Malo kasnim u ovoj diskusiji za regionalnu ligu, pa sve što sam planirao napisati je većinom rečeno. Ja ću to oblikovati na svoj način.
Izuzetak potvrđuje pravilo, tako da @boccaccio ja sam jedan od mlađih koji su ZA regionalnu ligu

Ali, ne pod svakim uvjetima. Prvo bih želio vidjeti šta se "nudi", jer svaka diskusija na Balkanu o Balkanskoj ligi se vodila prema uvjerenjima i zaključcima koji nisu 100% sportski. Evo razvila se fina diskusija jučer i danas o ovome, a mi još ne znamo kako će ta liga izgledati, znamo okvirno, prve konture. Prije svega, sumnjam da ćemo mi biti kanta za nabijanje. Uvijek kad pomenemo regionalnu ligu pomislimo većinom na tu famoznu veliku četvorku. Pored njih Rijeka, Vojvodina bi mogli biti pojam za nas, Maribor je oslabio ali opet je u prednosti. S ostalim klubovima mislim da bismo se mogli ravnopravno potući, a ni s ovim većim ne bismo sigurno skidali gaće i očekivali da nam utrpaju 5 komada. 24 kluba znači, bit će i Budućnost i Olimpija i Vardar i Osijek i još njih, ako se s njima ne možemo igrati, onda šta očekujemo u Europi. Istini za volju, zadnja tri kluba su "pretrpila" značajna ulaganja, ali "pretrpilo" ih je i Sarajevo, pa opet nisu sila.
Kad bi igrali taj kup, onda bi morali koristiti više igrača, tako da bi naši omladinci dobijali više šanse. Što kaže @storm, B-tim bi bio realnija opcija. Žerić, Beganović, Sadiković, Beširević bi dobijali više minuta u Plavom dresu nego sad. Manje utakmica bi nam bilo pod "moranje" da dobijemo, pa bismo mogli omladince bacati u vatru, kao što je npr. Gojak bio starter na utakmici LP.
Još jedna prednost je što bi više igrača željelo doći kod nas. Neko reče da bi Vukotić molio da dođe kod nas. Uzmimo primjer Matjašiča koji je pisao da bi volio doći u Želju zbog navijača i svega toga, ali Domžale nude više. Takvi kao on bi sigurno željeli doći u Želju koji će igrati taj kup/ligu i čak za nešto mala primanja biti na tapeti skauta i lakše ostvariti jači transfer.
Ono najvažnije je financijska dobit. Troškovi igranja u toj ligi/kupu bi bili nešto veći, ali mislim da bi dobit bila višestruko veća. Najočitiji primjer je taj da je UEFA već izdvojila novac. Pa zašto ne bismo igrali utakmice s jačim timovima iz okruženja, a uz to dobili novca da npr. možemo izgraditi još jednu tribinu, praktički džaba?
U zadnjih par godina uvijek je neko iz ex-yu igrao Europu, bio to Dinamo, Maribor, Partizan, CZ, tako da bi sigurno konkurencija bila manja.
Na kraju krajeva, vodeća četvorka bi se šetala ovom ligom /kupom? U Njemačkoj se također Bayern šeta kroz ligu, Celtic u Škotskoj, Maribor u Sloveniji donedavno kao i Dinamo u Hrvatskoj, itd itd. Vjerujem da u našem slučaju u ex-yu nema nitko toliko dominantan da bi se šetao ligom.
Kako već napisah na početku posta, da bih lično rekao konačno "da" regionalnoj ligi prvo bih se morao upoznati s konačnim formatom takmičenja. Ovo kup takmičenje mi izgleda najbolje i najbezbolnije, te bih tako nešto rado prihvatio.
S druge strane, najveći nedostatak su naravno navijači i politika koja se prilijepi uz to. Mišljenja sam da uz dobru organizaciju, koordinaciju, vlasti svih država te uz normalan dijalog s navijačima bi izgredi se smanjili za 50%. Navijači će biti veliki problem, najbolnije je što mi pričamo odmah o ljudskim žrtvama, ali i to je realnost. Posebno danas gdje mržnja ne mora biti velika, pa da neko umre jer su ga 10 debila tukli pola sata, nego neko može baciti molotovljev koktel na ekipu u kombiju i odoše svi... Kako sam već naveo, ozbiljnim pristupom i koordinacijom svih "ustanova", policije, granične policije, vlasti itd. i ovaj bi se problem mogao svesti na minimum. Šta je također bitno, svi ti neželjeni scenariji bi se mogli događati prve sezone, kasnije sve manje i manje. Zamislite da se u ovom trenutku ujedine lige Herceg Bosne, RS-a i Federacije (malo sam se nespretno izrazio, ne pada mi ništa napamet kako ovo ljepše reći, ali znate na šta mislim) pa da mi idemo po prvi put u BL, da oni idu prvi put u MO... bilo bi napeto, a evo danas ta gostovanja nisu toliko "vruća" i više problema se desi s policijom nego s drugim navijačima.
Izvinjavam se na elaboratu i pohvalio bih ovu diskusiju koja se vodi, stvarno je konstruktiva i ljepota je za čitati!

Nije Željo mahalski klub, jer već odavno je prerastao i svoje naselje i svoj grad i svoju zemlju, okuplja navijače odasvuda, ali jest klub iz mahale. Željo je klub svoje Grbavice