Puno kvalitenih postova zaista,svaka cast svim sudionicima
Vratio se @neandertalac i drago mi je da jeste..On i @FKZ1921 su dva forumasa koji dodju kao neka vrsta protiv tega svima nama koji malo poletimo nakon dobrih vijesti,rezultata ili sta ti ja znam.Koliko god da mozda covjeka u trenutku to malo iznervira,vrlo brzo shvatis da ljudi pisu poprilicno realno neke stvari i pokusavaju ne ostrasceno pisati o nekoj temi.
Sto se tice sportskog segmenta jasno je vidjeljivo da tu fali jedan covjek koji bi preuzeo taj dio posla an sebe i tako rasteretio ljude koji se bave finansijskim u upravljackim dijelom kluba a koji bi opet
racune polagao njima na kraju,a ne bio neki otrgnuti centar moci li sta ti ja znam..
Kad resenje tog pitanja ja vidim neka 3 modela po meni..
Prvi je
sportski direktor ili sportski menadzer,nazovtite kako hocete..Pisali ste puno vec na tu temu,ja cu napisati samo da to mora bi neko ko se zaista razumije u sport i moderne tokove u sportu,ne samo da poznaje fudbal tj. da je bio fudbaler nekad dobar.Zahtjeva to,iako se radi o sportskom dijelu,i odredjene menadzerske sposobnosti ( dogovaranja plata,bonusa,raskidi ugovora,posudbe..),zatim pregovaracke i na kraju svakako skautske,odnosno da zna prepoznati pravog igraca.Ovaj model je najzastupljeniji u svijetu,i ne rijetko su oni upravo najjace karike jednog kluba.
Drugi model po meni bi bio
model menadzera,po ugledu na mandzere u Engleskoj.Dakle jedan sirok strucni stab u kojem bi glavni trener bio ujedno i menadzer,vodio brigu o tom sportskog segmentu,odlascima,dolascima,platama,itd..Jedinim djelom,kako sam ja razumio,mi to i imamo sad jer trener je taj koji na ponudjenje liste dalje konacno misljenje i donosi odluke,imali smo nekad ranije to i u Osimu,ali se pokazalo kao zamorno jer taj jedan covjek bude razvucen na vise strana.Rjesenje bi bio taj sirok strucni stab koji bi bio popunjen sa nekoliko trenera,pa hajmo reci skoro pa jednakih kvaliteta kao taj menadzer,koji bi odradivali gro stvari sa prvom ekipom dok sef nije tu, odnosno u njegovo ime.Putovao bi taj trener da gleda uzivo ptencijalna pojacanja,prica sa njima,menadzerim,dogovarao uslove,itd..Znaci jedan siri krug obaveza od te trenutne da daje misljenjana ponudjene igrace ili da otpusta trenutne,bar kako sam ja shvatio da je trenutna praksa kod nas.
Treci model bi po meni bio
mreza skauta ili skauting sluzba.Ne znam da i mi uopste u klubu imao skauting sluzbu!? To bi bila jedna grupa ljudi,2-3 cca. covjeka,koji bi pored zaduzenja da pripremaju analize buducih protivnika mogli dobiti i to zaduzenje pracenja eventualnih pojacanja,trazenja talenata,uspostavljanje inicijalnih kontakata,pracenja i naseg omladinskog pogona.Na kraju se sastavi izvjestaj sa video analizom tog xy igraca,njegove mane i prednosti,sta donosi novo klubu,koliko se uklapa u viziju postojeceg trenera,itd..Ne znam,po meni vjerovatno drugi najprihvatljiviji model za nas trenutno,mozda cak i naprihvatljiviji.
Sad,da li bi taj sportski direktor ili clan skauting sluzbe bio vec neko afirmisan na fudbalskoj sceni BiH ili neki mladji ljudi koji su u sportu i kroz naucni rad,ne znam..Dalo bi se o tome diskutovati..Npr. Konjic je navijac Zelje ako se na varam,tu je u Sarajevu,ima neke licence zavrsene,profesionalac bio dugo godina,sto d ne on npr. na jednoj od tih pozicija!? Lupam sad,nemojte se fatati za njega,poenta je druga..
Nama se,moramo to priznati sebi,desio prvi veliki transfer promasaj ili kiks,kako hocete..Doveli smo Zahirovica,bivseg A reprezentativca i to ne epizodnog nego jedno vrijeme standardnog,i nakon par mjeseci covjek ode za 0 km,a opet u tih par mjeseci je bio redovan clan prve postave..Pomalo kontradiktorno je ispalo na kraju.
Eto,napisah ja neko svoje vidjenje,pa kako se kome svidi,sta cu ja..