To je u teoriji tako, ali da vidiš u praksi. Sam sam sebe ufatio par puta pa kasnije ne mogu da vjerujem da sam se toliko usplahirio. Mora čovjek dobro biti hladne glave. Raja generalno teško živi i to je srž svih problema. Učini se raji da u djetetu ima izlaz iz svih problema, a onda se ne biraju sredstva. Klubovi bi morali zabraniti roditeljima da prisustvuju utakmicima i treninzima, ali nema tu zajedničkog stava i onda bi roditelji upisivali djecu tamo gdje im puštaju da budu prisutni. A opet to prisustvo roditelja pravi promet gazdi balona/sale jer znaš kako je čejf kad se zavališ u kafanu s pogledom na teren i piješ kafu, zapališ i gledaš svog momčinu kako igra. Svega je tu smješano. Moraš baš biti veliki klub da bi ovo svrzino kolo raščistio. U Dinamu recimo nedaju roditeljima pristup treninzima (barem za neka godišta) itd. Evo recimo naši već ne igraju po razno-raznim turnirima već sam čak čuo da traže da im se plate neki troškovi. To je već nivo, ali te može odvesti u samoizolaciju jer teško je biti trendsetter u ovakvoj prašumi raznoraznih škola fudbala. Itd. itd. uglavnom složena problematika i trebat će puno vremena de se sve posloži, da se prevaziđu neke dječije bolesti, onda naš ćudan mentalitet i tako to.storm_raider je napisao/la:Ma i Amar je nebrojeno puta pricao kako su roditelji najvece zlo kada je razvitak djeteta u sportu u pitanju. Svi misle da znaju najbolje i zele najbolje, ali obicno to nije ono najbolje za dijete. Trener je pedagog i on zna zasto dijete treba da igra i kako da se ponasa na terenu. Trener nije samo trener, vec i ucitelj, drugi otac.
sve dok se placaju clanarine to ni jedan Tica niti bilo koji drugi covjek na svijetu ne moze iskorijeniti da se razumijemo...kad dodjemo na taj nivo da nasi idu i skupljaju talentovanu djecu i placaju stipendije,skolovanje tada nece biti tih stvari,a sve dok se bude clanarina placala od toga nista ...i to je to....e sad kako fukcionisati a da ne uzimas pare za clanarinu nema sanse previse smo sirotinjska drzava pa samim tim i klub je takav jbg....ali to je jedini izlaz iz problema sve ostalo nema Tice koji to moze rijesiti..Rodom s mejtaša je napisao/la:To je u teoriji tako, ali da vidiš u praksi. Sam sam sebe ufatio par puta pa kasnije ne mogu da vjerujem da sam se toliko usplahirio. Mora čovjek dobro biti hladne glave. Raja generalno teško živi i to je srž svih problema. Učini se raji da u djetetu ima izlaz iz svih problema, a onda se ne biraju sredstva. Klubovi bi morali zabraniti roditeljima da prisustvuju utakmicima i treninzima, ali nema tu zajedničkog stava i onda bi roditelji upisivali djecu tamo gdje im puštaju da budu prisutni. A opet to prisustvo roditelja pravi promet gazdi balona/sale jer znaš kako je čejf kad se zavališ u kafanu s pogledom na teren i piješ kafu, zapališ i gledaš svog momčinu kako igra. Svega je tu smješano. Moraš baš biti veliki klub da bi ovo svrzino kolo raščistio. U Dinamu recimo nedaju roditeljima pristup treninzima (barem za neka godišta) itd. Evo recimo naši već ne igraju po razno-raznim turnirima već sam čak čuo da traže da im se plate neki troškovi. To je već nivo, ali te može odvsti u samoizolaciju jer teško je biti trendsetter u ovakvoj prašumi raznoraznih škola fudbala. Itd. itd. uglavnom složena problematika i trebat će puno vremena de se sve posloži, da se prevaziđu neke dječije bolesti, onda naš ćudan mentalitet i tako to.storm_raider je napisao/la:Ma i Amar je nebrojeno puta pricao kako su roditelji najvece zlo kada je razvitak djeteta u sportu u pitanju. Svi misle da znaju najbolje i zele najbolje, ali obicno to nije ono najbolje za dijete. Trener je pedagog i on zna zasto dijete treba da igra i kako da se ponasa na terenu. Trener nije samo trener, vec i ucitelj, drugi otac.
Jedini izlaz je u nekoj eksternoj da kažem evaluaciji. Jer gledaj, malo je realnih i objektivnih ljudi kad mu je dijete u pitanju. Naletićeš na nekog koji kaže ne valja ovo ništa, prije je bilo bolje. A šta je, ma nema mu mali ulogu koju je imao ranije i onda se širi ta priča. Naletićeš na drugog kojem je sve super jer mu je malom super itd. Znači treba doći do nekih objektivnih, vanjskih, nezavisnih pokazatelja, a ne mišljena roditelja i djece koja se sve osim ovo što sam upravo naveo. Ako se sječam dok je bio Kostić i onaj njegov pomočnik, bila je ta neka priča da će doći nakav frajko s vana da uradi tu evaluaciju. Ne spominje se to više, a mislim da je šteta. Vani su to ljudi rješili i treba se pokušati približiti tim standardima i usvajati ih.storm_raider je napisao/la:Kako mi kazu, sa Ticom se to sve jako popravilo. Znam da ima ovdje roditelja cija djeca treniraju u Zelji, pa neka napisu. Ja ne znam direktno je li bolja situacija sada ili je prije bila, znam samo price koje ne uzimam kao cinjenice.
Ma to je sigurno tako. Jako cesto roditelji izlaz iz neke situacije bas vide preko djeteta i onda njemu/njoj stave ogroman teret na ledja. Svi misle da je bas njihov sin buduci Dzeko. A to nije bas tako. Sa druge strane, ima i uspjesnih roditelja koji pokusavaju da neke svoje licne komplekse preko sporta da manifestuju preko djeteta. Pa tjeraju dijete da trenira sport koji ono ne voli. Jako je tesko naci neki balans, a opet cesto je i roditelju jako je tesko povjeriti svoje dijete nekom treneru.Rodom s mejtaša je napisao/la:To je u teoriji tako, ali da vidiš u praksi. Sam sam sebe ufatio par puta pa kasnije ne mogu da vjerujem da sam se toliko usplahirio. Mora čovjek dobro biti hladne glave. Raja generalno teško živi i to je srž svih problema. Učini se raji da u djetetu ima izlaz iz svih problema, a onda se ne biraju sredstva. Klubovi bi morali zabraniti roditeljima da prisustvuju utakmicima i treninzima, ali nema tu zajedničkog stava i onda bi roditelji upisivali djecu tamo gdje im puštaju da budu prisutni. A opet to prisustvo roditelja pravi promet gazdi balona/sale jer znaš kako je čejf kad se zavališ u kafanu s pogledom na teren i piješ kafu, zapališ i gledaš svog momčinu kako igra. Svega je tu smješano. Moraš baš biti veliki klub da bi ovo svrzino kolo raščistio. U Dinamu recimo nedaju roditeljima pristup treninzima (barem za neka godišta) itd. Evo recimo naši već ne igraju po razno-raznim turnirima već sam čak čuo da traže da im se plate neki troškovi. To je već nivo, ali te može odvesti u samoizolaciju jer teško je biti trendsetter u ovakvoj prašumi raznoraznih škola fudbala. Itd. itd. uglavnom složena problematika i trebat će puno vremena de se sve posloži, da se prevaziđu neke dječije bolesti, onda naš ćudan mentalitet i tako to.storm_raider je napisao/la:Ma i Amar je nebrojeno puta pricao kako su roditelji najvece zlo kada je razvitak djeteta u sportu u pitanju. Svi misle da znaju najbolje i zele najbolje, ali obicno to nije ono najbolje za dijete. Trener je pedagog i on zna zasto dijete treba da igra i kako da se ponasa na terenu. Trener nije samo trener, vec i ucitelj, drugi otac.
To je tacno. Medjutim treba dobro voditi racuna i ko ti je zaposlen u pogonu. Radi se evaluacija trenera. Dakle, neupitno je da se licenca prakticno kupi, odlusa se tu neki semestar, radi se nesto i prakticno, ali u biti se dobije licenca. Nije licenca kao takva uopste problem. Trener na terenu treba prakticno da pokaze djeci i pedagoske mjere, ali svakako i one funkcionalne treninge u kojima ce ta djeca da imaju rezultate i da napreduju. To je najvaznije. Ako imas u pogonu trenere koji pracenjem i evaluacijom imaju napredak kroz vrijeme, kako oni, tako kroz kartone i djeca koje oni vode, onda je to dobro ulaganje u buducnost, a licenca je popratna pojava koju svaki trener mora da ima za neke svoje ambicije i buduci rad, kao diploma u nekom skolovanju. Cuo sam nedavno da je nas klub spreman pomoci trenerima finansijski u licenciranju, s tim da se klub zastiti i da ne moze jedan trener na kojeg klub racuna tek tako otici iz kluba, vjerovatno kroz neke klauzule. Tako da i trener u klubu zna da klub prati njegov rad, da ulaze u njega, samim tim i cijeni to sto trener radi, a na treneru je da kroz svoj rad opravda ocekivanja.Rodom s mejtaša je napisao/la:Danas ti i trener može biti svako. Gore je cirkusijada na polaganju za one licence. Čim se plaća, a plaća se, niko ne pada. Poklanjaju se bodovi, prepisuje se itd. Baš moraš biti duduk da padneš. Ja i ti sad da odemo gore i platimo dobili bi licencu ko halva. Sad u gradu imaš sigurno hiljadu i po djece od 8-9 godina koja treniraju. Daj Bože da za desetak od njih iko čuje tj. da naprave kakve karijere barem u BiH. I što "preživi" (sve Scile i Haribde - roditelja, menadžera i trenera) tamo do neke 14-15 uništi nesportski život. Koke i provod. A Moke je još dodao i to da se ....
Nisam upucen u odnos sa roditeljima. To samo po sebi i po njegovom dolasku mora izaci na veci , zapravo mnogo veci nivo. To se sada zahtjeva od njega kao jedan od glavnih zadataka, jer su roditelji ustvari glavni partner omladinskog pogona. Oni placaju da njihova djeca izgrade osnovna fudbalska znanja i imaju sva prava da traze uvid u rad i ponasanje svog djeteta na treningu, i naravno sve sto ih zanima vezano za omladinski pogon. Tica je tu duzan da uspostavi sistem koji ce biti drugaciji od ranijeg. Roditelji vise nemaju pravo da ganjaju privatno trenere, vec postoji nacin kako doci do informacija, Sve mora biti zvanicno i od strane kluba i od strane roditelja. Pravila su se promijenila i ona mogu ici samo u korist roditeljima, i u korist ljudima koji rade sa djecom. To je osnova dobre komunikacije.storm_raider je napisao/la:To jako raduje @boccaccio. Jesi li upucen u Ticin rad i njegov odnos sa roditeljima?
Nije on los, ali nam ne treba ludjak u ekipi. Dosta ih je bilomula je napisao/la:Ma kakav Crnov?
Ako se dovede igrač, biće to pojačanje. On kad se nije mogao nametnuti u prvih 11 u posranom ŠB, šta će kod nas.
Hvala. Napisi nesto vise o njemu ako znas, a imam osjecaj da znas, ako nije problem naravno. Sve nas interesuju ljudi koji sa djecom rade.Hare79 je napisao/la:Mogu da potvrdim da je Tica stručan, častan i fanatik fudbala. Imao sam priliku da treniram kod njega prije nekih 20ak godina. Mogu da kažem da je bio dosta strog na treninzima, ali i pravedan, znao je da ne prelazi granicu strogoće niti zajebancije kada je ponekad bilo opušteno. Baš onako mjera, imao je autoritet, ali se znao i našaliti kad treba. Vjerovatno se u posljednjih 20 godina rada u inostranstvu dodatno izgradio. Ako mu ljudi ostave prostora da OP ustroji kako treba, sigurno će to i uspjeti. A koliko sam tad mogao upratiti, nije bio čovjek od nekih talova. Čini mi se da je više gurao igrače koji nisu imali dobru zaleđinu a trudili se na treningu. To vjerovatno ima veze i s njegovim djetinstvom, al to je druga priča...