pon apr 30, 2018 2:15 pm
Dzaba mi krecimo. Kad ti ne stitis ekipu van terena, ona mora (zajedno sa strucnim stabom!) biti dosta bolja od druge najbolje. Ove do sad nisu bile. Zato nam fale milimteri do titule, to su ti milimetri. Da se posteno sudi i igra mi bi imali minimalno dvije titule vise, minimalno. Meni je drago sto uprava ide ovim putem, sto se toga tice, ali mi moramo prihvatiti kao realnost da ce nas, ako to treba nekom Zrinjskom ili cak Torpedu, sudije razapeti na nasem terenu protiv trecih ekipa. Zalosno, ali je tako. Ako treba nekom od njih sudija se nece libiti da te zakolje pred punim tribinama, protiv nekog GOSK-a ili Viteza, a svi ce okrenuti glavu od toga. To su direktive koje se guraju i preko medija, a o kojima Baka prica, u fazonu "drz'te lopova."
Dan pred kljucnu utakmicu s Krupom Bordo Cmarovi lansiraju pricu o prelazima i Cuicu koji ti sudi taj mec. Onaj tuzitelj je to mogao demantovati do sutra, kasno je kad je u eteru. Rezultat ti je da na ulici, medju rajom koja ne prati previse ovu ligu, u narodu imas pricu da su svi isti i da svi stele. To je samo jedna strana toga, ali sve to odjekne i postane opste mjesto, pa te kad-tad opali u glavu, ni krivog ni duznog. Ljudi zavrsavaju sudije i tekme sebi, ali i sudije i tekme kontra tebe. Dok nemas ekipu i strucni stab koji ce biti dovoljno jaki da sve te atake amortizuju uvijek ce ti faliti milimetri do titule. I oni bas poguraju taman za koji milimetar i pokupe pehar na kraju. Vise im ne treba, da treba i da zele, da im se tako digne qrac, vrlo lako bi mogli da nas ostave s jos vise bodova iza - van terena bi to zavrsili. Moze im se, ovo je takva drzava.
Sto kaze Svabo, ovo je klub romanticara. I jeste. Romanticara, idealista, utopista. U tom smjeru razmisljaju i ovi nasi u upravi, uz sve greske koje prave. Meni ne bi ni valjalo da je drugacije. Znam da ce vecina sad pomisliti "Ako ne mozes dobiti Viteza kuci i kad im sudija silji, ne treba nam titula" i meni je drago sto je tako, i ja sam tako razmisljam, ali to jednostavno nije istina. Titulu zasluzuje najbolji. Tacka. Saberite sve sto je Zrinjski zavrsio ove godine. Onako, odokativno, sad bi mi njima bjezali 10 bodova. A nista zavrsili nismo. Ja sam prvi bijesan na Adzema i ostale i treba ih kritikovati, ali ovo je jednostavno realnost.
Mi kao klub razmisljamo dugorocnije i pametnije. Kad se jednom izdignes iz ove nase zabokrecine i prezivis sve ove mucke, moci ces biti konkurentan i u Europi. Doci ce i taj dan. Ovi ostali ce nastaviti da se dizu i padaju zajendo sa promjenama vlasti, opstinskih nacelnika, strukture u Savezu...Mi necemo. Kad se dignemo ostacemo gore, jer se nama nece moci izmaci tlo pod nogama.
"Situacija je bila bremenita, njegova ljubav neupitna, a on na platnom spisku. Imao je podršku svakog normalnog hroničara društvenih zbivanja." - Lav Nikolajevič Tolstoj