Sa željom da što prije riješe igračku križaljku za narednu sezonu u FK Željezničar pred sami kraj sada već završene sezone angažovali su tri nova igrača.
Denis Pozder, rođeni Mostarac, riješenje je za napad tima sa Grbavice, te u najtrofejnijem klubu u našoj zemlji vjeruju da su pronašli pravog golgetera od kojeg će strahovati protivničke odbrane.
Pozder je sa Željezničarom potpisao dvogodišnji ugovor, a u dosadašnjoj karijeri ovaj nogometaš nosio je dres druge ekipue Duisburga, FC Wegberg-Beecka, Alemannie Aachen, rumunskog Vasluia, SSVg Velberta, Eintracht Triera te FC Den Boscha za koji je u prošloj sezoni postigao sedam pogodaka.
- Rođen sam u Mostaru, ali mi je porodica iz Jablanice. Imao sam dvije godine kada smo otišli u Njemačku, tačnije Monchengladbah, tako da nisam zaigrao za neki naš klub. Počeo sam da treniram fudbal u Borusiji Monchengladbah sa pet godina, otkriva Pozder na početku razgovora za "Avazov Sport".
Iako mu je tek 26 godina, promijenio je ne baš mali broj klubova.
- Pa svaki period u mojoj karijeri je bio važan. Igrao sam do sada u četiri različite zemlje, a Bosna će biti peta, te sa svojih 26 godina imam dosta iskustva što se tiče fudbala i privatnog žviota. Najljepše mi je do sada bilo kada sam igrao u Alemannie Aachen u 2 i 3. Bundesligi.
Nije vjerovao da bi jednog dana ponovo se mogao vratiti u zemlju u kojoj je rođen i upravo u njoj zarađivati svoj nogometni hljeb.
- Pa iskreno da kažem nisam nikada razmišljao da igram u Bosni, ali kada sam čuo da me Željo želi, nisam mogao reći ne. To je najveći klub u BiH sa najboljim navijačima i pregovori su stvarno bili super, tako da sam se odlučio da napravim taj korak. Jedva čekam da obučem dres Želje i zaigram na Grbavici.
Na naše pitanje da li je pratio igre Željezničara u ranijem periodu ili sezone koja je upravo završena bio je veoma iskren.
- Prije nisam imao vremena da puno pratim, većinom sam pratio Bundesligu. Odkad sam potpisao za Želju gledao sam jedno 4-5 utakmica, ali nažalost bila je samo jedna pobjeda i to protiv Sarajeva. Atmosfera je bila super, ali igra nije bila fina. Volio bih jednom u životu uzeti titulu i to mi je cilj sa Željezničarom.
U napadu Plavih sa Grbavice najveća konkurencija biti će prvi strijelac Plavih, nekadašnji član Hajduka Ivan Lendrić. Pozder ističe da se ne pribojava hrvatskog internacionalca, čak naprotiv.
- Pratio sam Ivana kada sam bio na stadionu protiv Slobode u kupu i dobar je igrač, a mislim da je dobar kao čovjek. Pričali smo malo poslije utakmice. Ja i Ivan smo skroz drugi tipovi igrača, ne vidim razloga zašto ne bi mogli igrati skupa. Mislim da bi to bilo dobro za ekipu.
Za kraj razgovora imao je samo pohvale na račun atmosfere koju pravi najvjerniji navijači Željezničara, popularni "Manijaci".
- Gledao sam tu jednu utakmicu uživo protiv Slobode i 4-5 utakmica preko livestreama. Atmosfera je ekstra, a navijači su mi dosta pisali preko facebooka i imao sam stvarno samo pozitivne poruke. Nadam se da ću ako Bog da i u Željinom dresu dati koji lob (osmijeh). Bitno je da odmah iz početka krenemo dobro i da se borimo za titulu, to je ja mislim svakome u interesu, kaže raspoloženi Pozder na kraju razgovora za naš list.