uto jun 14, 2016 10:28 pm
Nema neke velike filozofije tu. Rezultat ce biti mjerilo svega. Svaki igrac koji je dosao i otisao je plod necega sto neko smatra da je potrebno da bi imao rezultat. Hoce li se to desiti vidjecemo.
Imamo puno nepoznanica, stoga smo i realno malo zabrinuti svi skupa. Novi je trener dosao, nama nepoznat zaista, nismo bas kao navijaci pratili njegov rad. On je donio sa sobom neke nove metode, kao sto vjerovatno svaki trener ima nesto prepoznatljivo kod sebe u svom radu. On je ucio od dobrih trenera, sta je naucio ostaje da vidimo. Nama je sve to trenutno nepoznato. Ono sto se moze primijetiti na prvu je da je sklon jakim analizama i da sa svojim pomocnikom nastoji da poveze sve detalje a vezano za svakog igraca pojedinacno. Usao je u ovaj posao spreman i sa saznanjem sa kakvim igracima ce raditi. Nema puno vremena, igraca ima puno, sada sve izgleda pomalo i haoticno, jer on tek treba da uvede pravi red i da sastavi ekipu po svojoj mjeri. Za sve to ima samo par dana, sumnjam da ce on to i dalje raditi npr. na Kupresu. Znaci do tog datuma on mora znati s cim raspolaze u igrackom kadru i da zna kakva ekipa treba biti, koje su vrline a koje su mane ove ekipe.
Sve skupa mi kao rad izgleda mnogo studioznije nego kada je Mulalic sam zajedno sa Karicem radio pripreme i analizirao stvari. Stvarno sve izgleda ozbiljnije od toga. To je cinjenica. Cinjenica je i to da je ovo tek pocetak i da se mnoge stvari jako brzo desavaju u tom sklapanju i rasklapanju same ekipe.
Ono sto mene kao navijaca jedino brine je to sto covjek nema bas puno vremena i druga stvar je sto se desio veliki broj igrackih promjena. Opet.
I mislim da to realno nije dobra praksa. Promjene u igrackom kadru su za ove dvije pauze zaista prevelike. U prvom roku, one su bile nuzne, jer smo se ranijom politikom doveli u tu poziciju da nam treba veliki broj igraca kako bi se poboljsao kvalitet. Ovaj put sam mislio da se nece desiti velike promjene, vec da ce se postojeci kadar nadograditi u kvalitetu samo mozda na jednoj ili dvije pozicije i da je to to. To je nekako bilo i najavljeno kada su u prvom mahu dovodjeni mnogobrojni igraci. Znacilo je to kao priprema za ovu ligu 12, gdje je kostur ekipe trebao ostati, a ekipa se samo dodatno i bez velikih promjena trebala nadograditi. Mislim da je u promjeni ovog plana nazalost mnogo kumovao Mulalic ( koji je meni bio i ostace uvijek jako drag kao veliki zeljovac ) . On nije napravio dobre analize i nije kroz tok prvenstva uspio da isprofilise igrace kako bi imali malo siri startni kadar za ovu sezonu. Mi smo zavrsili sezonu, a nismo bili u stanju da vidimo da li se zapravo moze racunati ne mnoge igrace, da ne nabrajam, tu su svi koji nisu uspjeli dobiti gotovo nikakvu sansu i neke svoje minute u igri. I dolazimo do toga da su pojedini igraci izgubili takmicarski pola sezone, nisu bili vjerovatno ni u punom ritmu, pa sada kada startamo, imamo problem. Pogotovo sto novi trener sa novim ambicijama i novim metodama rada mora na osnovu necega odrediti selekciju, a mogao je kroz pregled utakmica da pogleda samo uzi kadar od nekih 13 ili 14 igraca maksimalno, od mogucih tridesetak koji su pod ugovorom. I sada je tu malo zeznuta situacija. Nije Mulalic ostavio dobru osnovu za rad.
Promjene su se evo i sada desile, kada Kostic opet kaze da je Gro ekipe ostao, tu je onda mislio na osam ili devet igraca iz prve postave ,ali ce ta sirina igrackog kadra biti nesto na cemu ce Kostic morati da odradi kako treba. Problem je sto ce to morati da uradi brzo.
I sve je nama ovde tako novo, i zato smo malo svi u strahu da nam se ne desi jos jedna neuspjesna sezona. Po pocetku rada, i onako kako Kostic djeluje zajedno sa svojim asistentom, kroz evidentno moguci ozbiljniji rad Seferovica kao provjerenog kondicionog trenera, ovo je krenulo dobro, u svakom slucaju bolje nego nego sto smo prethodno imali. Jedini problem po meni ce biti moguci nedostatak vremena. Toga se bojim. Valja to sve uklopiti, sklopiti, poredati, proracunati, spojiti u jednu lijepu cjelinu i od samog starta imati dobar rezultat. Ako to Kostic uspije odmah uspjesno uraditi, skidam mu kapu.