pon jun 13, 2016 10:45 pm
Ma Zahovic je iritantan lik, ali je upravu kada je rekao kako je zapadno shvatanje fudbala jos uvijek daleko od Bosne, a Ivica Osim je o tome pricao u onoj analizi 2006., samo tada generalno za ove prostore. Mi zivimo od slobodnog udarca, individualne tehnike, pojedinacnih akcija..prvo gledamo sta igrac moze individualno, a tek onda koliko moze pomoci kolektivu i koliko se uklapa u neku formaciju... sve je to ovako nabacano i moglo bi se nabrajati jos dugo. Isto tako nama su i Husic i Kramaric i Subic lijevi bekovi, a ustavi 3 sasvim razlicita igraca, razlicitih osobina i ekipi mogu razlicito doprinjeti... uglavnom, drago mi je sto je dosao Slovenac sa pomocnikom, sto je kondicioni neko ko prati zapadne trendove, pa mozda i nisu najbolji u svom poslu, ali sam nacin razmisljanja je sigurno ispravniji od onog koji vlada u okruzenju. Tek s ovim profilom ljudi, prvenstveno obrazovanih i skolovanih, mozemo ocekivati da tih 10 godina koliko kasnimo za zapadom stizemo malo po malo..dug put je pred nama. I mi navijaci se moramo edukovati, mijenjati nacin shvatanja fudbala, podrzati te zapadne ideje iako mozda nece donijeti instant uspjeh, ali su dugorocno jedino rjesenje ako zelimo Zelju gledati u evropskim takmicenjima u iducih 10 godina..