Leon_Professional je napisao/la:Liga za opstanak i za prvaka po njihovoj prici ne bi valjala zbog namjestanja. Posto ce onaj 1. u ligi za opstanak imati najvise bodova i "osiguran" opstanak, mogao bi prodavati meceve ovim ispod.
Onaj ko ima osiguran opstanak će teoretski vazda prodavati kakav god je sistem. Zato su mnoge pametne lige napravile sistem takav da ima što manje mjesta koja su "sigurna". Recimo meni su najfascinantnije lige tipa druge španske i druge talijanske. Uzet ću za primjer drugu špansku. Tu ulaze prve dvije sigurno, a 3. , 4. , 5. i 6. igraju play off i pobjednik ulazi u prvu ligu kao treći novi kolačić (pored ona prva dva tima). S druge strane, zadnja četiri ispadaju. Vjerujte, pošto pratim tu ligu vlada prava gužvara. Ekipa ako poveže 4-5 pobjeda odmah je u borbi za play off, a ako uveže 4-5 poraza odmah je u opasnosti da ne završi na zadnja 4 mjesta. Ludara prava. U talijana čak osam prvih ekipa (prva dva ulaze odmah) ima šansu da uđe u prvu ligu. Itd. itd. Na tom fonu meni je idealno za ligu 12 ono što sam napisao par postova ranije.
Naravno, čim prije ligu smanjiti na 10 klubova i igrati četverokružno, ali opet osim zadnje dvije koje ispadaju sigurno, napraviti play out za 7. i 8. ekipu sa drugoplasiranim iz drugih liga. Vidjeli bi ludare.