Čim mi pošalješ fotografije istih.pile87 je napisao/la:Ajzea reci nam.nesto vise oko dresova

Čim mi pošalješ fotografije istih.pile87 je napisao/la:Ajzea reci nam.nesto vise oko dresova
Ne znam da li si pratio haos koji je kod kona nastupio tog momenta, daleko zapazeniji čak i od ovog.
Ne bi to bilo to da nije ispisano oko 30 stranica o dolasku Adnana Zahirovića, od samog jutra sve do kasnih večernjih sati kada je obznanjeno u koji klub zapravo dolazi.Virtu4L je napisao/la:Ma noć za pamćenje, kmečanje bez granica, a zuhdija im najavio Zahu
A bilo je komentara tipa ne moze on kod kona, nemaju paraAjzea je napisao/la:Ne bi to bilo to da nije ispisano oko 30 stranica o dolasku Adnana Zahirovića, od samog jutra sve do kasnih večernjih sati kada je obznanjeno u koji klub zapravo dolazi.Virtu4L je napisao/la:Ma noć za pamćenje, kmečanje bez granica, a zuhdija im najavio Zahu![]()
Rekoh tom prilikom, nikad ne bi saznali pravo mišljenje kona o Adnanu, da se nije povezivao sa njima.
Svaki ozbiljan klub kupi ili ne kupi.To davanje na "kredit" pa dodješ mi je ciganija prava.Nigdje nema ropstva u fudbalu ni u jednom ugovoru jer ugovor potpisuje igrac i ako mu se ne svidja ili smatra da nije dobar za njega niko ga ne tjera da ga potpiše.Kad potpiše npr na 4 godine on to po ugovoru mora i odraditi ako misli da naplati ono iz ugovora.Kad odradi ugovor on je slobodan igrac i moze da ide gdje zeli i da ga zastupa ko zeli 'Bosman pravilo' bez ikakvog obeštecenja prema tom klubu,kod nas poznat slucaj Tomic.Ako klub zeli da ga proda prije isteka ugovora igrac je zašticen ugovorom i on daje zadnju rjec u svemu tome.Jaozinho22 je napisao/la:Za @Virtu
Ne znam da li ste upuceni, ali trenutno se radi unutar FIFA na tome da se ogranici i zabrani TPO tj. "third party ownership". Taj koncept podrazumjeva da vlasnik prava nad igracem ne moze biti neka treca osoba/kompanija osim samog kluba u kojem igra. Menadzeri ce i dalje postojati jer oni nisu vlasnici nad igracem vec cisto savjetnici koji odradjuju posao za dogovoreni iznos novca. Samim time to znaci da druga lica nece moci da prave pressing na klub da puste nekog igraca jer oni smatraju da je transfer bolja solucija za igraca (citaj: mogu da zarade dobar novac od toga) posto ce klub i igrac postati jedina strana koja ce se tu nesto pitati.
TPO je trenutno najvise rasprostranjen u Juznoj Americi i Portugalu gdje kompanije iz Juzne Amerike i SAD bukvalno drze vlasnistvo nad igracem. Onda oni pocinju da nude tog igraca u Portugal i klub naime nije spreman da plati svih 10 miliona € jer igrac jeste potencijal ali nije provjeren ali jesu spremni platiti 5 milion €. To znaci da oni placanjem 5 miliona € postaju 50% vlasnici igraca dok ta kompanija i dalje drzi ostalih 50% vlasnistva. Onda se za nekoliko sezona pojavi ponuda za tog igraca od 30 miliona €, ali posto klub nije 100% vlasnik igraca oni ni nemaju iskljucivi izbor da li ce ga prodati ili ne jer se tu jos neko pita. Ukoliko druga strana odluci cvrsto da ga proda (jer njima je samo profit u glavi) klub ce ga morati prodati pa makar im to nije zelja, cak se ni igrac ne pita puno + ce oni dobiti samo 15 milion € od 30 miliona € koliko vrijedi transfer jer su vlasnici 50% igraca dok ce ostalih 50% dobiti kompanija koja drzi ostalih 50%.
Bukvalno moderni izgled ropstva.
A opet mislim da je bio ovaj slucaj sa Falcaom gdje je neka treca strana imala 50 ili 60% vlasnistva nad njegovim ugovorom i odredjivali su gdje ce ici, tacnije prodali su ga najvecem ponudiocu a to je tad Monaco bio.Plavi orkestar je napisao/la:Svaki ozbiljan klub kupi ili ne kupi.To davanje na "kredit" pa dodješ mi je ciganija prava.Nigdje nema ropstva u fudbalu ni u jednom ugovoru jer ugovor potpisuje igrac i ako mu se ne svidja ili smatra da nije dobar za njega niko ga ne tjera da ga potpiše.Kad potpiše npr na 4 godine on to po ugovoru mora i odraditi ako misli da naplati ono iz ugovora.Kad odradi ugovor on je slobodan igrac i moze da ide gdje zeli i da ga zastupa ko zeli 'Bosman pravilo' bez ikakvog obeštecenja prema tom klubu,kod nas poznat slucaj Tomic.Ako klub zeli da ga proda prije isteka ugovora igrac je zašticen ugovorom i on daje zadnju rjec u svemu tome.Jaozinho22 je napisao/la:Za @Virtu
Ne znam da li ste upuceni, ali trenutno se radi unutar FIFA na tome da se ogranici i zabrani TPO tj. "third party ownership". Taj koncept podrazumjeva da vlasnik prava nad igracem ne moze biti neka treca osoba/kompanija osim samog kluba u kojem igra. Menadzeri ce i dalje postojati jer oni nisu vlasnici nad igracem vec cisto savjetnici koji odradjuju posao za dogovoreni iznos novca. Samim time to znaci da druga lica nece moci da prave pressing na klub da puste nekog igraca jer oni smatraju da je transfer bolja solucija za igraca (citaj: mogu da zarade dobar novac od toga) posto ce klub i igrac postati jedina strana koja ce se tu nesto pitati.
TPO je trenutno najvise rasprostranjen u Juznoj Americi i Portugalu gdje kompanije iz Juzne Amerike i SAD bukvalno drze vlasnistvo nad igracem. Onda oni pocinju da nude tog igraca u Portugal i klub naime nije spreman da plati svih 10 miliona € jer igrac jeste potencijal ali nije provjeren ali jesu spremni platiti 5 milion €. To znaci da oni placanjem 5 miliona € postaju 50% vlasnici igraca dok ta kompanija i dalje drzi ostalih 50% vlasnistva. Onda se za nekoliko sezona pojavi ponuda za tog igraca od 30 miliona €, ali posto klub nije 100% vlasnik igraca oni ni nemaju iskljucivi izbor da li ce ga prodati ili ne jer se tu jos neko pita. Ukoliko druga strana odluci cvrsto da ga proda (jer njima je samo profit u glavi) klub ce ga morati prodati pa makar im to nije zelja, cak se ni igrac ne pita puno + ce oni dobiti samo 15 milion € od 30 miliona € koliko vrijedi transfer jer su vlasnici 50% igraca dok ce ostalih 50% dobiti kompanija koja drzi ostalih 50%.
I to je u ugovoru i kad ga je potpisao pristao je na takvu raspodjelu.Kod nas je sem Tomica bio i slucaj Cocalic koji se pozvao na 'Bosman pravilo' i otišao je bez obeštecenja.cala je napisao/la:A opet mislim da je bio ovaj slucaj sa Falcaom gdje je neka treca strana imala 50 ili 60% vlasnistva nad njegovim ugovorom i odredjivali su gdje ce ici, tacnije prodali su ga najvecem ponudiocu a to je tad Monaco bio.Plavi orkestar je napisao/la:Svaki ozbiljan klub kupi ili ne kupi.To davanje na "kredit" pa dodješ mi je ciganija prava.Nigdje nema ropstva u fudbalu ni u jednom ugovoru jer ugovor potpisuje igrac i ako mu se ne svidja ili smatra da nije dobar za njega niko ga ne tjera da ga potpiše.Kad potpiše npr na 4 godine on to po ugovoru mora i odraditi ako misli da naplati ono iz ugovora.Kad odradi ugovor on je slobodan igrac i moze da ide gdje zeli i da ga zastupa ko zeli 'Bosman pravilo' bez ikakvog obeštecenja prema tom klubu,kod nas poznat slucaj Tomic.Ako klub zeli da ga proda prije isteka ugovora igrac je zašticen ugovorom i on daje zadnju rjec u svemu tome.Jaozinho22 je napisao/la:Za @Virtu
Stvarno misliš da ce Mino Raiola odluciti na ljeto kada Zlatanu istekne ugovor gdje ce i šta ce a da se Zlatan nece pitati.cala je napisao/la:To i jeste moderni oblik ropstva. Oni njemu kazu ili potpisi sta mi nudimo ili nemoj nikako pa se snalazi u zivotu. U Evropi toga nema kao u juznoj americi gdje je skoro pa gola borba za prezivljavanje i talentovani igraci su primorani pristati na takve uslove ako hoce da imaju kakve-takve zivote/karijere. Tako se bogate menadzeri i razne zastupnicke kuce.
Ovdje je malo drugacije ali ipak menadzerova rijec je uvijek zadnja i on odlucuje o karijeri igraca.
Pisalo se o ugovoroma,menadzerima a pocelo je sa Zeljom i Blagojevicem.Zakon postoji,ugovor postoji i ako je neko spreman da neko drugi u njegovo ime odlucuje i da upravlja njegovim zivotom to je onda ok pa bilo to u Juznoj Americi,Kini,Zimbabveu ili bilo gdje drugo.Menadzera su nekad imali samo rijetki koji su bili kadri da ih plate,danas menadzera ima svaka šuša i svako se zove menadzerom.Onima koji nešto vrijede ne treba menadzer nego tehnicki sekretar,onima koji ne vrijede treba neko da ih gura i pokuša utopiti negdje a taj se moze zvati i trgovac na veliko i malo.cala je napisao/la:Spomenuli smo igrace iz juzne amerike. Otkud sad Zlatan tu kao jedan od najboljih igraca trenutno u Evropi? Sta mislis sto je Jackson Martinez otisao u Kinu a klalo se pola Evrope za njega?
Caja legenda.cikazubo je napisao/la:https://youtu.be/Taj35lfwZDc?t=2834
Evo na 47:14 "vojnik srece" kratko o stadionu.
Kako sam ja saznao najvjerovatnije da ce biti u 18 sati.CARSONIO je napisao/la:Ljudi zna li se u koliko je tekma protiv slobode nije valjda u 16