Blizi nam se derbi,puno diskusije i ovdje koliko se treba dati mjesta navijacima Sarajeva,da li postoji car derbija jos uvijek,itd..Volio bih da sad svako od nas,ako zeli naravno,napise sta je za njega zapravo derbi? Sta je ta draz? Sta je bila draz koje vise eto nema?
Evo ja cu napisati sta derbi sa Sarajevom znaci meni..
Prvi derbi mi je bio onaj 1996 godine na reintegrisanoj Grbavici,kasnije su se redali ostali.Sjecam se da mi je to uvijek bio poseban dan,nekako praznican..Na radiju bi se smjenjivale nase i njihove himne,nenadmasivi Djuro i Bombaj stampa kao vrhunac pripreme.Bilo da se ide na Grbavicu ili Kosevo raja bi se okupljala od ranog jutra po parkovima,dresovi,salovi,zastave.Kakvi god problemi mucili gradjane Sarajeva taj dan nekako su se stavljali sa strane i preovladavala bi prica o derbiju,kako ce sta ce koji tim,diskusije i na kraju uvijek rasplet u fazonu vidjet cemo hocete li tako pricati poslije derbija.
Ovaj grad je grad gdje svaki,pa i onaj najveci roker,zna poneki narodnjak,gdje narodnjak voli i neki zabavnjak,grad u kojem nedeljom svi idemo il na Vrelo Bosne il n Koziju cupriju,gdje se skija na Bjelasnici ili Jahorini a plivati se ucilo na Bentbasi,prvi sastanci se dogovarali na Ceki,prvi poljupci u Velikom parku,svi se radjali na Jezeru..Jedino,zapravo,sto ovaj grad dijeli je da li navijas za Zelju ili Sarajevo,ako nista kome si blizi taj jedan dan.
Sjecam se jedne prilike,derbi je bio na Grbavici,dva momka koje ja poznajem,dobar sa obojicom,a oni veliki prijatelji,skoro pa ko braca.Pade gol,zabi ga Matko,zove ovaj pitar ovog Zeljovca,ne cujem ja sta mu prica ali cujem ovog do mene kako mu hebe sve po spisku,najvise majku,zena koja i njemu dodje kao druga majka,hebe nista ne izostavlja,i batine mu najavljuje..Zavrsio se derbi,srecu se oni,umjesto pesnica sjevaju zagrljaji i utjeha jbg brate,danas mi sutra vi,hajmo popiti pivu,da vidis kakvu sam trebu vidio maloprije..I odose..E to je meni car derbija,tako je ja dozivljavam.