ned maj 28, 2017 9:31 am
U dva navrata sam postavio statisticki ucinak SP i po tom ucinku bi sada slavili titulu, odnosno to bi zvanicno ucinili prije par kola. Rekao sam da to ne amnestira igrace i SP od prokockane sanse za titulu i da cu igru analizirati nakon zadnjeg kola. Citajuci postove, odlucio sam ipak to uraditi sada, a jedini razlog lezi u cinjenici, sto se broj onih koji sada pisu drasticno povecao. Forumasi su se aktivirali nakon Krupe, a kulminacija je dosegla vrhunac nakon derbija. Ovo se ne odnosi na forumase i njihove stavove koji su kontinuirano pisali na ovom forumu.
Da vas ne drzim u neizvjesnosti o nasoj igri u ovoj sezone - reci cu samo da je igra uglavnom bila goli *****. Kazem uglavnom, jer je bilo dobrih utakmica - Olimpic, SBX2, Zrinjski X2, Vitez, Sarajevo treca i Radnik..., bilo je jos par tekmi nako, nako. Prvenstvo se gleda od prve do posljednje tekme i tek se tada moze, uz pravilan metodoloski pristup, dati donekle realna slika o ucinjenom.
Vidim da neki traze da se svih 13, 14 igraca koji su odigrali sezonu otjera skupa sa SP i Upravom. ??? Ne razumijem.
Sezonu smo poceli bez 3 najbitnija igraca iz prethodne (Kjosevski i Blagojevic - zbog Zenice i M. Stevanovic tri zuta), a pred samu utkmicu nas je napustio i Hervas, oko kojeg se gradila igra. U takvoj situaciji nam dolazi SA i nakon pola sata ostajemo sa igracem manje i jedva uzimamo bod iako smo poveli nakon sjajne akcije Pozder-Nikolic-Lendric. Fejzic krece pa staje i Ahmetovic nam daje gol i svi okrivljuju Kosorica. Idemo na Otoku i tamo u sudijske greske na nasu stetu glat uzimamo, a Faik Kolar nas ismijava, dok pomocni sudija dobija suspenziju od 18 utakmica-tada rekord. Fejzic brani odli no, a dobru formu krunise jos boljom partijom protiv Sirokog na Grbavici u kojoj razvalimo protivnika. Naredno kolo igramo u TZ, a na gol se vraca Kjosevski. Najlosija tekma sezone za Zelju. Vitez kuci qurac od igre, a onda Zrinjski u kojoj Kjosevski poklanja pobjedu Mostarcima. Tjeramo Kostica, a on optuzuje da su ga neki igraci izdali. Kostic je tada pijan, a stara narodna kaze sto trijezan misli to pijan govori.
Uprava dovodi SP i redefinise ciljeve, te umjesto titule kao primarni cilj postavlja Evropu. Idemo u Zenicu, a sa klupe nas vodi Alihodzic. Primamo gol iz penala i osvajamo bod. U bodovnom smo zaostatku i nastojimo se ugurati medju 6 ekipa u LzP. Ispred nas je 8-9 ekipa koje moramo sustici i prestici. Glavnu rijec na tabeli vode Zrinjski, MDK, Sloboda i SA. Pod bodovnim smo pritiskom i svaki bod je zlata vrijedan. Ljepota nam nije bitna, jer su bodovi imperativ. Osvajamo nekako bodove i nakon 6-7 kola se uvaljujemo medju prvih 6. Pobjedjujemo, donosimo bodove i stagniramo na tabeli, jer bodove skupljaju i konkurenti.
Kljucna utakmica se odigrava protiv Zrinjskog u MO. Situacija u i oko Kluba je na rubu linca. Opstruiraju nam dozvole za Istok, Jahic nas proziva u medijima, Predsjednik Skupstine E. Pesto cini isto, izlazi najdebilniji novinarski clanak Propast Dinastije MisimovicA i mi se na kraju popisamo na sve neprijatelje, koji po automatizmu odlaze u ilegalu. Napokon smo prodisali. Osvajamo bodove i vise nas niko ne vidi u LzO, naprotiv uvrstili su nas u ozbiljnog konkurenta za Evropu. Borba se nastavlja i nakon 18 kola jesenjeg dijela postajemo ekipa koja moze svakome pomrsiti racune. Dolazi plavo proljece, odnosno 4 utakmice regularnog dijela i biljezimo 4 pobjede. Liga se dijeli na dva, a mi smo u onoj za prvaka i to na drugoj poziciji. Igramo sa najboljih 5 po dva puta i do sada imamo u tom dijelu isti ucinak kao ZR i SA. Demoliramo Zr i ljudi i pojedini igraci slave titulu pred Vjecnom. Dommacin u Krupi nam u pisanoj formi cestita titulu pred utakmicu. Ostatak je svima poznat.
O igrcima. Miro je bio jedina pozitivna konstanta. Svi ostali su varirali. Na polusezoni sam napisao da ce nam Krizman biti najbolji igrac na proljece. Krizmana nema. Za Musu sam napisao da je fudbalski inteligentniji od nasih igraca i da ga ostali ne mogu pratiti. Kjosevski je nakon loseg starta postao jedan od 3 nasa najbolja igraca. Sinisa je pokazao da je nas najbolji bek i to na obje strane. Odgovoran u primarnoj zadaci. Stana dobar naprijed, nazad cesto ostavljao brisan prostor, pr Olimpik na Gr, a ima ih podosta. Stoperi losi, a kad se sve sabere Bogi i Kosoric su trebali biti tandem. Boka na prvu dobar, ali samo na prvu-analiza kaze puno pgresnov i naivnog postavljanja. Cijeli vezni red oscilirao kroz prvenstvo. Lijeva strana nedorecena, osim Krizmana. (Husic bi nam bio najbolji lijevi bek da je normalan). Lendric i Nikolic odlicni. Miro prekucao.
Da sam na mjestu SP, sta bih uradio. Vjerovatno isto. Rezultate i bodove bih stavio ispred ljepote. Za zadnje dvije utakmice ni SP ni igraci nemaju opravdanja, cak ni izgovor.
Sta dalje? Ja sam za kontiunitet i nadam se da su SVI naucili lekciju, SP, igraci, Uprava i navijaci.
Danas igra Zeljo, svi na Grbavicu.
Sent from my HUAWEI G6-U10 using Tapatalk
Dok istina obuje cipele laž je već obišla cijeli svijet.