sri avg 30, 2017 2:58 pm
Ekipa koja je izborila NUFC je imala miks Zeljine skole i ponajboljih igraca lige u tom momentu:
Kenan Hasagić, Adin Mulaosmanović, Edis Mulalić, Haris Alihodžić, Sanjin Mešić (81’ Denis Mudrinić), Denis Karić, Sanel Jahić (71’ Mirzet Alagić), Almir Čosić (88’ Sanjin Radonja), Sead Seferović, Almir Gredić, Jure Guvo; Trener: Amar Osim
Hasagic je slovio za najboljeg golmana, Mudrinic ponajbolje krilo, Karic najbolji defanzivni vezni, Seferovic veoma zahvalan igrac kao i Cosic.
Prije toga smo doveli jos Silica iz Sirokog, Joldica iz Slobode, pa Muratovica, zatim ce slijediti Kajtaz, Pelak sve ponajbolji igraci iz nase lige.
U danasnjoj situaciji je to da dovedemo Vukotica, Ordagica, Menala, Pecu, Obradovica/Koljica i slicno uz jos Zeljine skole i par ovih tipa tadasnji Jahic koji su mladi reprezentativci.
Mi smo u zadnjih dvije godine (od odlaska Ode) zapostavili i zanemarili svoju djecu i to svjesno ganjajuci neki rezultat. Sablja je poceo gomilati istrosene igrace predvodjenje Bekricem i Bogicevicem, a zatim se nastavilo Pozderima, Husicima i slicno.
Pokusalo se pogoditi sa Ugljesom, ali je normalno da ces nekad imati i fula, tipa Mudrinic, Tica, Stanceski koji se nisu snasli u Zelji, i to je opet stvar trenera koji radi procjenu. (Nekad se pricalo da su Ibricic, Zec i Alispahic u Zelji proglaseni za neperspektivne iako su bili na probi.
Danas nakon Petrovica kod kojeg me zeljno interesuje ko bi igrao do 21 godine sa obzirom da je Vedran van te kategorije, mi smo u situaciji da nemamo okosnice ekipe. Ostali smo bez dva najbolja igraca Lendrica i Mire, prvog smo morali prodati, drugog nismo mogli/znali/ zadrzati, mladi su bili zapostavljeni inace bi vec tu imali Kemu i Zerica kao dokazane igrace i da Adzem ubacuje Sabana i ostalu malu raju.
Sta je tu je, vidjeli smo da politika rasipnistva i dovodjenja kamiona igraca ne prolazi pa se ocito treba vratiti (i vraca se) na isproban recept. Daj nasu djecu i ciljana pojacanja. Tako da okosnicu ekipe treba graditi oko slijedecih igraca:
Vedran-Kemo-Graovac-Saban-Zera ako se uozbilji-Sinan-Zakaric
to je 6,7 igraca koje treba vezati ugovorima i pokusati zadrzati na sve nacine. Nadam se da bi i Crnov mogao biti na ovoj listi kada se oporavi jer ima kvalitet.
Ono sto je lose i sto se krpimo posebno u ovom prelaznom su lijevi bek i spic, gdje imamo da preguramo ovu sezonu zato sto su Projic i Kajkut solidni igraci za nasu ligu. Skripi nam opasno na poziciji desnog beka i tu moramo traziti rjesenje na zimu podhitno jer Sehici jos nisu blizu prvom timu a na toj poziciji zadnjih 10 godina smo imali ponajbolje bekove lige Benjo, Memija, Stana koji su spartali gore dole, a danas smo spali na Sinisu, Zrinjski nam je klepio Galica i tu nam treba sportski direktor da rijesi pitanje desnog beka. Musu smo potrosili i ukopali se u daljoj saradnji sa Viscinim Basanestosporom.
Za nadati se da Adzem od Zere i Mujage moze napraviti pristojne igrace i afirmisati ih u ovoj sezoni imaju dobre mentore (Zeba i Kajkut) su svojevremeno bili odlicni igraci a i danas mogu itekako pomoci.
Desno krilo Zec, od kojeg sam licno ocekivao mnogo, za sada nije pokazao puno. Da li je do adaptacije ili do nekih njegovih mana (sebicnost prije svega) vidjet cemo.
Od lijevih bekova treba ici na Jasarevica koji moze pokriti cijelu stranu, a licno sam pobornik dovodjenja Subica koji je najbolji bek lige u prosloj sezoni i koji bez problema moze pokriti cijelu stranu.
Eh sada da smo mogli napraviti ekipu:
Vedran-Memija-Subic-Vukotic(Kemo)-Graovac-Blagoje(Saban)-Ramovic-Zeba-Miro-Zaka-Lendra i napasti evropu bilo bi svega.
Ipak ukoliko zavrsimo u evropi sa Vedran-Desni Bek-Projic-Graovac-Kemo-Saban-Ramovic-Zera-Crnov-Zaka-Centarfor
uz 2,3 ciljana pojacanja u svakom roku, licimo na ozbiljnu ekipu koja moze probati napraviti nesto u evropskim razmjerama.