Valter je napisao/la:Za prvih 18 kola 16.500 KM za kazne.
16.500 KM : 35 (sezonska jug) = 471 sezonska bacena u vjetar. Ostala je jos samo 121 sezonska (jug) sto cemo, nesumnjam, do pocetka lige 6 rasprčkati.
Sve to na stranu, ali kada pametnjakovici ovdje pocnu komentarisati razloge za kazne, ovo se odnosi na pricu oko upotrebe megafona, onda nije ni cudo sto mi ovdje pisemo deset stranica kakvi treba da budu reflektori. Ako ti neko kaze da nije dozvoljena upotreba megafona onda to ispostuj a nemoj drzati govor. Jer u protivnom njegova upotreba je svjesno nanosenje stete klubu, a ne nekakav navijacki hir, isto kao i upotreba pirotehnike.
Grupa forumasa ovdje je pokrenula akciju oko skupljanja novaca za dvije desetogodisnje karte. Pozitivna akcija i jako mi je zao sto mi ovi kvazi navijaci ne dozvoljavaju da ucestvujem u njoj. Za mog Zelju sve, za placanje glupih kazni ni fening. I na starom i na ovom forumu veći je problem moje komentarisanje kazni nego same kazne. Nije mi jasno da se o reflektorima moze naklapati deset strana a o ovom problemu ne moze.
Čekaj, stani, je li ti nekog ovdje zafrkavaš ili? Kao prvo, apsolutno razumijem da ti je krivo zbog kazni koje pristižu Klubu, imaš pravo da razmišljaš svojom glavom i pravo da iznosiš svoje mišljenje, hvala Bogu. Kao drugo, problem nije taj što ti komentarišeš kazne već je problem što i sam znaš (teško mi je zaista povjerovati da ne znaš) sljedeće:
1. Kazne koje Klub plaća su "mizerne" u odnosu na prijašnju situaciju kada se, npr. za jednu sezonu (2012/13) platilo 200.000 (dvije stotine hiljada) KM (u to spadaju kvalifikacije za LP protiv Maribora, Kup BiH i Prvenstvo).
2. Novac za kazne Savez uzima od novca kojeg UEFA dodijeli za eventualno učešće u njenim takmičenjima, jer taj novac ide preko Saveza ka klubovima i imaš situaciju da smo mi npr. za jednu takmičarsku sezonu napravili 10.000 KM kazne, na ljeto igrali kvalifikacije za LP i zaradili 300.000 KM. Tih 300.000 KM UEFA uplaćuje na račun Saveza u oktobru ili novembru, nisam siguran i Savez nama proslijedi 290.000 KM. Jedino ukoliko ne izborimo plasman u neko od UEFA-inih takmičenja, plaćamo direktno iz klupske kase.
3. Klub je jasno i glasno, na zvaničnoj stranici, prije početka sezone, a povodom prodaje sezonskih ulaznica naglasio da sav prihod od sezonskih ulaznica i članskih karata od tog trenutka do danas ide u fond za izgradnju istočne tribine stadiona Grbavica. (
http://fkzeljeznicar.ba/prodaja-godisnj ... jak/21238/ ) tako da priča o "poništenim sezonskim ulaznicama u svrhu plaćanja kazni" je apsolutno netačna i nema nikakvo uporište.
4, Lično ja, a i većina onih koji ne pale baklje, ne koriste megafon i sl. su mišljenja da su kazne Saveza za pomenute "nečasne radnje" retardirane koliko to mogu biti i da su slika i prilika stanja u kojem se nalazi naš sport, drušvo i država.
5. Svidjelo se to meni, tebi, nekome trećem, ili ne, baklje su se palile na jugu od 1987. godine, dakle prije 29 godina, i palit će se uvijek. To je činjenica kao što je činjenica da je mlijeko bijelo.
6. Činjenice su takve da se ne može poreći da je situacija sa bakljama i njihovim paljenjem mnogo, mnogo bolja nego prije četiri ili pet godina. Tada je vladala izuzetna anarhija po tom pitanju, pa su samim tim i kazne bile veće, kao što sam naveo.
7. Licemjerno je što većina (ne govorim konkretno za tebe niti te prozivam) je doslovce svršila na bakljade protiv Širokog Brijega, na derbiju i sl. bez obzira što znaju da će kazna stići na adresu Kluba.
8. Licemjerno je kritikovati Manijake (koliko god se ja neslagao sa stavovima pojedinih) zbog kazni a pri tome ne osvrnuti se na nekoliko pozitivnih strana istih: humanitarne akcije, organizovana gostovanja, pozivi na učanjenje u Klub, pozivi na utakmice, novi grafiti, obnvoljen jedan od najstarijih transparenata na jugu, novi bubanj, nove krpice, novi šalovi i majice, zavidna brojka na gostujućim i više nego solidna brojka na domaćim utakmicama, podrška Klubu pjesmom i parolama, čuvanje od zaborava Željovaca i Manijaka koji više nisu sa nama. Kritikovati zbog baklji a ne pohvaliti stvari koje bi se trebale pohvaliti je čisto prozivanje i zlonamjera. A sve nabrojano je navijački hir, a nije nikakvo svjesno nanošenje štete Klubu.
9. Manijaci, kakvi su da su sada, uspjeli su vratiti grupu na jug nakon doslovce stanja raspada grupe i nakon nemilih scena od prije više od godinu i pol.
10. Manijaci, kakvi god da su, dio su Željine porodice skoro trideset godina i mnogo, mnogo puta su bili jedina svijetla tačka našeg Željezničara.
11. Lično, za plaćene kazne vidim Savez kao jedinog i isključivog krivca jer svojom politikom, svojim (ne)djelima se trude da unište i već polumrtve fudbalske klubove u državi, i gotovo srušene stadione i da otjeraju i ovih 10-ak hiljada ljudi koliko se u prosjeku skupi na svim stadionima za jedno kolo našeg prvenstva, sa stadiona.
12. Priče o tome kako se u "modernom, civilizovanom svijetu i na Zapadu" ne dešavaju baklje, megafoni, političke poruke i tuče, aposlutno ne pije vode. Ako tebe, ili bilo koga drugog zanima kako i zašto, neka mi se javi u PM i objasnit ću mu.
13. Nemoj shvatati kao uvredu, ali razlog zbog kojeg ti nećeš da učestvuješ u akciji kupovine desetogodišnje ulaznice dovoljno mi govori o tebi, a, opet, ništa lijepo...
Evo, normalan odgovor, bez histerije, napadanja i uvreda. Ni meni se ne naklapa o reflektorima, pa možemo nastaviti ovu diskusiju u ovom tonu, ako želiš. Budi mi pozdravljen.