Jao rasprave oko stadiona na prije nekih desetak stranica
Odmah da napisem naredne stvari:
- za rekonstrukciju u obliku koju mi obavljamo za istok su ti potrebni isti papiri kao i za gradnju od nule, te informacije mozete pronaci na stranici opcine i procitajte. Pa da izgradis jedan obican zid potrebni su ti svi ti papiri i ja se nadam da ce vlasti poceti strozije primjenjivati te kriterije i na generalno stanovnistvo. Ako tezimo evropskoj Grbavici i evropskom Zeljeznicaru to onda podrazumjeva i postovanje zakona
- moja pretpostavka je da za sada imamo samo dozvolu da rusimo istok, stoga ona izjava na zvanicnoj da su ovi trenutni radovi zbog sigurnosti. No i samo rusenje ce potrajati sedmicu-dvije jer ima onde zemlje
- naravno da trebamo da ganjamo prvo papire prije gradnje, stoga smatram da cemo gradjevinsku dozvolu (koja ide poslije urbanisticke) za prvu fazu istoka dobiti do kraja juna
- jug ide na sprat, klub je izricito rekao da ce pratiti idejni projekat napravljen od I.D.E.A. iz 2013. godine (pa nije se utrosilo bezveze oko 100.000 KM za isti pa da se sada pisa po njemu) i nema sanse da sada izvode neke tako velike akrobacije sa tim planom. Cak sam spreman da se kladim u godisnju ulaznicu za jug u vezi ovoga (moze licna doplata ako se kupuje godisnja za drugu tribinu) koliko sam uvjeren iako postoji 15% sansa da izgubim
- klub je rekao da 2017. krece izgradnja PRVE faze juga te da se priblizava golu na uzor na sjever. Time nije zelio reci da se tribina gradi na uzor na sjever, vec da se priblizava po uzoru na istu. Upravo zbog ove prve faze sam uvjeren da ostaje idejni projekat na snazi, tj. dva sprata (3125 donji, 1443 gornji). Sto se tice navijanja, pa na nama je da ga podignemo na jedan veci nivo onda jer tribina na sprat to zahtjeva odnas. Zelimo biti najbolji, hajmo pokazati da znamo se prilagoditi svakoj situaciji
- sjever se planira da ima oko 3548 sjedalica nakon izgradnje stadiona posto se gube zdenke. Istok se na kraju planira da ima 6877 sjedalica (4728 donja, 2149 gornja) prema idejnom projektu no trenutno imamo sumnju u tu brojku zbog ovih najavljenih radova gdje prva faza kaze da ce imati 2850 te da ce druga faza imati jednak kapacitet sto bi smanjilo tu tribinu na oko 5700, eventualno 6000 zbog ukidanja ulaza na donjem spratu kada se napravi gornji. Iskreno se nadam da ostaje na ovih planiranih 6877 te da ova trenutno najavljena prva faza istoka nije kompletni donji dio planirane tribine
- zapad je planiran da ima 4728 sjedalica (2984 donja, 1744 gornja) te ce na njemu biti jos 568 VIP mjesta, 170 mjesta za novinare (od cega 56 za stolovima) te 90 mjesta za komentatore na 30 stolova. Uz to ce se jos nalaziti i VIP loža te TV studija kao i dodatne prostorije za VIP i medije
- neko je spomenuo prostorije za igrace ispod juzne tribine, to nije moguce jer je po pravilima UEFA nalozeno da ona moraju biti u sklopu glavne tribine kada je rijec o cetvrtoj kategoriji, u blizini sa prostorijama za sluzbena lica, doping prostorije i sl. Na istoj tribini se moraju nalaziti i VIP mjesta te mjesta za medije i zvanice.
- u sklopu sjeverne tribine je planom predvidjeno da bude klupski muzej i fan shop
Ove sve informacije su na internetu i mozete ih licno procitati. Klub je izricito rekao da ce pratiti idejni projekat od I.D.E.A. iz 2013. koji je objavljen na velikom broju portala i naravno da onda vecini informacija koje dobijem usporedjujem sa istim i donosim zakljucke. Naravno, nisam ni ja bez greske tako da se sigurno nece sve ovo gore ostvariti kako je napisano iako bi bilo odlicno kada bi