sub maj 20, 2017 9:24 pm
Vjerovatno najgori moguci nacin da igubis titulu, mada smo je izgubili losim izdanjima u Krupi i Tuzli, kao i danas. Raspad u kupu protiv Sirokog i cijela sezona ode u zaborav. Tesko je izdvojiti nesto pozitivno sada, naravno osim izgradnje istoka, navijaca i posjete opcenito na nasim utakmicama. Nevjerovatne utakmice kada je najvaznije, katastrofalan pristup, danas mislim jedan ili dva zuta kartona. Premalo za jedan derbi, premalo za ekipu koja zeli titulu. Svaki duel izgubljen, svaki trk za loptom izgubljen i danas, i u Krupi i obje utakmice sa Sirokim. Mozda je i bolje ovako, jer cisto sumnjam da bi ovi "igraci" uspjeli pobjediti u zadnjem kolu. Tada bi tuga bila jos i veca. Cijela polusezona je mirisala na jedan veliki krah u stilu proslosezonskog s Edisom. Jos od one utakmice protiv Mladosti na Grbavici, samo onaj ko nije htio to nije vidio jos tada. Igra bez igre. Niti jedne smisljenje akcije, uigranog prekida, bilo cega sto moze donjeti neku prednost naprijed. Pobjedi na neki Lendricev odbijanac, genijalnost Zebe ili Bekrica koji su u godinama i ne mogu vise tako cesto rijesavati utakmice, neku asistenciju Stevanovica. Bilo je jasno da igre nema.
Zadnjih osam utakmica imamo tri pobjede, cetiri nerijesene i ovaj danasnji poraz. To su odlicni rezultati za Radnik, ali za ekipu koja zeli titulu zaista skromno. Posebno jer je to finis sezone i vrijeme kada treba prelomiti i izvuci do kraja. U tih osam utakmica zabili smo sedam golova, a primili pet. To je vec zabrinjavajuce i nedostojno sampionske titule. Samo me zanima da li Petrovica igra jos uvijek ne zanima ni 0.000000000000000 % kako rece. Mozda je planirao bez ikakve igre osvojiti kup ili titulu. Ja sam razocaran, mozda cak i vise nego Edisovim krahom iz prosle godine. Petrovic je dobio sve sto je zelio, a nije donio nista. Edis nam je ostavio barem tri ponajbolja pojedinca iz ove sezone. To su Vedran Kjosevski, Ivan Lendric i Miro Stevanovic. Odstranio je odmah sve sto je mislio da ne valja ukljucujuci Jahica i onog Grka koji bi, ja mislim, odigrali mnogo bolje od Kerle i Bogicevica ove odlucujuce utakmice. Pricao je mnogo, o Kosticu, o atmosferi, o psihologiji, nekim taktikama, pripremama, spremnosti igraca, a donio jedno veliko nista.
Najvise boli sva podrska koju su imali od uprave, navijaca, javnosti. Jednostavno sve je mirsalo na Zelju, pricalo se i van granica nase zemlje, opet je bio budan onaj duh koji krasi ovaj klub decenijama, a Petrovic je sve to gusio ne zanimanjem za bilo kakvu igru. Odavno ni jedna generacija nije imala ovakvu podrsku raje, a sve druge su to vise zasluzile. Ona Odina i Adzemova s Bajom, Dadom, Amirom, Memijom, Dzenisom, pa i Kokotom i Djelmom se cupala, tukla, borila i do zadnjeg kola igrali za titulu bez podrske juga. Da su imali onaj danasnji jug iza sebe, ili onaj pakao protiv Slobode glat bi zavrsili prvi.
Od smjene Odovica mi ne idemo pravim putem i imamo to sto imamo danas. Vjerovatno drugo ili trece mjesto, polufinale kupa, najstariju ekipu u ligi, odlazak ponajboljih igraca na kraju sezone, jednog momka iz omladinskog pogona na terenu...Da uprostim. Imamo govno. Taj jedini nas omladinac je najbolji igrac ekipe, nije to slucajno. Jedini koji je danas stao na centar i zvao saigrace da stanu ispred juga i da spuste one glavurde pred momcima koji zaista i jesu Zeljo. Oni se neckaju, kao i isli bi i ne bi, jer ko ih jebe. Svaka cast Vedranu za ovaj drugi dio sezone, zasluzilo je da se izuzme od ostalih, mozda zasluzio kapitensku traku nekog novog Zelje koji se mora praviti odmah nakon Radnika.
Moraju se udarati fini temelji, gurnuti sto vise nase djece, ostaviti Vedrana, Zebu, Stanica, mozda i celavu budalu, dovesti par mladica iz nase lige i umjesto Lendrica i Stevanovica dva dobra igraca. Podmladiti ekipu, pustiti djecu da igraju lopte, a ne da se brane gdje god da odu i ko god dodje na Grbavicu. Neki dan gledam one sazetke od 1921.tv iz vremena Bajica, Amira i ekipe i rezultati: Zeljo-Olimpik 3-0, Vitez-Zeljo: 1-4, Zeljo-Mladost 4-0...
Trebamo svi ostati dostojanstveni kada je tesko. Komsijama cestitati na zasluzenoj pobjedi danas, sigurno im je drago sto su nas zajebali, naravno i nama bi bilo da je obratno. Nije bilo ruznih stvari na terenu, sportsko nadmetanje i oni su danas bili bolji u svim segmentima. Zrinjski igra najbolji fudbal u drzavi, imaju najozbiljniji igracki kadar, najmanje pritiska i ocito su najzrelija ekipa. Kada napadas i pritisces protivnika moze ti sudija i pokloniti penal. Mozda bi i nama danas Peljto poklonio da smo uspjeli uci pred njihov gol. Jebi ga kad samo ubacujes loptu nema covjek sta svirati. Trebamo svi pohvaliti i tog sudiju, mlad je, a danas je pokazao da je bolji nekih milion puta od Jakupovica i Valjica.
Ostala je jos jedna utakmica i ja cu opet na svoje mjesto cisto zbog Zelje, zbog ljudi u upravi koji se bore da obezbjede sve sportskom segmentu, zbog Vedrana i zbog Mire Stevanovica, te naravno zbog raje. Oni su Zeljo, a ovi ostali su zalutali. Zato ovi nabrojani trebaju sve uraditi da bude sto vise Zelje u Zelji, neke najave titula i pokusaji da se osvoji po cijenu naseg omladinskog pogona nece donjeti nista dobro.