sri jul 23, 2025 12:36 pm
Da budemo konkurentni nama treba sljedeče:
1) pare - ulagač, strateški partner kako god hoćemo.
2) dodatna selekcija unutar kluba i šire, jačanje ljudskih resursa.
3) kontinuitet igračkog kadra i trenera. Mada ako imaš pare, kontinutet nije pretjerano bitan, igra ulogu ali ne baš presudnu.
Ne možeš se boriti za titulu kad stalno mijenjaš i kad stalno imaš oscilacije u klubu, u igri, u radu, o zaštiti neću ni pričati. Ne možeš ići na titulu kad stalno mijenjaš, 10 igrača ode, pa onda 10 igrača dođe. Imaš na primjeru Zrinjskog, od naše zadnje titule, oni su podigli 10 trofeja. Oni samo potpisuju ono što im je neophodno, a godinama imaju istu cjelinu igrača koji su im okosnica.
Bilbija, Jakovljević, Barišić, Memija, Kiš, bio je tu Ćorluka, Ćuže, Malekinušić, Marić, Zlomislić, Jukić, to su igrači koji godinama igraju u Zrinjskom, od 2 pa nadalje. Koliko igrača igra kod nas 2 i duže godina? Jedino je Muftić tu od 2020., Krpić od 2023. i Boljević isto od 2023., ostalo je došlo prošlog ljeta i sad. Na primjeru Borca ne mora značiti da je konitnuitet presudan. Osim sudačkih protekcija imaju i pare pa mogu potpisati Carolinu, Meijersa, Despota, Coopmana i SS, koji su pojačanje sami po sebi, pa se odmah uklope jer odskaču.
Šta je kod nas problem? Problem su pare, pogrešna selekcija i stalno mijenjanje. Moraš graditi okosnicu ekipe i samo tu okosnicu da popuniš sa boljim igračima od onih koje imaš, mi to ne možemo jer nemamo para. Imamo pare ali ne u mjeri da sad platiš još 3-4 igrača na okosnicu ekipe po 20k mjesečno, zimus, gdje ti bude škripalo, da ti oni dodatno podignu ekipu. Uostalom, prag plaćanja nam debelo ide gore, 10k košta truba od igrača. Za koju godinu će se i kod nas početi lupati cifre kao u HNL, stotine hiljada na igrače jer liga raste i jer se prag podiže. Drugo, nemamo stabilnosti da možemo odbiti ponudu kad stigne i moramo da prodajemo. Da imaš pare, pa imaš tu situaciju da možeš čekati, da ti ne gori pod nogama zbog te prodaje.
Pare, ključna riječ, ulagač, strateški partner, kako god hoćete, jačanje administracije i općenito jačanje kluba sa stručnim ljudima koji nam mogu pomoći, kontinuitet igračkog kadra i trenera koji po meni nije presudan toliko kad imaš pare. Kada mi to budemo imali, možemo se nadati titulu, mada je i tad jako upitno da li će nas pustiti da se pofajtamo. Znači to su ključni koraci da imaš pokriće i stabilne temelje da se nadaš tituli, mi ih nemamo, bar ne još, na tome moramo raditi prije nego što počnemo pričati o tituli.