ned avg 17, 2025 12:15 am
Problem je taj što je većini naših igrača pas posljednja opcija, drugi problem je kretnja bez lopte, pa su s toga zadnji vezni prinuđeni ili vratiti loptu štoperu ili dati beku.
Naredni problem je taj što Šošić igra poziciju ofanzivnog veznog, on nije ispao iz forme, on je jednostavno prespor i nema tu kombinatoriku da igra tu poziciju, ma koliko govorili da mu je to prirodna pozicija. Gubiš igrača u veznom redu, gubiš posjed, a kad tome dodaš da ni Erick ni Lagumdžija nisu baš prebrzi igrači i da se ponekad zbog toga ne stignu ni otkriti kao opcija za pas, dobije se kao rezultat to da je nama skoro svaka ekipa ove sezone uzela posjed, pa i Velež s igračem manje.
Sljedeća stvar, ne mogu da vjerujem da ne možemo izvježbati igranje povratne lopte. U dosadašnjih 6 utakmica, samo Cvetanoski je minimalno 10 puta ušao u šesnaesterac, gdje bi ozbiljne ekipe zabile 7/10, mi ni u jednoj situaciji nismo bili u poziciji za šut.
Ako za posjed možemo kriviti selekciju igrača i nekvalitet u ovom ili onom segmentu igre, ova stvar je nešto što se vježba na treningu i to je nešto za šta je isključivo trener kriv.
Sljedeći problem je "lažni" visoki presing koji igramo, koji nam oduzme toliko energije, a ne dobijemo ništa, dobijemo kontraefekat u vidu umora jer ga ne igramo pravilno. Linije su toliko razmaknute da protivnički igrači bez po muke iznose loptu, a na kraju dobiješ to da naprijed ne stignemo popuniti šesnaesterac od umora, a nazad imamo rupu.
Stvarno mi je fascinantno kako je, pogotovo na Grbavici, svaki prelazak protivnika na našu polovinu prilika za kontru. Shvatio bih to da mi napadamo, da su igrači u šesnaestercu, ali mi smo uglavnom u nekom međuprostoru, kao želimo da zabijemo gol, a molimo Boga da ga ne primimo, jer gol visi u zraku kad mi "napadamo".
Nevjerovatno je da imamo vjerovatno najbrže krilo u ligi i da ne znamo iskoristiti njegovu brzinu, da nemamo nijednu akciju koja će to iskoristiti.