pon jun 26, 2017 4:09 pm
Nerealno je ocekivati da ce bilo koji nas klub rijesiti igracku krizaljku dvije sedmice od kraja prosle sezone. Citam nedavno i da je Zlomislic iz Sirokog negdje u Bjelorusiji. To je realnost nasih klubova, dosao je da odigra pola godine, da ostane u formi i da ide sto prije odavde. Tako je i s ostalim klubovima. Tomic, Stevanovic, Mesanovic, Duljevic ponajbolji igraci lige odlaze besplatno iz nasih klubova. To je neki zacarani krug i tesko je izaci iz toga. Ono sto ja vidim kao izlaz jeste situacija kao sa Ramovicem i Zecom koji su ako se ne varam potpisali na tri godine, kao i s ovim juniorima koji imaju duze ugovore. Istrpiti neke od njih naredne sezone i gurnuti ih u Evropi. Za dvije godine ukoliko vecina ostane bi trebali imati kompaktnu i dobru ekipu, koja uz dva bas dobra igraca, stranca, moze traziti nesto u Evropi. Kada se tako stvari postave onda su totalni visak igraci poput Gotala ili Lendrica. Oni mozda mogu zabiti dosta golova i biti najbolji strijelci lige, ali ce zbog njihovog ponasanja ispastati ostatak ekipe, pa i treneri, a nekada i navijaci. Kada pravis jednu ekipu na duze staze potrebni su igraci poput Ramovica, Ordagica, Stevanovica koji imaju prostora da napreduju, koji su normalni momci i koji nece maltretirati saigrace, trenere i djecurluju od koje zelis napraviti igrace. Tu se moze desiti veliki previd i greska s nekim ludim likom koji ce unositi nemir u svlacionicu.
Nase ekipe imaju to sto imaju za Evropu, Zrinjski izgubio pola prve ekipe, Zeljo najboljeg igraca, kao i Sarajevo i Siroki. Mi i Sarajevo smo napravili ogroman posao dovodjenjem Zeca, Ramovica i Kuzmanovica pred Evropu. Mogli su i oni cekati neki angazman vani do posljednjeg trena, onda ako propadne potpisati na pola godine sa Slobodom, Celikom, Borcem da ostanu u formi dok ne dodje naredni prelazni rok. Oni bi igrali za sebe, da se dokazu skautima, birali utakmice i uopste ih ne bi zanimao uspjeh ekipe. Zbog toga smatram da su Zec i Ramovic normalni momci koji ce na normalan nacin pokusati nesto napraviti, a ne otici za parama u Litvaniju, Iran, Hong Kong... Tesko je sada nekoga okriviti jer jos nemamo lijevog beka, jednostavno nije moguce dovesti dobrog igraca u ovom trenutku. Transfer rok nije ni poceo u Evropi jos uvijek, a mi vec moramo imati spremnu ekipu za pretkola.
Jedino rijesenje jeste da se pogodi s vecinom igraca, da iskoci nekoliko dobrih juniora, da dobro prodjes u zrijebu, a za sve te stvari treba srece. Na to se i ne moze uticati. Ono sto mi mozemo kao navijaci jeste podrzati ekipu da prodjemo barem Zetu, da zaradimo sto vise novca kojim mozemo platiti poslije npr. Besirevica, Ordagica i Subica na duzi period i uz Ramovica, Zeca, Zakarica, ponekog juniora stvarati ekipu dok ne dosegne nivo ozbiljnijeg fudbala. Povratnike ne treba ni gledati, kao ni one koji bi dosli na pola godine, godinu da odrzavaju formu dok im ne namigne neko iz Kazahstana.