Svako sere sa strane, pa i ovaj Emir Delic. Najveca glupost koju ces cuti je da se ne ulaze u stadion, nego u ekipu. Eto prije smo ulagali. Ustvari i jesmo, obecavali ljudima i vise nego sto smo im mogli dati i zavaljivali se. Ne treba ni tako. Sa stadionom i dalje treba nastaviti, a ono najbitnije se moze neometano raditi, uz malo srece i dosta pameti. Nisu trebale neke pare da se dovede Galic i da rijesis jednu bekovsku poziciju i vec bi imao glavobolju manje.
Ključ uspjeha za trenera u nogometu je... Imati dobre igrače!
- Pep Guardiola #Amen
I naravno, kada imas dobre igrace, sve je lakse, a kod nas, posto razlika medju klubovima nije ogromna, veoma je bitno koliko su igraci motivisani. To je ono sto je i Baka pricao i sto ima smisla. Dosta se utakmica dobije u nasoj ligi na to. I mi dobili Zrinjskog prosle godine, pun stadion, kontamo uzeli titulu, pa Krupu nismo mogli dobit. Mentalni patuljci, bez sekunde volje i zelje. Treba neke stvari promijeniti iz korijena, i ja se slazem, ali kako kad se samo ide iz greske u gresku. Sada pregrmiti do zime, sta ces drugo. Petrovicu se otkaz trebao odmah dati poslije Radnika, a ne dan pred pocetak prvenstva. Adzem ima moju podrsku, ali sam razocaran strasno. Mada, zavaljen je i to pravo.
Nije mi ni cudan nastup stopera, mi svaku utakmicu pocnemo sa drugim stoperskim parom. Svaku utakmicu sa drugim napadacem. To je nevidjeno, i hajde ti onda to uigraj. I strasno mi je drago sto Sabanadzovic stalno igra, ali pregorit ce jer ovo nije zdrava atmosfera za razvoj igraca. Ne kazem da ga treba klupirati, ali samo ga mozemo ubiti u pojam.
Ako ista pozitivno ima od sinoc, to je vadjenje Zebe na poluvremenu. Ali dzaba, kad ce opet pocet sljedecu utakmicu, tako da se nemam cemu nadati. A i Ramovic odlicno igra sve dok ne dodje u sesnaest metara, ne znam sta mu se desi, ali je totalno pogubljen i beskoristan. Ili pada ili prebacuje loptu na drugu nogu.
Mogli smo mi juce dati gol, napadali smo, ali sreca nas je izdala, kao sto se moglo i ocekivati. Nismo zavrsili prelazni rok. Nekad davno sam ga ja ocijenio kao solidnim, jer se mislilo da smo doveli Gotala, pa da smo popunili i napadacku poziciju. Kontao sam da ce se lijevo krilo vec nekako nadoknaditi, kao i bekovske pozicije. Ovako je ekipa isuvise neizbalansirana. Ubija nas to silno ganjanje trofeja vec godinama. Jesmo mi Zeljo, sve to stoji, ali kada bi se drugacije neke stvari preuredile, i u glavama, onda bi dobrom organizacijom i igrama samo se doslo do toga.
Samo i da se promijeni u nasim glavama misljenje da smo mi Bayern za ovu ligu, jer to nismo. Neko ko je imao dva vala dominacije u 20 godina ne moze to za sebe reci. Ja ne znam gdje su ljudi zivjeli 2007. godine npr, jer vise je takvih godina bilo u nasoj poslijeratnoj historiji nego onih gdje smo dominirali. I bas zbog toga moramo izgraditi klub. Na infrastrukturi se mora raditi, a omladinski pogon i prvi tim mora imati zdravu baze temelje.
Strasno sam i razocaran posjetom. Trenutno sam mnogo ljut, ali to ne znaci da me nece bti tu sljedecu utakmicu. Ali mnogi ne zele da dolaze na utakmice. Razumijem ja da se nema sta vidjeti, ali nije to podrska klubu. Kao da nije lakse kada zagrmi sa tribina, sa svih strana. To je nas mentalitet, na zadnjoj proslavi titule 6 hiljada ljudi, jer nema napretka. Takvi nigdje necemo dospjeti.