čet apr 07, 2016 12:29 am
Za @Virtu
Ne znam da li ste upuceni, ali trenutno se radi unutar FIFA na tome da se ogranici i zabrani TPO tj. "third party ownership". Taj koncept podrazumjeva da vlasnik prava nad igracem ne moze biti neka treca osoba/kompanija osim samog kluba u kojem igra. Menadzeri ce i dalje postojati jer oni nisu vlasnici nad igracem vec cisto savjetnici koji odradjuju posao za dogovoreni iznos novca. Samim time to znaci da druga lica nece moci da prave pressing na klub da puste nekog igraca jer oni smatraju da je transfer bolja solucija za igraca (citaj: mogu da zarade dobar novac od toga) posto ce klub i igrac postati jedina strana koja ce se tu nesto pitati.
TPO je trenutno najvise rasprostranjen u Juznoj Americi i Portugalu gdje kompanije iz Juzne Amerike i SAD bukvalno drze vlasnistvo nad igracem. Onda oni pocinju da nude tog igraca u Portugal i klub naime nije spreman da plati svih 10 miliona € jer igrac jeste potencijal ali nije provjeren ali jesu spremni platiti 5 milion €. To znaci da oni placanjem 5 miliona € postaju 50% vlasnici igraca dok ta kompanija i dalje drzi ostalih 50% vlasnistva. Onda se za nekoliko sezona pojavi ponuda za tog igraca od 30 miliona €, ali posto klub nije 100% vlasnik igraca oni ni nemaju iskljucivi izbor da li ce ga prodati ili ne jer se tu jos neko pita. Ukoliko druga strana odluci cvrsto da ga proda (jer njima je samo profit u glavi) klub ce ga morati prodati pa makar im to nije zelja, cak se ni igrac ne pita puno + ce oni dobiti samo 15 milion € od 30 miliona € koliko vrijedi transfer jer su vlasnici 50% igraca dok ce ostalih 50% dobiti kompanija koja drzi ostalih 50%.
Bukvalno moderni izgled ropstva.
KLUB NAJVEĆI,
NAVIJAČI NAJBOLJI,
Gospodine Adžeme, ne dozvolite da ''neko'' pere svoj prljav veš preko Vas !
,,To je naš stadion, mi svaki put dajemo onoliko koliko mi smatramo da trebamo dati ! KRAJ PRIČE''
Amar Osim.