rezultat. Pocinje nova sezona, neke su promjene napravljene, mnogo je nepoznanica pred svima nama, mnogo je novih igraca o kojima ne znamo kako ce se pokazati, novi je trener dosao i ni sa njim nismo nikako upoznati. A smjelo smo najavili titulu. I to je cinjenica koja ima trag sa zadnje pres konferencije. Najavili smo titulu. Kada u sportskom segmentu rezultatski ne dobijemo ono sto zelimo,kao sto to nismo dobili, normalno je da se povjerenje u tom polju rada kluba smanjuje. Svi smo jednakog misljenja da je to ono sto je do sada nedostajalo, i svi mislimo da bi to trebalo unaprijediti. Postoje ovde ljudi koji misle da se to upravo desava, a postoje ljudi koji misle suprotno. Ja sam nekako umjerenog misljenja da ce mi vec prva tri kola pokazati sta ovaj trener moze sa ovom ekipom. Nema mi druge nego cekati.
Svi volimo Zelju. Svi ga cuvamo u srcima i svi sanjamo o Zeljinom uspjehu. Nema iznimke. Jer ti i ja cemo mozda stajati jedan pored drugog na jednoj tribini i iako se ne znamo licno, poleticemo u zagrljaj svaki put kada Zeljo postigne gol. Zaigrace u nama isti osjecaj velike ljubavi prema svemu sto Zeljo predstavlja, prema tom momentu i prema jednoj jedinoj istini koja ce nas uvijek povezivati.
Da volimo tu velicinu.